Η λίστα με τις πιο υγιείς χώρες του κόσμου

Ποια βρίσκεται στην κορυφή, τι θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Φεβρουαρίου 2019

Για ακόμη μία χρονιά, το Bloomberg έδωσε στην κυκλοφορία το Healthiest Country Index, τη λίστα δηλαδή με τις χώρες εκείνες που θεωρούνται οι πιο υγιείς του πλανήτη.

Με τον όρο "υγιείς" περιγράφεται ένα δείκτης που προκύπτει από πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους όπως οι διατροφικές συνήθειες, οι καιρικές συνθήκες, το καλά οργανωμένο σύστημα υγείας, το υψηλό προσδόκιμο ζωής και μερικές ακόμη σχετικές συνθήκες.

Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Ισπανία, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η εφαρμογή της μεσογειακής δίαιτας καθώς και το υψηλό προσδόκιμο ζωής (το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι τα στοιχεία που οδήγησαν προς αυτή την επιλογή. 

Η λίστα με τις πιο υγιείς χώρες του κόσμου

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία (πρωταθλήτρια του 2018), για σχεδόν παρόμοιους λόγους με την Ισπανία, ενώ μία θέση πιο κάτω βρίσκεται η Ισλανδία, με ισχυρότερο χαρτί της τους πραγματικά χαλαρούς ρυθμούς ζωής, την κατανάλωση κρεάτων ελευθέρας βοσκής και ψαριών του ωκεανού καθώς και την απουσία ρύπανσης κάθε είδους.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Τις 5 πρώτες θέσεις κλείνουν η Ιαπωνία, όπου η συνολική διατροφή βοηθά στην πρόληψη ασθενειών, και η Ελβετία, που ξεχωρίζει για το πολύ ορθά δομημένο σύστημα περίθαλψης (ίσως το καλύτερο του πλανήτη) αλλά και το κλίμα που συμβάλλει στη μακροζωία.  

ΕΛΒΕΤΙΑ

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Σουηδία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Νορβηγία και Ισραήλ. Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά ψηλά στη λίστα, καταλαμβάνοντας την 26η θέση, ωστόσο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση υποχώρησε κατά 6 θέσεις. Ουραγοί του Healthiest Country Index (που περιλαμβάνει συνολικά 169 χώρες) είναι οι Αϊτή, Αφγανιστάν και Υεμένη.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Σχέσεις & Sex

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα Σαββατοκύριακο στην εναλλακτική πλευρά της Κοπεγχάγης

Outdoor σπα και υπόγειες αίθουσες τέχνης δίνουν μία άλλη εικόνα της δανέζικης πρωτεύουσας.

Τα δωμάτια των ξενοδοχείων με την (μάλλον) καλύτερη θέα στον πλανήτη

Το πανόραμα αρκεί από μόνο του για να κάνεις μία κράτηση.