Δεν αποτελεί μία ακόμη συνηθισμένη περίπτωση πεντάστερου resort και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Φωλιασμένο στον κόλπο του Μιραμπέλου, μόλις λίγα λεπτά από τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, το Minos Beach art hotel καταφέρνει να συνδυάσει την ανόθευτη κρητική φιλοξενία με όλες τις σύγχρονες παροχές και ανέσεις, καθώς επίσης και την υψηλή γαστρονομία με την τέχνη.

Δεν παραλείπει ασφαλώς να ακολουθεί το πνεύμα της εποχής, πατώντας ωστόσο στις βασικές απαρχές του διαχρονικού hotelling, γράφοντας τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο κομμάτι του ταξιδιού προς την χώρα μας και πιο συγκεκριμένα την Κρήτη, από την δεκαετία του 1960, όταν και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, με επισκέπτες όπως ο Walt Disney και η ομάδα του θρυλικού Apollo 13, η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αλλά και ο κάθε ένας από αυτούς που το προτιμούν κάθε σεζόν εδώ και δεκαετίες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Fun fact: Αρκετοί από αυτούς επιλέγουν μάλιστα το ίδιο ακριβώς δωμάτιο κάθε χρόνο. Και μιλάμε για άτομα ή οικογένειες που έρχονται σε αυτό για 20 ή και 30 χρόνια.

Η τοποθεσία και η διαμονή

Το Minos Beach art hotel επεκτείνεται μέσα σε μια καταπράσινη έκταση, μία ανάσα από τον κοσμοπολίτη Άγιο Νικόλαο και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως μπορεί να σταθεί και σαν ένας προορισμός από μόνο του για την ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό γιατί, η μικρή "πολιτεία" με τα λευκά σπιτάκια διαθέτει 2 παραλίες (με γαλάζια σημαία) και 1 πισίνα, καθώς και αρκετές ακόμη παροχές σε κάθε τομέα, που το καθιστούν υπερπλήρες. Και όχι, δεν πρόκειται για all inclusive.

129. Αυτός είναι ο αριθμός των δωματίων του Minos Beach art hotel, που βρίσκονται διασκορπισμένα στους χώρους: Από κομψά δίκλινα μέχρι superior bungalows και villas ακριβώς μπροστά στην παραλία καλύπτουν όλο το φάσμα των απαιτήσεων, με εξαιρετικά amenities, ανέσεις κάθε είδους και διακριτική πολυτέλεια.

Τα έργα τέχνης

Ο εντυπωσιακός Μινωικός ταύρος στην είσοδο του ξενοδοχείου αρκεί για να καταλάβεις τι γίνεται εδώ. Σε περίπτωση που δεν το αντιληφθείς απευθείας, μάθε πως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Minos Beach art hotel σχετίζεται με την τρίτη λέξη της ονομασίας του.

Κι αυτό γιατί ιστορικά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τέχνη και εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί το πιο φιλότεχνο κατάλυμα -ίσως και ολόκληρης- της χώρας. Φιλοξενεί μια θαυμάσια συλλογή που περιλαμβάνει δεκάδες έργα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης είναι μόνο μερικοί από εκείνους που έχουν βάλει την πινελιά τους στην υπαίθρια γκαλερί που συνθέτουν όλοι οι χώροι του ξενοδοχείου. Από εντυπωσιακά γλυπτά μέχρι ανατρεπτικά installations αφήνουν την σφραγίδα τους στον χαρακτήρα του μέρους.

Οι γεύσεις

Δεν γίνεται να επισκεφτείς την Κρήτη και να φύγεις με άδειο στομάχι. Ή πιο ορθά, δεν γίνεται να βρεθείς στην Κρήτη και να μην φας καλά. Στην περίπτωση του Minos Beach art hotel ωστόσο δεν θα φας απλά καλά, αλλά καταπληκτικά. Κι αυτό έχει γίνει εξαιρετική δουλειά (και) στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Αρχικά, στο εστιατόριο La Bouillabaisse, ο σεφ Κυριάκος Μυλώνας εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς, δημιουργώντας φίνα πιάτα που στηρίζονται τόσο στους βασικούς πυλώνες του fine dining αλλά ταυτόχρονα είναι οικεία και άμεσα. Και φυσικά νόστιμα, όπως το λαυράκι με αβοκάντο και ποπ κορν, η πανσέτα με πράσο ή οι καραβίδες με βερίκοκο και τσίλι. Ακριβώς δίπλα στο La Bouillabaisse, βρίσκεται το wine bar La Cave de la Bouillabaisse, το οποίο πλαισιώνει προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα με εξαιρετικά tapas.

Για να εμβαθύνεις σωστά και άμεσα στην κρητική γαστρονομία, υπάρχει το εστιατόριο Τέρψις (ενδείκνυται για μεσημεριανό), που σερβίρει τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας στις αυθεντικότερες εκδοχές τους -ας είναι καλά ο κύριος Μύρωνας που κρατά εδώ και χρόνια τα ηνία εντός των τειχών- με ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες. Ή να περάσεις μια βόλτα στο παραδοσιακό καφενείο Αdeste και να συνοδεύσεις με φροντισμένα μεζεδάκια την μπύρα ή την ρακή σου. Τέλος, κάτι παραπάνω από θετικές εντυπώσεις αφήνει και το κεντρικό εστιατόριο Βάκχος - εκεί σερβίρεται και το πρωινό. Ο πλούσιος μπουφές του πληροί υψηλότατες προδιαγραφές γεύσης και ποιότητας, έχοντας αρκετά συχνά απροσδόκητες προτάσεις.

Αν γνωρίζουν κάτι πάρα πολύ καλά οι άνθρωποι του Minos Beach art hotel είναι τα μυστικά της τέχνης. Και μιλάω ασφαλώς για την τέχνη της ειλικρινούς φιλοξενίας.

Info

Minos Beach art hotel- Άγιος Νικόλαος, Κρήτη
Τηλ. 28410 22345- 9
www.minosbeach.com

*Στην οικογένεια του Minos Beach Art Hotel (bluegr Hotels & Resorts) ανήκουν και τα επίσης εξαιρετικά ξενοδοχεία το Minos Palace hotel & suites (απευθύνεται μόνο σε ενήλικες) και το Candia Park village (αφιερωμένο στη δημιουργία των ιδανικών οικογενειακών διακοπών), που βρίσκονται και αυτά στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου.