Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας τόπος που χαρακτηρίζεται από τον υπερθετικό βαθμό, αφού οι λέξεις "ψηλότερα", "μεγαλύτερα" κι "ακριβότερα" δεν είναι υπερβολή αλλά απτή πραγματικότητα. Οι δύο πιο μεγάλες πόλεις των Εμιράτων, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, είναι συνώνυμα της πολυτέλειας παρότι είχαν πολύ ταπεινό ξεκίνημα στην ιστορία τους. Πριν την έκρηξη του πετρελαίου στα τέλη των 60s και στις αρχές των 70s, το Ντουμπάι ήταν ένα εμπορικό λιμάνι σε μόνιμη κόντρα με το γειτονικό του ψαροχώρι, το Άμπου Ντάμπι. Καθώς το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο, η νοοτροπία του κράτους άλλαξε: το λαμπρό μέλλον που σχεδιαζόταν άφησε στην άκρη τις έριδες του παρελθόντος.

Σήμερα οι πανύψηλοι ουρανοξύστες και τα πολυτελή malls έχουν μετατρέψει τα Η.Α.Ε σε αγαπημένο προορισμό για τους πλούσιους και διάσημους του πλανήτη. Όμως κάτω από την φανταχτερή πολυτέλεια κρύβεται ένας τόπος γεμάτος περιπέτεια και πλούσια παράδοση. Ακολουθούν οκτώ επικοί τρόποι για να γνωρίσεις το πραγματικό πρόσωπο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων -από ιππασία στην έρημο μέχρι σέρφινγκ στον Περσικό Κόλπο.

Surfing στον Περσικό Κόλπο

Το Ντουμπάι δεν έχει ιδιαίτερη φήμη για τις παραλίες του, παρ' ότι η ακτογραμμή του εκτείνεται για πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα τελευταία χρόνια όμως αναπτύσσεται μία μικρή μεν δραστήρια δε κοινότητα από surfers. Όταν οι άνεμοι είναι κατάλληλοι, η ζάπλουτη Αραβική πόλη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους διάσημους προορισμούς για surfing.  

Παζάρια στο σοκάκια του Ντουμπάι

Ένα ταξίδι στον χρόνο γεμάτο από χρώματα, εξωτικά αρώματα κι αυθεντικές γεύσεις της Μέσης Ανατολής. Η αγορά με τα άπειρα σοκάκια (πιο γνωστή ως Dubai Spice Souk) προσφέρει στους επισκέπτες μία απίστευτη ποικιλία από σπάνια μπαχαρικά. Φυσικά, δεν λείπουν τα πολύχρωμα υφάσματα και τα αραβικά τσάγια. Τέλος, οι ντόπιοι πωλητές θεωρούν υποχρέωσή τους να κάνουν παζάρια. Το απαιτεί άλλωστε η παράδοση.

Ιππασία στην έρημο

Περίπου μία ώρα έξω από το Ντουμπάι, υπάρχει το τουριστικό θέρετρο Al Wadi Desert που δίνει τη δυνατότητα να κάνεις μία βουτιά στα ήθη και τα έθιμα της ερήμου. Τοξοβολία, ιχνηλασία και συστηματική παρακολούθηση του έναστρου ουρανού είναι μονάχα τρία από αυτά. Εκείνο, όμως, που αποτελεί ιδανική λύση για όσους διψούν για περιπέτεια είναι η ιππασία στην έρημο, παρέα με  έμπειρους ξεναγούς-αναβάτες.

Zipline από την υψηλότερη κορυφή των Εμιράτων

Μα καλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι τελείως επίπεδα; Κι όμως, η αραβική χώρα έχει κι εκείνη τα βουνά της. Μετά από μία κουραστική ανάβαση στην κορυφή του Jebel Jais (1934 μ.), οι ταξιδιώτες ανταμείβονται με το μεγαλύτερο zipline (ή αλλιώς flying-fox) του πλανήτη όπου ταξιδεύουν στον αέρα με ταχύτητες που αγγίζουν τα 150 χλμ. (!) την ώρα.

Σαφάρι στους αμμόλοφους

Μία μεγάλη βόλτα στους αμμόλοφους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με SUV επιβάλλεται για κάθε επισκέπτη. Άλλωστε είναι κρίμα να μην πάρεις μία πραγματική γεύση από την έρημο που εκτείνεται για 900 χιλιάδες τετραγωνικά μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι

Αν και το Ντουμπάι παίρνει την περισσότερη δόξα, έχει και το Αμπού Ντάμπι με τη σειρά του πολλά κι ενδιαφέροντα αξιοθέατα που τραβούν τους επισκέπτες σα μαγνήτης. Το Μουσείο του Λούβρου στην πόλη, είναι μέρος συμφωνίας των Η.Α.Ε με τη Γαλλία κι άνοιξε της πύλες του το 2017. Εντυπωσιακό στην όψη, τεράστιο σε μέγεθος και με 35 χιλιάδες εκθέματα (ανάμεσά τους αυθεντικά έργα του Leonardo da Vinci) αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή.

Το Μέγα Τέμενος του Σεΐχη Ζέιεντ 

Άλλος ένα αξιοθέατο του Άμπου Ντάμπι, τοποθετημένο πολύ κοντά στο διάσημο ξενοδοχείο Ritz-Carlton της πόλης, που δεσπόζει από μακριά μέσα στο κατάλευκό του χρώμα ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο χαλί για προσευχές του πλανήτη στην κεντρική του αίθουσα. 

Η όαση του Αλ Άιν

Δεν πρόκειται για κάποιο παραίσθηση που βλέπουν οι ταξιδιώτες εξαντλημένοι από την υπερβολική ζέστη και τη δίψα. Η κηπούπολη του Άλ Άιν είναι πραγματική: τρεις χιλιάδες στρέμματα γεμάτα με 147 χιλιάδες φοινικόδεντρα που στην σκιά τους ζουν οικισμοί αιώνων. Το αρδευτικό σύστημα της περιοχής κρατά από την εποχή του χαλκού, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την UNESCO, η οποία και ανακήρυξε την περιοχή μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Πέρα όμως από όλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι η απίστευτη και εξωτική ομορφιά του Άλ Άιν -τόσο στην πραγματικότητα όσο και στη σφαίρα του Instagram. 

Από: Esquire US