Υπάρχουν κάποια μέρη στον πλανήτη που δικαιολογημένα θεωρούνται -και είναι- μοναδικά. Εθνικά πάρκα με σπάνια τροπική βλάστηση, παραδεισένια νησιά με εξωπραγματικούς βυθούς και οικοσυστήματα με απόκοσμη γοητεία. Δυστυχώς γι' αυτά, η ανθρώπινη παρουσία έχει εξελιχθεί σε επιδημία και η άγνοια των επισκεπτών τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Ως αποτέλεσμα αυτού, η πρόσβαση σε τουρίστες είτε έχει περιοριστεί σημαντικά είτε έχει απαγορευτεί εντελώς, προκειμένου να μην εξαφανιστούν για πάντα. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι παρακάτω.

Εθνικό Πάρκο Μπουίντι, Ουγκάντα

Το τροπικό δάσος στη νοτιοανατολική Ουγκάντα είναι το σπίτι για τον μισό πληθυσμό του είδους του ορεινού γορίλα (ένα από τα δύο που υπάρχουν στην Αφρική) σε παγκόσμιο επίπεδο. Το είδος βρίσκεται σε τρομερό κίνδυνο και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι επισκέψεις για τους τουρίστες στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ περιορισμένες. 

Εθνικό Πάρκο Μίλφορντ, Νέα Ζηλανδία

Ανάμεσα από τα δάση με τα σπάνια φυτά, τα φιορδ, τις λίμνες και τις εντυπωσιακές βουνοκορφές που φτάνουν μέχρι και τα 3 χιλιόμετρα σε ύψος, περνά ένα από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια του πλανήτη, με συνολικό μήκος περίπου 53 χιλιόμετρων. Η πρόσβαση σε αυτό (ή πιο ορθά σε συγκεκριμένα σημεία του) επιτρέπεται σε 40-50 άτομα/ημέρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το οικοσύστημα από την ανθρώπινη παρέμβαση. 

Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ

Από το 2012, ο επίγειος παράδεισος του ομώνυμου αρχιπελάγους στη βορειοδυτική πλευρά της νότιας Αμερικής και το οικοσύστημά του, έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τις ορδές των τουριστών που τα επισκέπτονται. Το γεγονός πως εξελίχθηκε γρήγορα σε δημοφιλές αξιοθέατο για τους ταξιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή αποδείχθηκε καταστροφικό. Πλέον, τα νησιά Γκαλαπάγκος τελούν υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας και μόλις 4 γκρουπ επισκεπτών επιτρέπονται ανά έτος. 

Ανταρκτική

Η νεότερη από όλες τις ηπείρους του πλανήτη παραμένει ακόμη ο λιγότερο εξερευνημένος τόπος της υφηλίου. Αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο έναν πολύ σημαντικό αριθμό επισκεπτών να βρεθεί εκεί, τουλάχιστον μέχρι το 2009, όταν και τα πράγματα χαλάρωσαν μετά από διεθνείς πρωτοβουλίες, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει σε τεράστιο βαθμό την Ανταρκτική, με τους τουρίστες από την πλευρά τους να κάνουν λίγο ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Εθνικό Παλάτι-Μουσείο, Ταϊπέι, Ταϊβάν

Η μεγαλύτερη συλλογή κινεζικής τέχνης στον κόσμο αναγκάστηκε να μειώσει τις ημερήσιες επισκέψεις της σε 2.500/ημέρα (ο αριθμός προηγουμένως ήταν διπλάσιος), με μέγιστη παραμονή για κάθε φιλοξενούμενο τη μισή ώρα. Τα καθημερινά ατυχήματα ήταν ο κυριότερος λόγος.

Τσίνκουε Τέρε, Ιταλία

Η ίσως πιο γοητευτική όσο και τουριστική περιοχή της Ιταλίας με τα γραφικά, πολύχρωμα χωριά σύντομα πρόκειται να μπει σε ειδικό καθεστώς επισκεψιμότητας από την ιταλική κυβέρνηση, λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από την πληθώρα επισκεπτών προς αυτά και τις συνέπειες που οι τελευταίοι προκαλούν στο κάλλος της. 

Λορντ Χόου, Αυστραλία

Το εξωπραγματικής φυσικής ομορφιάς νησί στα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ και της θάλασσας της Τασμανίας είναι κατάλοιπο μίας ηφαιστειακής έκρηξης που συνέβη αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν. Με έκταση περίπου έξι χιλιομέτρων μήκους και ενός μιλίου πλάτους, καλύπτεται από τροπικό δάσος και διαθέτει μία εντυπωσιακή ακτογραμμή, που πλαισιώνεται με γαλαζοπράσινα νερά. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη σπάνια ποικιλία χλωρίδας, πανίδας και μορφολογίας εδάφους το έχουν βοηθήσει να ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ πολλά από τα ζώα και τα φυτά του δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Γι' αυτό, πλέον, δεν δέχεται περισσότερους από 400 επισκέπτες κάθε φορά.

Κο Τακάι, Ταϊλάνδη

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα απαγορευτεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα η πρόσβαση σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας. Βασική αιτία, και σε αυτή την περίπτωση, η ανθρώπινη παρέμβαση, με τους επισκέπτες να δημιουργούν σοβαρές ζημιές στον κοραλλιογενή ύφαλο (ο οποίος σε πολλά σημεία του έχει πληγεί οριστικά), αλλά και στην πανίδα και τη χλωρίδα του εν γένει. 

Από: Esquire ES