Πιθανότατα όλο και κάπου θα έχεις δει τα περίφημα κρασιά της. Έπειτα, ίσως έχει πάρει το αυτί σου για το σημαντικό Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους. Αν πάλι είσαι fan του χειμώνα και των σπορ της πιο κρύας εποχής του χρόνου, μπορεί και να έχεις τσουλήσει κάποια από τις πίστες στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού. Η Δράμα, εκτός από όλα τα παραπάνω, δείχνει πια έτοιμη να αποκαλύψει κι άλλους από τους κρυφούς άσους της στο ταξιδιωτικό κοινό - ειδικά από τη στιγμή που το τελευταίο επιθυμεί την ανακάλυψη όλο και περισσότερων νέων και "νέων" προορισμών. Παρότι εδώ και χρόνια προσφέρει πολλές δυνατότητες στον επισκέπτη, ουσιαστικά τώρα ξεκινά να χτίζει το σύγχρονο ταξιδιωτικό brand name της, με σταθερά βήματα και δίχως να προσποιείται κάτι που δεν είναι.

 

 

Εν αρχή ην ο οίνος

Κατά την πρώιμη αρχαιότητα, η περιοχή της Δράμας αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου γεωγραφικού πλαισίου που ονομαζόταν Ηδωνίδα Γη και ήταν -κατά τη μυθολογία αυτή τη φορά- ένα σημαντικό κέντρο λατρείας του θεού Διονύσου. Αντιλαμβάνεσαι επομένως το οινικό της background. Στοιχεία μάλιστα επιβεβαιώνουν την παρουσία αμπελιών εκεί ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. Αρκετά αργότερα και flash forward στις μέρες μας, κάθε γνήσιος λάτρης του κρασιού έχει πολύ αξιόλογες αφορμές για να επισκεφθεί την Δράμα.

Οι οινοπαραγωγοί εδώ αφομοίωσαν και δούλεψαν με σημαντικές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, καταλήγοντας να αφήσουν το στίγμα τους στον αμπελώνα της χώρας. Πρωτίστως, οι ποικιλίες του Μπορντό (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc και Semillon) ήταν εκείνες που έκαναν την αρχή, για να έρθει στη συνέχεια το Ασύρτικο. Η δημοφιλής ελληνική ποικιλία προσαρμόστηκε στο δραμινό terroir, λειτουργώντας ως απόδειξη του ότι μπορεί να υπάρξουν σημαντικά κρασιά του είδους και εκτός Σαντορίνης.

> Διάβασε ακόμη: Καλώς ήρθατε στην Βαρκελώνη, τη νέα πρωτεύουσα των μπαρ

Επιπροσθέτως, φυτεύονται και αξιοποιούνται ακόμη Syrah και Αγιωργίτικο, Grenache Rouge, Chardonnay και Viognier, Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο, καθώς επίσης και -σε μικρότερη κλίμακα- το Μαυροτράγανο, το Λημνιό, το Βιδιανό, η Μαυροδάφνη και ο Ροδίτης αλλά και τα Sangiovese, Nebbiolo και Touriga Nacional.

Ο οινικός κόσμος της Δράμας ουσιαστικά ξεκίνησε να "χτίζεται" τη δεκαετία του 1970 και πιο συγκεκριμένα το 1979, όταν μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του Κτήματος Λαζαρίδη, με τη φύτευση του πρώτου γραμμικού αμπελώνα της περιοχής. Ήταν όμως τα τέλη των 80s η περίοδος που ουσιαστικά αποτελεί την αφετηρία για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα πλέον για τον ελληνικό αμπελώνα περιοχή. Τότε που τα αδέρφια Νίκος και Κώστας Λαζαρίδης -πρώτα μαζί, μετά ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους- ανέδειξαν το potential, για να ακολουθήσουν αρκετοί ακόμη.

Από τις πρώτες εταιρείες ήταν το Château Nico Lazaridi, το 1987, με το οινοποιείο -ένα από τα πιο γνωστά της περιοχής- να ανοίγει τις πόρτες του δέκα χρόνια μετά στο χωριό Αγορά, μετατρέποντας σε πράξη τη μεγάλη αγάπη του Νίκου Λαζαρίδη για το κρασί αλλά και τις εμπειρίες του από την Τοσκάνη, όπου είχε ζήσει για αρκετό καιρό. Σε αυτό μάλιστα φιλοξενούνται και μπόλικα έργα τέχνης, με highlight την εντυπωσιακή πινακοθήκη "Μαγικό Βουνό". Το τελευταίο είναι και το όνομα της πιο δημοφιλούς ετικέτας του, που, στα πρότυπα του Chateau Mouton Rothschild, φιλοτεχνείται σε κάθε σοδειά από γνωστούς ζωγράφους. Ο έτερος Λαζαρίδης κατασκευάζει το 1986 το μοναδικό, για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, στην Αδριανή Δράμας, το οποίο σήμερα έχει εξελιχθεί στο Domaine Costa Lazaridi.

Το πάθος του για το κρασί καθώς και η επιθυμία ανακάλυψης κάθε οινοποιητικής διαδικασίας ώθησαν τον Γιάννη Παπαδόπουλο να φυτεύσει έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα στα περίχωρα της Δράμας, το 1993. Σήμερα, το όραμά του έχει εξελιχθεί στο Κτήμα Τέχνη Οίνου, στο Μικροχώρι. Εκεί, ο οινολόγος (γιος) Άκης Παπαδόπουλος έχει παραλάβει τη σκυτάλη της οινοποίησης από τον πατέρα του.

Το 1998, ο Χριστόφορος Παυλίδης μετουσιώνει σε πράξη το όραμά του, επιλέγοντας για την εγκατάσταση του αμπελώνα και του οινοποιείου του τα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπήλαιο του Αγγίτη και το χιονοδρομικό κέντρο. Πέρα από τα εξαιρετικά κρασιά, το Κτήμα Παυλίδη ξεχωρίζει και για την minimal αισθητική του οινοποιείου του, που παραπέμπει ευθέως στη φιλοσοφία του Νέου Κόσμου.

Σε ένα μεγάλο καστρόσπιτο εμπνευσμένο από τα παλαιά μακεδονίτικα αρχοντικά και ανάμεσα από το Δοξάτο και την Αδριανή, στεγάζεται το οινοποιείο Oenogenesis. Το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε ο Μπάκης Τσάλκος, προτού αναλάβει τα τελευταία χρόνια ο οινολόγος γιος του, Αλέξανδρος. Στις εγκαταστάσεις του καταλήγουν τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων που βρίσκονται μοιρασμένοι στους νομούς Δράμας και Καβάλας - σε μία συνολική έκταση 300 περίπου στρεμμάτων- για να μετατραπούν σε ενδιαφέρουσες ετικέτες ("Δέκα", "Φεγγίτες" κ.α.).

Τέλος, στο οινοποιείο Oenops, ο Νίκος Καρατζάς συγκεντρώνει από το 2015 σταφύλια από αμπελώνες της Μακεδονίας και παραγωγούς με βιολογική συνείδηση, "μεταφράζοντάς" τα σε θαυμάσια κρασιά (όπως το bestseller Apla ή το πολύ ιδιαίτερο XinomavRaw), με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις.

Μετά το κρασί, τι;

Πρόκειται για μία πόλη που έχει κληρονομήσει μνήμες, εικόνες και γεύσεις από τις πληθυσμιακές και προσφυγικές μεταβολές ανά τις δεκαετίες, κρατώντας παράλληλα και τις αντίστοιχες από τις εποχές της αστικής της ευμάρειας.

Μία από τις πρώτες και πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες εδώ είναι οι δημοτικοί κήποι της και το καταπράσινο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, με τα τρεχούμενα νερά, τις μικρές λίμνες, τα αιωνόβια δέντρα και τους μίνι καταρράκτες.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί στα ξενοδοχεία δεν κοιμάσαι καλά

Έπειτα, υπάρχουν τα δρομάκια μέσα στα βυζαντινά τείχη και τα αρχοντικά της Παλιάς Πόλης, που μαρτυρούν πολλά για το παρελθόν της, συνθέτοντας παράλληλα και ένα σαγηνευτικό για τον ταξιδιώτη μοτίβο. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα πολλά ραφτάδικα -συναντάς ένα σχεδόν σε κάθε γωνία- ή το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, που μάλιστα στο αμαξοστάσιό του κρύβει μεταξύ άλλων δύο βαγόνια του Orient Express, από τις δεκαετίες του 1920 και του 1940.

Στα πέριξ και περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της ευρύτερης περιοχής, το σπήλαιο του Αγγίτη. Στη "γειτονιά" του δαιδαλώδη ποταμού με το παρόχθιο δάσος του υπάρχει το μόνο επισκέψιμο σπήλαιο στην Ευρώπη που διαρρέεται από ποτάμι και ένα από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα του κόσμου.

Μία πόλη με επιρροές από τα Βαλκάνια και την Μικρά Ασία, δεν μπορεί παρά να έχει προσθέσει και αντίστοιχα twists στη γευστική της κουλτούρα. Γενικότερα, η Δράμα έχει πληθώρα ντόπιων υλικών, τα οποία γίνονται και η βάση του τραπεζιού της: Ντόπια κρέατα, σουτζουκάκια και κεμπάπ, τυριά και χαλβάς, χειροποίητα ζυμαρικά και αλλαντικά, μανιτάρια από το Σιδηρόνερο και πατάτες από το Νευροκόπι είναι μόνο μερικά από αυτά.

Πού θα φας

  • Τεμπελαρχείο: Υβρίδιο ψησταριάς, μεζεδοπωλείου και ταβέρνας, με ζεστό χώρο και τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Άχαστα κεμπάπ, εθιστικοί κεφτέδες. (Μητροπολίτου Αγαθάγγελου 1, Δράμα, τηλ. 6981 806926)
  • Καρβουνιάρης: Ένας από τους χώρους του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης έχει μετατραπεί σε ένα κομψό εστιατόριο, με σύγχρονη κουζίνα και ιδιαίτερη αδυναμία στο κρέας. (Σιδηροδρομικός Σταθμός Δράμας, τηλ. 25210 32292)
  • Καλαμιά: Ένα από τα ιστορικότερα κέντρα γεύσης της μακεδονικής πόλης, που φροντίζει από το 1970 να προμηθεύει με καλοφτιαγμένα τυλιχτά και μπόλικα παρεμφερή εδέσματα κατοίκους και επισκέπτες - highlight η πληθωρική πίτα-βάρκα με σουτζουκάκια. (Λάμπρου Λαμπριανίδη 1, Δράμα, τηλ. 25210 24149)

Πού θα μείνεις

  • Hydrama: Η πάλαι ποτέ εμβληματική καπναποθήκη Spierer μεταμορφώθηκε σε ένα κομψότατο 5* ξενοδοχείο, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της πόλης. (Αγίας Βαρβάρας 11, Δράμα, τηλ. 25210 33322)
  • Aya: Στο boutique hotel, πολύ κοντά στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, κάθε λεπτομέρεια έχει προσεχθεί, ενώ έξτρα credits αξίζει και το wine bar στο ισόγειό του. Αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές διαμονής στην Δράμα. (Αγίας Βαρβάρας 10-12, Δράμα, τηλ. 25210 33090)
  • Kouros: Το 4* ξενοδοχείο βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από το κέντρο της πόλης και ξεχωρίζει για το φιλικό περιβάλλον του και την ενδιαφέρουσα αισθητική του.