Παραδόξως, ο Άρης θυμίζει κάτι από Καναδά

Στη βορειότερη περιοχή του Καναδά, η Πηγή του Χαμένου Σφυριού, έχει εξωγήινα χαρακτηριστικά.

Η Πηγή του Χαμένου Σφυριού -για τους ντόπιους, Lost Hammer Spring- που βρίσκεται στο νησί Axel Heiberg, βόρεια στο καναδικό αρκτικό αρχιπέλαγος, αποτελεί ένα μέρος τελείως αφιλόξενο για τον άνθρωπο. Ουσιαστικά, είναι ακατοίκητη, καθώς στην "επικράτειά" της υπάρχει μόνο ένας επιστημονικός σταθμός που φιλοξενεί τους ερευνητές που μελετούν τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Η "εξωγήινη" ανακάλυψη

Πριν από λίγο καιρό, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε, προς μεγάλη μας έκπληξη, κάποιες εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε αυτό το τμήμα του Βόρειου Πόλου και στον πλανήτη Άρη. Αυτές οι συγγένειες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί πλουτίζουν τις γνώσεις μας τόσο για τον Κόκκινο Πλανήτη, όσο και για τον δικό μας.

Παραδόξως, ο Άρης θυμίζει κάτι από ΚαναδάGetty Images

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι συνθήκες στην Πηγή του Χαμένου Σφυριού είναι απαγορευτικές για να επιβιώσει κανείς, παρόλα αυτά, το νερό ρέει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι υπερβολικά αλμυρό, καθώς περιέχει έως και κατά 24% αλάτι, συνεπώς δεν παγώνει. Επίσης, είναι ανοξικό και μετατρέπεται σε πάγο στους -5° C. Το ίζημα, δε, γύρω από την πηγή είναι γεμάτο με θειικές ενώσεις, σε ποσοστό έως και 10%, ενώ εκπέμπει αέρια, κυρίως στη μορφή του μεθανίου.

> Διάβασε ακόμα: Ίσως είναι θέμα χρόνου για τη NASA να βρει ζωή στον Άρη

Η ζωή στην πηγή

Παραδόξως, οι ερευνητές βρήκαν μικρόβια που ακμάζουν εκεί μέσα, τα οποία δεν εξαρτώνται από το οξυγόνο ή από άλλα οργανικά μόρια για την επιβίωσή τους. Αντιθέτως, απορροφούν απλά ανόργανα μόρια, όπως είναι το μεθάνιο, οι θειικές ενώσεις και το διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία τα μεταβολίζουν.

 > Διάβασε ακόμα: Tο τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανοίγει το δρόμο για αδιανόητες ανακαλύψεις

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της πηγής είναι απίστευτα παρόμοια με τις συνθήκες που μπορεί να βρεθούν στον Άρη. Μάλιστα, σε περίπτωση που η παρουσία αλμυρού νερού επιβεβαιωθεί στα βάθη του Κόκκινου Πλανήτη, τότε θα έχουμε τουλάχιστον μία πιθανότητα να εντοπίσουμε κι εκεί ζωή.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τύχη στη ζωή σου, σύμφωνα με το TikTok

Παραδόξως, κάποιες από αυτές τις συμβουλές παύλα πρακτικές, βγάζουν νόημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι σχέση έχει ο Tony Soprano με τον LeBron James

O James Gandolfini είχε υποδυθεί ξανά τον θρυλικό ήρωα σε ένα μικρό βίντεο που έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης