Η λίστα με τις πιο υγιείς χώρες του κόσμου

Ποια βρίσκεται στην κορυφή, τι θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Φεβρουαρίου 2019

Για ακόμη μία χρονιά, το Bloomberg έδωσε στην κυκλοφορία το Healthiest Country Index, τη λίστα δηλαδή με τις χώρες εκείνες που θεωρούνται οι πιο υγιείς του πλανήτη.

Με τον όρο "υγιείς" περιγράφεται ένα δείκτης που προκύπτει από πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους όπως οι διατροφικές συνήθειες, οι καιρικές συνθήκες, το καλά οργανωμένο σύστημα υγείας, το υψηλό προσδόκιμο ζωής και μερικές ακόμη σχετικές συνθήκες.

Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Ισπανία, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η εφαρμογή της μεσογειακής δίαιτας καθώς και το υψηλό προσδόκιμο ζωής (το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι τα στοιχεία που οδήγησαν προς αυτή την επιλογή. 

Η λίστα με τις πιο υγιείς χώρες του κόσμου

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία (πρωταθλήτρια του 2018), για σχεδόν παρόμοιους λόγους με την Ισπανία, ενώ μία θέση πιο κάτω βρίσκεται η Ισλανδία, με ισχυρότερο χαρτί της τους πραγματικά χαλαρούς ρυθμούς ζωής, την κατανάλωση κρεάτων ελευθέρας βοσκής και ψαριών του ωκεανού καθώς και την απουσία ρύπανσης κάθε είδους.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Τις 5 πρώτες θέσεις κλείνουν η Ιαπωνία, όπου η συνολική διατροφή βοηθά στην πρόληψη ασθενειών, και η Ελβετία, που ξεχωρίζει για το πολύ ορθά δομημένο σύστημα περίθαλψης (ίσως το καλύτερο του πλανήτη) αλλά και το κλίμα που συμβάλλει στη μακροζωία.  

ΕΛΒΕΤΙΑ

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Σουηδία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Νορβηγία και Ισραήλ. Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά ψηλά στη λίστα, καταλαμβάνοντας την 26η θέση, ωστόσο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση υποχώρησε κατά 6 θέσεις. Ουραγοί του Healthiest Country Index (που περιλαμβάνει συνολικά 169 χώρες) είναι οι Αϊτή, Αφγανιστάν και Υεμένη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.