Ξέρεις ποια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα resolutions στην αρχή κάθε έτους; Ναι, σωστά το φαντάστηκες: Να ταξιδέψεις περισσότερο.

Και σαν σωστός ταξιδιώτης, αναζητάς πάντοτε εκείνους τους προορισμούς που έχουν όλες τις προδιαγραφές να γίνουν όντως μια εμπειρία ζωής και όχι απλά ψηφιακά αποτυπώματα στο Instagram σου. Η Ισλανδία και η Ταϊλάνδη είναι so last year, οπότε διάβασε, κράτα σημειώσεις και κλείσε εισιτήρια για τους κορυφαίους under-the-radar προορισμούς του πλανήτη.

Ταλίν, Εσθονία

Η επονομαζόμενη και ως βασίλισσα της Βαλτικής εύκολα μπορεί να μετατρέψει κάθε ταξίδι σε παραμύθι. Το 2018 όμως είναι χρονιά-ορόσημο για το Ταλίν, καθώς γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη στιγμή που έγινε πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Εσθονίας και στο πλαίσιο αυτό πολλά σημεία της πόλης θα διαμορφωθούν ώστε να θυμίζουν το παρελθόν της πόλης, ενώ πλήθος εκδηλώσεων θα τρέχουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Aysén, Παταγονία

Για την Παταγονία έχεις ακούσει ξανά, όχι όμως για την πιο ανεξερεύνητη περιοχή της. Συγκλονιστικά τοπία, χιονισμένες βουνοκορφές, κλιμακωτά φιορδ και εντυπωσιακά δάση είναι μόνο μερικά από εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το Aysén έναν θελκτικό προορισμό.

Pichilemu, Χιλή

Μέχρι σήμερα το γνώριζαν οι λάτρεις του surf, καθώς προσφέρει ιδανικές συνθήκες για όσους επιδιώκουν να δαμάσουν τα κύματα. Πλέον, η περιοχή στην κεντρική Χιλή εξελίσσεται σε ένα resort city με καταπληκτικά ξενοδοχεία αλλά και πολύ σοβαρή δουλειά στο κομμάτι των εστιατορίων.

Cork, Ιρλανδία

Για τις χάρες της Ιρλανδίας σου έχουμε γράψει κι άλλη φορά. Η ατίθαση και πιο δημοφιλής πόλη του ιρλανδικού νότου όμως είναι ένα ταξιδιωτικό θέλγητρο που πείθει και τον πιο δύσπιστο να αφήσει για λίγο το εξαιρετικά cool Δουβλίνο και να απολαύσει την εμπειρία: Ζωντανό και πολύχρωμο, έχει ρίξει αρκετό βάρος στη γαστρονομική κουλτούρα πλέον, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο must visit μέρη της Ευρώπης για το 2018.

Μποτσουάνα, Αφρική

Το φυσικό της τοπίο και το παρθένο περιβάλλον της, που περιλαμβάνει μέρη όπως το Δέλτα του Okavango και την έρημο Kalahari, είναι το καταλληλότερο σκηνικό για τα πιο αλησμόνητα σαφάρι του πλανήτη. Μια παιδική χαρά για nature lovers.

Palmetto Bluff, Νότια Καρολίνα, ΗΠΑ

Μπορεί μέρη όπως το Asheville και το Charleston να είναι πιο δημοφιλή στην πολιτεία της ανατολικής ακτής, ωστόσο το Palmetto Bluff μοιάζει να έχει όλα τα φόντα για να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο. Φροντίζει για αυτό η μήκους 32 μιλίων κατάξανθη αμμουδιά της και το πλήθος δραστηριοτήτων που προσφέρονται.

Comporta, Πορτογαλία

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια πιο εναλλακτική Ίμπιζα με ξέγνοιαστη ατμόσφαιρα και παρθένες παραλίες. Αναμένεται να ξεκινήσει να βουλιάζει με ταξιδιώτες από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Luang Prabang, Λάος

Περισσότερο γαλήνια και ήρεμη σε σχέση με τις γειτονικές χώρες της Καμπότζης και του Βιετνάμ, η ιστορική πρωτεύουσα του Λάος (μέχρι το 1975, μετά τη θέση της πήρε η Βιεντιάν) ξεχωρίζει για την κουλτούρα και τη μοναδική αρχιτεκτονική της. Όλο και περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία και ιδιαίτερα καταλύματα κατασκευάζονται στην κοιλάδα όπου συναντώνται οι ποταμοί Mekong και Nam Khan, ενώ τα πιο αναγνωρίσιμα ταξιδιωτικά μέσα του πλανήτη κάνουν λόγο για το ανερχόμενο αστέρι της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τασμανία, Αυστραλία

Το απομονωμένο νησί νότια της Αυστραλίας έχει πολλά προσωνύμια: "The Apple Isle" ("Νησί των Μήλων") και "Holiday Isle" ("Νησί των Διακοπών") είναι μερικά από αυτά, αλλά ίσως αυτό που του ταιριάζει περισσότερο είναι η ονομασία "Φυσική Πολιτεία", καθώς το ο 37% της επιφάνειάς του εντάσσεται σε προστατευόμενες περιοχές, εθνικούς δρυμούς-πάρκα και τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς. Συν του ότι λέγεται πως οι Τασμανοί αναπνέουν τον πιο καθαρό αέρα στον κόσμο. Αυτό πάντως που το καθιστά δημοφιλή προορισμό για το 2018 είναι η γαστρονομική του αναγέννηση, που κεντρίζει το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών (προς το παρόν) από την Αυστραλία.