Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε ένα εκτενές αφιέρωμα στη γαστρονομική ταυτότητα της Καρπάθου, εστιάζοντας παράλληλα στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με την Ιταλία. Το άρθρο προέκυψε ως συνέχεια μιας προγραμματισμένης δημοσιογραφικής αποστολής που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καρπάθου.

Με τίτλο "Ταξίδια στη γεύση, τη φύση και την ιστορία", η La Repubblica υμνεί το ελληνικό νησί, κάνοντάς το να μοιάζει με έναν τόπο όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, "στην Κάρπαθο, οι γυναίκες συνεχίζουν καθημερινά να φτιάχνουν στο χέρι τις παραδοσιακές μακαρούνες, κοιτώντας έξω από τα παράθυρα των σπιτιών ή από μικρές ταβέρνες που αγναντεύουν τους λόφους και τις σμαραγδένιες ακτές". Οι μακαρούνες, σημειώνει η εφημερίδα, θυμίζουν σε πολλά τα χειροποίητα ιταλικά ζυμαρικά: έχουν την ίδια χαρακτηριστική καμπυλότητα, την ίδια επιμονή στην παρασκευή και την ίδια απλότητα που αναδεικνύει τη μαεστρία της τοπικής κουζίνας.

Κάρπαθος: Γιατί το νησί αποθεώνεται από ιταλικά μέσα

Περιγράφοντας μια βόλτα στα σοκάκια της Ολύμπου ή μια γευστική εμπειρία σε ταβέρνα με θέα το απέραντο Αιγαίο, το δημοσίευμα μεταφέρει στον αναγνώστη την αίσθηση ότι στην Κάρπαθο ο χρόνος έχει παγώσει. Μέσα σε αυτή τη "στιγμιαία παύση", όπως σημειώνεται, Ελλάδα και Ιταλία συναντιούνται μέσα από καθημερινές χειρονομίες και απλές γεύσεις – σε ένα πιάτο ζυμαρικών που φέρνει τις δύο κουλτούρες πιο κοντά.

Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι στέκονται επίσης στη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, την αυθεντικότητα της εμπειρίας και τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του νησιού, το οποίο προσφέρει, όπως γράφουν, "πλούσια ταξίδια στη γαστρονομία, τη φύση και την ιστορία".

Η παρουσίαση της Καρπάθου μέσα από μέσα παγκόσμιας εμβέλειας όπως η La Repubblica, χάρη στις πρωτοβουλίες του Δήμου, ενισχύει τη θέση της ως έναν αυθεντικό προορισμό πολιτισμού, γαστρονομίας και βιώσιμου τουρισμού.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.