Πάσχα για τον περισσότερο κόσμο σημαίνει μαγειρίτσα, αρνάκι στη σούβλα και τσούγκρισμα αυγών. Απ' τις κούνιες και το φλερτ ανάμεσα σε νεαρά αγόρια και κορίτσια που αναβιώνει σε κάποια κυκλαδονήσια μέχρι τις αυγομαχίες στη Μακεδονία, το σπάσιμο των σταμνών στην Κέρκυρα και τα αερόστατα του Λεωνιδίου αυτά που θα δεις παρακάτω είναι μερικά απ' τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλιάτικα έθιμα στη χώρα. Η αλήθεια είναι πως μας έχουν λείψει τα δύο τελευταία χρόνια και είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι για το φετινό Πάσχα.

Οι μπότηδες στην Κέρκυρα

Ίσως ο πιο φημισμένος προορισμός για τις μέρες του Πάσχα, η Κέρκυρα έχει διάφορα έθιμα αυτές τις μέρες και τα τιμά με μεγάλη κατάνυξη. Το πιο γνωστό βέβαια είναι το σπάσιμο των σταμνών, οι 'μπότηδες', που γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου. Πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από τους καθολικούς οι οποίοι συνήθιζαν να πετάνε από το παράθυρο παλιά αντικείμενα για να τους φέρει καινούρια ο νέος χρόνος.

Γνωστό είναι, επίσης, το έθιμο της μαστέλας, όπου στολίζουν ένα μισοβάρελο με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν μέσα κέρματα για το καλό. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, κάποιος βουτάει μέσα στο βαρέλι για να μαζέψει τα κέρματα.

Η συνέχεια στο gr.AskMen.com

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.