Συναρπαστική, ανάμεσα στο προκλητικό και στο παραδοσιακό, η πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα συνδυάζει τους ουρανοξύστες με τα τοπία της ερήμου και αφήνει την υπερβολική πολυτέλεια να φτάσει τη μεγαλομανία. Είναι μια πόλη σε συνεχή ανάπτυξη, με μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά σχέδια, μοντέρνα αλλά και αβανγκάρντ αρχιτεκτονική και τα παραδοσιακά σουκ να συναντούν τα flashy ξενοδοχεία αποδεικνύοντας την επιμονή της Μέσης Ανατολής να γίνει κέντρο που θα συγκεντρώνει τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου, λίγα χρόνια πριν από το μεγαλύτερο τεστ του πλούσιου εμιράτου: τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022. Είναι το μέρος όπου ένα γεύμα από τα McDonald’s κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι το γέμισμα του ρεζερβουάρ, όπου στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δημόσια νοσοκομεία τηρείται ο διαχωρισμός των φύλων και όπου για καθεμία γυναίκα θα συναντήσεις τέσσερις άντρες.

Διαμονή

Στην Ντόχα το ένα ξενοδοχείο ανταγωνίζεται το άλλο σε design, ανέσεις και υπερβολική πολυτέλεια. Το Mondrian Doha άνοιξε τον Οκτώβριο για πρώτη φορά τις πύλες του και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Σχεδιασμένο από τον Ολλανδό designer Marcel Wanders, το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα με τους 27 ορόφους έχει 270 δωμάτια, από τα οποία τα 211 στους πρώτους 24 και τα 59 στο ρετιρέ.

To Spa του Mondrian Doha

Διαθέτει εντυπωσιακό spa, πισίνες και χαμάμ. Βρίσκεται στην καρδιά του West Bay και είναι συνώνυμο της πολυτελούς φιλοξενίας για την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Φαγητό-Ποτό

Πέμπτη και Παρασκευή τα ξενοδοχεία, όπου κάποιος μπορεί να βρει νόμιμα αλκοόλ στην Ντόχα, γεμίζουν από κόσμο. Εξαίρεση δεν αποτελεί το Mondrian Doha με οκτώ εστιατόρια και μπαρ και κάποια new entries για την περιοχή προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στην Ντόχα. Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής βρίσκεται στην καρδιά των πιάτων και συνδυάζεται με τη δουλειά αναγνωρισμένων σεφ. Αυτό περιλαμβάνει και τον διεθνώς καταξιωμένο Wolfgang Puck, που έφερε το project του CUT για πρώτη φορά στο Κατάρ.

Το Morimoto

Στο CUT πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κρέας, ειδικά οι κοπές του ιαπωνικού Wagyu, του Black Angus από την Αυστραλία και του αμερικανικού κόντρα φιλέτου, ενώ σπουδαία είναι η λίστα με τα κρασιά. Ο Ιάπωνας σεφ Masaharu Morimoto, που κέρδισε την αναγνώριση ενσωματώνοντας δυτικά και ιαπωνικά στοιχεία, άνοιξε το πρώτο Morimoto στο ίδιο ξενοδοχείο προσφέροντας ανεπανάληπτες εμπειρίες σούσι.

Το Hudson Tavern

Το πιο ατμοσφαιρικό μπαρ της περιοχής είναι το Hudson Tavern, που, εκτός από υποδειγματικά κοκτέιλ, σερβίρει burgers κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη.

Μετάβαση

Η Qatar Airways πραγματοποιεί καθημερινά τρεις πτήσεις από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" προς το Hamad International της Ντόχα. Οι Έλληνες ταξιδιώτες παίρνουν τουριστική βίζα μπαίνοντας στη χώρα με το διαβατήριό τους. Τα μέσα συγκοινωνίας δεν είναι ακριβά, το τιρκουάζ ταξί από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο κοστίζει περίπου 8 ευρώ.

Γιατί τώρα

Οι μήνες μετά την Πρωτοχρονιά είναι οι ιδανικοί για επίσκεψη στην Ντόχα, αφού μπορείς άφοβα να χαρείς τον ήλιο και την πόλη, καθώς η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 20°C, σε αντίθεση με το καλοκαίρι όπου αντίστοιχα είναι στους 45°C.

Το κέντρο

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Souq Waqif, η πνευματική καρδιά της Ντόχα. Το σουκ είναι εμπορική περιοχή σε αραβική ή μουσουλμανική πόλη, με απλά λόγια, παζάρι, αγορά. Παρά την ανακαίνιση στα ’70s, μοιάζει σαν να έχει μείνει στάσιμο σε περασμένες δεκαετίες. Δρόμοι που τέμνονται και συναντιούνται, με περισσότερα από 1.200 καταστήματα, που πωλούν από μπαχαρικά, γλυκά και αρώματα μέχρι περίτεχνα κεντητά μπουρνούζια και κελεμπίες. Στο βόρειο κομμάτι ο πεζόδρομος συναντά εστιατόρια με γεύσεις Μέσης Ανατολής, από τοπικά πιάτα και κουζίνα της Υεμένης μέχρι αυθεντική περσική κουζίνα.

To do

Σαφάρι στην έρημο: Ένα τζιπ 4x4 θα σε παραλάβει από το ξενοδοχείο και θα σε μεταφέρει στους τρεις σταθμούς του σαφάρι. Στον πρώτο θα σε υποδεχτούν σε σκηνές Βεδουίνων και θα ανέβεις σε καμήλες. Στο δεύτερο θα πιάσεις τελική ταχύτητα με το τζιπ και θα θαυμάσεις το ξηρό και έρημο τοπίο. Ο τρίτος σταθμός είναι το Inland Sea, η εσωτερική θάλασσα που χωρίζει το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία και διαθέτει τα πιο ζεστά νερά που έχεις μπει ποτέ.

Βόλτα στο The Pearl: Το τεχνητό νησί που διαθέτει κατοικίες, ξενοδοχεία, μαρίνα, εντυπωσιακά μαγαζιά και εστιατόρια είναι ό,τι πιο δυτικό μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ντόχα.