Το Λονδίνο είναι πολύ κοντά στο γίνει όσο πιο επίσημα γίνεται Πάρκο. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να βάλει άλλον έναν τίτλο στο τεράστιο παλμαρέ της: θα είναι η πρώτη National Park City. Ή σε ελεύθερη μετάφραση θα γίνει η πρώτη Πόλη Εθνικό Πάρκο.

Το Λονδίνο δεν είναι απλά μία πόλη, είναι ένα ζωντανό τοπίο

Από που προέκυψε όμως αυτή ιδέα; Ο καθηγητής γεωγραφίας, Daniel Raven-Ellison ξεκίνησε μία crowdfunding προσπάθεια για λογαριασμό του Λονδίνου πριν από πέντε χρόνια περίπου, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε ο δήμαρχος της πόλης, Sadiq Khan, ο οποίος φημίζεται για τα ανοιχτά αυτιά που έχει απέναντι σε καινοτόμες προτάσεις, αποφάσισε να υποστηρίξει τον σκοπό επιταχύνοντας τις διαδικασίες ώστε η ιδέα να πάρει σάρκα και οστά μέσα στο 2019.

"Το Λονδίνο δεν είναι απλά μία πόλη, είναι ένα ζωντανό τοπίο" είπε ο καθηγητής στο CNN. "Ένα ζωντανό τοπίο, το οποίο δεν στεγάζει μόνο περίπου 9 εκ. ανθρώπους αλλά κι εκατομμύρια δέντρα. Μοιραζόμαστε αυτό το τοπίο μαζί με άλλα 15 χιλιάδες είδη πλασμάτων, και δεν πιστεύω ότι η ζωή τους στις πόλεις αξίζει λιγότερο από ότι η ζωή τους στην άγρια φύση". Με πιο απλά λόγια National Park City μπορεί να ονομαστεί κάθε πόλη αρκεί να προσφέρει όσο περισσότερο πράσινο γίνεται στους πολίτες της καθώς και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για έναν περισσότερο "πράσινο τρόπο ζωής" εντός του αστικού πλαισίου. 

Το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό, χρειάζονται προϋποθέσεις και η πόλη του Μπιγκ Μπεν τις τηρεί και με το παραπάνω: αυτήν την στιγμή το 47% της επιφάνειάς της καλύπτεται από πράσινο (όπως πάρκα κι εκτάσεις για γκολφ), όμως ο στόχος είναι να περάσει το 50%. Πώς θα γίνει αυτό; Το πλάνο βασίζεται στη δημιουργία μικρών κήπων στις ταράτσες και οικοτόπων άγριας φύσης στην ευρύτερη περιφέρεια του Λονδίνου. Μάλιστα ο συνδυασμός αυτού το project μαζί με την προσπάθεια για μείωση των ρύπων στην πόλη γεμίζει αισιοδοξία τους κατοίκους για ένα πραγματικά πράσινο μέλλον.

Ο καθηγητής Raven-Ellison υποστηρίζει ότι η κύρια αιτία πίσω από την καμπάνια του ήταν να κάνει τους Λονδρέζους να εκτιμήσουν το πράσινο που έχουν γύρω τους. Ύστερα όμως από τη διαφαινόμενη επιτυχία, φαίνεται πως η εν λόγω καμπάνια θα συνεχιστεί και προς άλλες πόλεις: το Σαν Φρανσίσκο και η Γλασκόβη είναι οι επόμενες υποψήφιες National Park Cities. Το κατά πόσο τώρα θα μπορούσε κι η Αθήνα να διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο είναι μία άλλη και, μάλλον, πικρή ιστορία.

Από: Esquire US