Ένας 24χρονος Αμερικανός, ο Mykhailo Viktorovych Polyakov, συνελήφθη από τις ινδικές αρχές αφού ταξίδεψε παράνομα στο νησί North Sentinel, αφήνοντας πίσω του ένα κουτάκι Coca-Cola και μια καρύδα ως "δώρο" στη φυλή των Σεντινελέζων—μια από τις πιο απομονωμένες και επικίνδυνες κοινότητες του κόσμου.
Το North Sentinel ανήκει στις Νήσους Ανταμάν και Νικομπάρ και είναι η πατρίδα των Σεντινελέζων, μιας φυλής που έχει απορρίψει κάθε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο. Είναι γνωστό ότι επιτίθενται σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να προσεγγίσει, ρίχνοντας βέλη ακόμα και σε ελικόπτερα. Για αυτόν τον λόγο, από το 1996, η πρόσβαση στο νησί απαγορεύεται αυστηρά, με το ινδικό ναυτικό να περιπολεί σε μια ζώνη αποκλεισμού πέντε μιλίων.
Μια αποστολή μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια
Ο Polyakov έφτασε στο Port Blair, την πρωτεύουσα των Ανταμάν, στις 26 Μαρτίου. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Μαρτίου, ξεκίνησε από την παραλία Kurma Dera, χρησιμοποιώντας ένα φουσκωτό σκάφος στο οποίο είχε τοποθετήσει μηχανή. Με τη βοήθεια GPS, έφτασε στην απαγορευμένη ακτή του νησιού στις 10 το πρωί.
Αρχικά, σκάναρε την περιοχή με κιάλια, αλλά δεν εντόπισε κανέναν. Για περίπου μία ώρα, σφύριζε προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή της φυλής, χωρίς ανταπόκριση. Τελικά, αποβιβάστηκε για λίγο, άφησε μια Coca-Cola και μια καρύδα, συνέλεξε δείγματα άμμου και κατέγραψε βίντεο προτού αποχωρήσει.
Όταν επέστρεψε στην παραλία Kurma Dera το βράδυ, οι ντόπιοι ψαράδες τον αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν την αστυνομία. Η ινδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ήταν απόλυτα μελετημένη, αφού είχε εξετάσει τις καιρικές συνθήκες, τις παλίρροιες και τα σημεία πρόσβασης στο νησί. Στην κατοχή του βρέθηκε μια κάμερα GoPro με βίντεο από την παράνομη επίσκεψή του, ενώ το σκάφος του κατασχέθηκε.
Δεν ήταν η πρώτη φορά
Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 24χρονος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με αυτόχθονες της περιοχής. Τον Ιανουάριο είχε επισκεφθεί παράνομα το νησί Baratang και είχε κινηματογραφήσει μέλη της φυλής Jarawa, κάτι που επίσης απαγορεύεται.
Οι αρχές εξετάζουν τις προθέσεις του και ερευνούν αν έχει επισκεφθεί άλλες απαγορευμένες περιοχές των Ανταμάν κατά τη διαμονή του. "Μιλάμε με το προσωπικό του ξενοδοχείου στο Port Blair για να μάθουμε περισσότερα για τις κινήσεις του", ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Εις βάρος του Polyakov σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των νόμων προστασίας των ιθαγενών φυλών, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας και η αμερικανική πρεσβεία.
"Ανεύθυνο και εξαιρετικά επικίνδυνο"
Η Caroline Pearce, διευθύντρια της οργάνωσης Survival International, που μάχεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών φυλών, χαρακτήρισε την ενέργεια του Αμερικανού "εξαιρετικά ανεύθυνη".
"Είναι απίστευτο ότι κάποιος μπορεί να είναι τόσο απερίσκεπτος και ηλίθιος. Δεν έθεσε μόνο τη δική του ζωή σε κίνδυνο, αλλά και τη ζωή ολόκληρης της φυλής των Σεντινελέζων", δήλωσε.
Όπως εξήγησε, οι Σεντινελέζοι δεν έχουν ανοσία σε κοινές ασθένειες όπως η γρίπη ή η ιλαρά, και η παραμικρή εξωτερική επαφή θα μπορούσε να τους αφανίσει.
Η φυλή έχει ιστορικό επιθετικότητας απέναντι σε εισβολείς. Το 2018, ο 26χρονος Αμερικανός ιεραπόστολος John Chau σκοτώθηκε όταν επιχείρησε να προσεγγίσει το νησί και να μεταδώσει τον Χριστιανισμό στους Σεντινελέζους.
Η ινδική κυβέρνηση, γνωρίζοντας αυτούς τους κινδύνους, διατηρεί την αυστηρή απαγόρευση πρόσβασης στο νησί, προστατεύοντας τόσο τους επισκέπτες όσο και τη φυλή. Ορισμένοι, ωστόσο, φαίνεται πως αψηφούν τον κίνδυνο – με καταστροφικά αποτελέσματα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.