Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ταξιδέψει κάποιος, ειδικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όπου υπάρχουν μπόλικες κι αρκετές αξιόλογες ευκαιρίες, κυρίως με low budget αεροπορικές εταιρείες. Στο ευρύτερο πλαίσιο του ταξιδιού σε ένα σφιχτό οικονομικό πλαίσιο, το backpacking travel έχει γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη δημοφιλία. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές πόλεις ιδιαίτερα φιλικές προς τους σακιδιοφόρους περιπλανητές. 

Το Backpacker Index της Alpha Travel Insurance είναι ένα εργαλείο που βοηθά αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, υπολογίζοντας μάλιστα κάποιες πολύ βασικές παραμέτρους ενός τέτοιου ταξιδιού και βγάζοντας με αρκετή ακρίβεια τα κόστη. Αυτό έκανε και τώρα, ταξινομώντας τις ιδανικότερες και πιο οικονομικές πόλεις. Συγκεκριμένα, συμπεριέλαβε όσον αφορά το budget τις τιμές μίας νύχτας σε hostel, 2 διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, 1 επίσκεψης σε κάποιο αξιοθέατο, 3 γεύματα και 2 μπύρες. Τα στοιχεία των 56 πόλεων που μπήκαν στη λίστα συγκεντρώθηκαν σε ένα Excel, ώστε ο καθένας να μπορεί να το συμβουλευτεί και να οργανώσει το επόμενο ταξίδι του. Το Backpacker Index κατέληξε στις 5 πιο value for money πόλεις της Ευρώπης, οι οποίες ακολουθούν, μαζί με το ημερήσιο κόστος της κάθε μίας. 

Βουκουρέστι, Ρουμανία - €23,83/ ημέρα

Η όλο και περισσότερο ανερχόμενη ρουμανική πρωτεύουσα μπορεί εύκολα να αποτελέσει μια ταξιδιωτική έκπληξη αλλά και αφετηρία για ένα ακόμη μεγαλύτερο ταξίδι στην ευρύτερη ανατολική Ευρώπη. Αν λατρεύεις τα καλοδιατηρημένα μουσεία (όπως το αυτό της Ρουμάνικης Τέχνης) και τα εντυπωσιακά κτίρια (το Παλάτι της Βουλής κ.α.), θα το ευχαριστηθείς. 

Βελιγράδι, Σερβία - €23,28/ ημέρα

Μπορεί να μην γίνει ποτέ η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης αλλά η φιλόξενη αίσθηση που αποπνέει την καθιστά αρκετά ενδιαφέρουσα για κάθε ταξιδιώτη. Τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμη εμφανή αλλά ακόμη εμφανέστερα είναι τα βήματα προς την σύγχρονη εποχή και την δημιουργία ιδιαίτερης κουλτούρας. Μουσική και φεστιβάλ, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και art nouveau μπαρ είναι μόνο μερικά από τα highlights της σέρβικης πρωτεύουσας. 

Κρακοβία, Πολωνία - €22,69/ ημέρα

Σταθερά στις προτιμήσεις των low budget travellers και μία από τις πιο επισκέψιμες πόλεις των τελευταίων ετών γενικότερα. Η Κρακοβία είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, με ένα θαυμάσιο παλιό κέντρο, την μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Ευρώπης και σημαντική γαστρονομική σκηνή. 

Κίεβο, Ουκρανία - €18,96/ ημέρα

Ξέχνα όλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχεις ακούσει για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό, κάτι που είναι εμφανές σε κάθε του σημείο, συν το ότι έχει εξαιρετικό φαγητό σε πολύ προσιτές τιμές. Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, διαθέτει αρκετά ενδιαφέρουσες περιοχές όπως η Andriyivski Uzviz, με τα πέτρινα δρομάκια και τα πολύχρωμα κτίρια.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία - €15,52

Τι να πρωτοπεί κανείς για μία από τις πιο unmissable πόλεις του πλανήτη, που τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα και ένας low cost προορισμός, ειδικά για τους backpackers, με πλήθος προσφορών και πακέτων ειδικά γι' αυτούς. Η πολιτική και ειδικά η οικονομική κατάσταση δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους στην γείτονα χώρα, αλλά αυτό έχει και τα θετικά του για τους ταξιδιώτες.