Η Πορτογαλία ζει μία δεύτερη νεότητα. Βγήκε επιτυχημένη από την κρίση που χτύπησε τη χώρα το 2008, είδε την Εθνική της ομάδα να σηκώνει το Euro στα γήπεδα της Γαλλίας πριν δύο καλοκαίρια και οι πόλεις της είναι γεμάτες από τουρίστες. Το βλέπεις όταν προσγειώνεσαι στην Λισαβόνα. Η δεύτερη παλαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης (πρώτη η Αθήνα) χτισμένη ανάμεσα σε επτά λόφους έχει μπει για τα καλά στην τουριστική ατζέντα: η γαστρονομική της σκηνή συζητιέται όλο και πιο πολύ, τα νέα μουσεία δημιουργούνται το ένα μετά το άλλο, εμβληματικά κτίρια αναστηλώνονται, μία πόλη σε διαρκή πρόοδο, δεν αργεί η ώρα που η Λισαβόνα θα έχει ρόλο ευρωπαϊκής μητρόπολης.

Καλός καιρός ιδανικός για βόλτες στα πλακόστρωτα στενά σοκάκια, μία μπαρόκ γοητεία στην ατμόσφαιρα με τα περίφημα azulejos (τα κεραμικά πλακάκια που κοσμούν κάθε κτίριο της παλιάς πόλης και είναι τέχνη από μόνα τους) το κινηματογραφικό σκηνικό του να επιβιβάζεσαι στο κίτρινο τραμ στην παλιά πόλη, η ιστορική αίγλη του περίφημου ποταμού Τάγου και η κοσμοπολίτικη αύρα του λιμανιού που από αυτό ξεκίνησαν οι μεγαλύτεροι εξερευνητές της υδρογείου για νέες ανακαλύψεις, σε συνδυασμό με τον αλέγκρο χαρακτήρα και τον μεσογειακό αέρας ξενοιασιάς, μεταξύ άλλων, κάνουν την Λισαβόνα ιδανικό προορισμό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Belém (6 χλμ από το ιστορικό κέντρο) είναι ταυτισμένο με τους μεγαλύτερους εξερευνητές και θαλασσοπόρους της Πορτογαλίας (από εκεί ξεκίνησε τα ταξίδια του ο Βάσκο Ντα Γκάμα). Υπέροχα μνημεία, σαν το Padrão dos Descobrimentos και τον πύργο Torre de Belém, κοσμούν την περιοχή, εκεί, δίπλα στον ποταμό Τάγο, δεσπόζει το νέο στολίδι της πόλης, το εντυπωσιακή μουσείο τέχνης, αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας ΜΑΑΤ, που άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβρη του 2016. Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στο LX Factory (lxfactory.com), το πρώην εργοστασιακό συγκρότημα που έχει μετατραπεί σε έναν φοβερό πολυχώρο με γκαλερί, καφέ, καταστήματα, εστιατόρια και boutique hotels. Ξεχωρίζει το φανταστικό βιβλιοπωλείο Ler Devagar (στη λίστα των New York Times με τα καλύτερα του κόσμου) όπου μέσα στεγάζει εκτός από βιβλία και τις κατασκευές του καλλιτέχνη Pietro Proserpio - εντυπωσιάζουν οι εκτυπωτές αντίκες και το ιπτάμενο ποδήλατο που κρέμεται από το ταβάνι. Απαραίτητη η επίσκεψη στην περιοχή της Alfama όπου εκτός από τα γραφικά becos (σοκάκια) και τα largos (μικρά οικοδομικά τετράγωνα) θα συναντήσετε το κάστρο Castelo de São Jorge, τη μικρή πολιτεία μέσα στην πόλη με δαιδαλώδη τείχη, κήπους, ναούς και κειμήλια 10 αιώνων και την πανοραμική θέα σε όλη την πόλη.

ΓΕΥΣΗ

Η γαστρονομική σκηνή της Λισαβόνας βρίσκεται στην καλύτερη της φάση. Τα εστιατόρια με αστέρι Michelin πολλαπλασιάζονται, οι σεφ της πόλης αναγνωρίζονται διεθνώς, τα θαλασσινά με τον μπακαλιάρο εξακολουθούν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Έτσι αξίζει η επίσκεψη στο μικροσκοπικό Estrela Da Bica (Tv. do Cabral 33) για χοιρινά παϊδάκια και μπέργκερ με τόνο, στο Cervejaria Ramiro (cervejariaramiro.pt) για φρέσκα καλαμάρια και μπακαλιάρο με χόρτα και πατάτες, στο 100 Μaneiras (100maneiras.com) για να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα πιάτα του chef με αστέρι Michelin, Ljubomir Stanisic. Μην χάσετε την κλειστή αγορά Time Out Mercado da Ribeira (timeoutmarket.com/lisboa) όπου στεγάζονται πάγκοι από τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης με όποια κουζίνα βάλει ο νους. Από ταϊλανδέζικη και ιταλική, μέχρι σαρδέλες, μπακαλιάρο, υπέροχα τοπικά κρέατα κι αλλαντικά και φυσικά κρασί πόρτο. Στα γλυκά κυριαρχεί το pasteis de nata (τάρτα με φύλλο και κρέμα custard), τόσο διάσημο εκτός χώρας όσο και ο Cristiano Ronaldo. Στο Belém βρίσκεται το Pastéis de Belém (pasteisdebelem.pt) το μαγαζί που δημιούργησε αυτό το αριστούργημα.

ΠΟΤΟ

Στο Snob bar (snobarestaurante.com) είναι σαν να βρίσκεστε σε σκηνικό κατασκοπευτικής ταινίας. Επιβάλλεται μία βόλτα για δροσερά κοκτέιλ στο speak easy Red Frog (Rua do Salitre 5A ), το 6ο καλύτερο μπαρ του κόσμου για το 2017. Αγαπημένες επιλογές το πολύ cool Pavilhão Chinês (R. Dom Pedro V 89) που θυμίζει μουσείο καθώς και το bar Foxtrot (Tv. Santa Teresa 28) με τους πολυελαίους, τα υπέροχα ποτά και την jazz ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

To Pousada de Lisboa (pousadas.pt) υπάρχει στην Praca do Comércio από τον 18ο αιώνα. Στην καρδιά της πόλης, τα δωμάτια είναι πανέμορφα κι έχουν επική θέα στην πόλη. Το δίκλινα ξεκινούν από τα €185 με πρωινό. Κάτι πιο οικονομικό; Στο Chiado, στην πιο κομψή γειτονιά του κέντρου ανάμεσα σε κτίρια του 17ου αιώνα, θέατρα και ιστορικά καφέ βρίσκεται το Brown's Downtown Boutique Hotel (brownsdowntownlisbonhotel.com). Μεγάλα δωμάτια, με προσοχή στο design και iMac σε κάθε δωμάτιο. Οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από τα €100.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Esquire Μαΐου.