Αν έχεις δει το Doctor Zhivago ή το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές θα καταλάβεις πολύ καλά τι εννοούμε αλλά κυρίως πώς είναι να ταξιδεύεις με κάποια από τα πιο χλιδάτα τρένα του πλανήτη.

Από τον Υπερσιβηρικό μέχρι τα βάθη της Αφρικής και από το Περού έως την hitech κομψότητα της Άπω Ανατολής, αυτές είναι οι πιο εντυπωσιακές διαδρομές, σε βαγόνια που εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δωμάτια 5* ξενοδοχείων ή σάλες Michelin-άτων εστιατορίων. Enjoy the ride. 

Venice Simplon-Orient-Express Ι Ευρώπη

Όταν η κουβέντα φτάνει στον όρο πολυτελές ταξίδι με τρένο, δεν μπορείς παρά να ξεκινήσεις από την γραμμή Λονδίνο-Βενετία, με ενδιάμεσες στάσεις το Παρίσι και την Βερόνα. Πρόκειται για το πιο chic ταξίδι του είδους που συνδυάζει την περιπέτεια με τον ρομαντισμό, με γκλάμουρ ατμόσφαιρα και κομψότητα σε κάθε σημείο των art deco βαγονιών. Θα κοιμηθείς σε πολυτελείς καμπίνες σουίτες, θα δοκιμάσεις πιάτα υψηλής γαστρονομίας και θα περάσεις τα βράδια σου στο champagne bar. Πιθανότατα με πολύ καλή παρέα.

Belmond Andean Explorer Ι Περού

Το δρομολόγιο εδώ ξεκινά από την αρχαία πρωτεύουσα Cusco και διασχίζει τις Άνδεις, περνώντας από μεγάλα υψόμετρα, καταλήγοντας μέχρι τα  νησιά της λίμνης Τιτικάκα και την ηφαιστειογενή περιοχή της Arequipa. Το εσωτερικό του Belmond Andean Explorer είναι διακοσμημένο με περουβιανές ταπετσαρίες (φτιαγμένες μάλιστα με μαλλί αλπακά), ενώ στο μενού του ξεχωρίζουν όλα τα κλασικά πιάτα της nikkei κουζίνας και ασφαλώς το pisco sour, που σερβίρεται στο προσεγμένο μπαρ του τελευταίου βαγονιού. 

Golden Eagle Trans-Siberian Express Ι Ρωσία

Ο Υπερσιβηρικός έχει ιστορία άνω του ενός αιώνα και όλο αυτό το διάστημα δεν έχει χάσει ούτε ένα κομμάτι της γοητείας του. Ξεκινάς από την Μόσχα και καταλήγεις στο Βλαδιβοστόκ (ή το αντίθετο), αφού κατά τη διάρκεια της διαδρομής έχει απολαύσει άφθονη βότκα και χαβιάρι, έχεις κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα ρωσικών και έχεις δει τοπία που δεν θα βγουν ποτέ από τη μνήμη σου. Μία μοναδική εμπειρία, πολύ πιο πάνω από τις υψηλότερες των προσδοκιών σου.

The Presidential Ι Πορτογαλία

Τι καλύτερο από το να ταξιδέψεις από το Πόρτο μέχρι το Quinta do Vesuvio (σχεδόν 200 χλμ ανατολικότερα) με το παλιό προεδρικό τρένο, να δοκιμάζεις gourmet πιάτα και να πίνεις τα περίφημα κρασιά της Ιβηρικής; Το τρένο έχει αναπαλαιωθεί, την κουζίνα του έχουν αναλάβει σεφ με αστέρι Michelin, οι καμπίνες του διαθέτουν όλες τις σύγχρονες παροχές που θα συναντούσες και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και γενικά η όλη φάση περιλαμβάνει πολυτέλεια σε κάθε τι, για τις σχεδόν 3 ώρες της διαδρομής.

Maharajas Express Ι Ινδία

Το αποκαλούν και Orient-Express της Ανατολής και οι λόγοι είναι προφανείς, όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος και από την ονομασία του. Κάθε βαγόνι έχει τον δικό του μπάτλερ και αμέσως μόλις επιβιβαστείς θα σε υποδεχτούν με στεφάνια λουλουδιών (ακριβώς όπως στο The Darjeeling Limited του Wes Anderson). Το ταξίδι διαρκεί 8 ημέρες (από το Νέο Δελχί μέχρι την Βομβάη) και δεν είναι λίγοι από αυτούς που το έχουν κάνει και δήλωσαν πως δεν ήθελαν να κατέβουν από το τρένο. 

Cruise Train Seven Stars Ι Ιαπωνία

Μόλις 28 επιβάτες ανά δρομολόγιο μεταφέρει το Cruise rain Seven Stars, που είναι ο τέλειος συνδυασμός τελευταίας τεχνολογίας και διαχρονικής πολυτέλειας και διασχίζει το νησί του Kyushu, περνώντας τόσο μέσα από τα βουνά της περιοχής όσο και από παραθαλάσσιες διαδρομές. Ταξιδεύοντας με αυτό έχεις την αίσθηση ότι ανήκεις σε μια μικρή ελίτ - άλλωστε γι' αυτό υπάρχει και μακρά λίστα αναμονής για τα εισιτήριά του.

Eastern & Oriental Express Ι Ασία

Από το 1993, το συγκεκριμένο τρένο έχει βρεθεί σε 3 από τις πιο ενδιαφέρουσες μεγαλουπόλεις της Ασίας: Την Κουάλα Λουμπούρ, την Μπανγκόγκ και την Σιγκαπούρη. Το εσωτερικό του θυμίζει αρκετά την ταινία Shanghai Express (του 1932, με την Marlene Dietrich), με ξύλινα πάνελ από κερασιά και εξευγενισμένες μεταξωτές λεπτομέρειες. 

Rovos Rail Ι Νότια Αφρική

Το ταξίδι από την Πρετόρια μέχρι το Κέιπ Τάουν περιλαμβάνει μοντέρνες παροχές και υπέρκομψα έπιπλα της Εδουαρδιανής εποχή, καθώς και τοπία που μόνο η αφρικάνικη φυσή μπορεί να προσφέρει. Τρεις μέρες και αρκετά ποστ στα social media (από τα λιβάδια του Highveld ή την έρημο του Karoo κ.α.) αργότερα -καθώς και μια ενδιάμεση στάση στους αμπελώνες του Cape Winelands για ένα καλό κρασί- θα καταλάβεις γιατί (και αυτό) θεωρείται ένα ταξίδι ζωής.