Δε θα βαρεθώ ποτέ να επιστρέφω σε οποιαδήποτε πόλη της Ιαπωνίας για το απίστευτο φαγητό, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που περνούν καθημερινά μπροστά από τα μάτια σου –3 εκατ. αν κάτσεις για μία μέρα στη Σιμπούγια– και τη συνεχή έκπληξη που νιώθω με καθετί που υπάρχει γύρω μου.

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη "Αθήνα" είναι το καλοκαίρι, ο αττικός ήλιος να δύει και τα άσχημα κτίρια της πόλης που λούζονται με χρυσό φως.

Από την τσάντα μου όταν ταξιδεύω δε λείπει ποτέ το power bank, το Imodium και ο πολύς ελεύθερος χώρος για όσα θα φέρω πίσω.

Έχω κάνει 20 μέρες backpacking στη Μιανμάρ στους 40-47 βαθμούς Κελσίου με 100% υγρασία καθημερινά και θυμάμαι τα ταξίδια με το λεωφορείο σε εθνικές οδούς στο πλάτος μικροσκοπικών δρόμων και το φαγητό που δεν ήξερα τι περιέχει, αφού δε μιλούσαν λέξη αγγλικά και δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Θα το ξαναέκανα.

Μιανμάρ

Αν μπορούσα να ζήσω σε τρία σπίτια στον κόσμο, θα διάλεγα ένα penthouse στο Τόκιο, έναν αμπελώνα στην Τοσκάνη κι ένα λευκό σπίτι με μπλε παράθυρα στην Αμοργό.

Ο ιδανικός ταξιδιωτικός σύντροφος πρέπει να δοκιμάζει τα πάντα, να αντέχει τις δύσκολες συνθήκες και να μην γκρινιάζει.

Νέα Υόρκη

Η αγαπημένη μου παραλία είναι το Αγιοφάραγγο στην Κρήτη για την επιβλητική θέα του Milky Way που προσφέρει τη νύχτα.

Αν ήταν να απομονωθώ σε κάποιο νησί, θα διάλεγα τη Νάξο και οποιαδήποτε μικρή Κυκλάδα γιατί εκεί νιώθω σαν στο σπίτι μου και μου βγαίνει μια τρομερή ελευθερία να πετάξω από τη ζωή μου όλα τα περιττά.

Μόλις έφαγα κάτι υπέροχα νιόκι με πέστο κέιλ και αμύγδαλα στην Κρακοβία, στο Veganic.

Αποφασίζω κάθε επόμενο προορισμό βάσει του budget που θέλω να διαθέσω. Έπειτα βλέπω σε ποιες χώρες έχει άνοιξη ή καλοκαίρι την περίοδο που θέλω να ταξιδέψω και ψάχνω ποια από αυτές έχει το πιο ενδιαφέρον φαγητό. Και κλείνω εισιτήρια.

Μύκονος

Το χειρότερο που μου έχει συμβεί πριν ταξιδέψω είναι μια τροφική δηλητηρίαση που με έπιασε λίγο πριν μπω στο αεροπλάνο για 15ωρη πτήση. Φυσικά και πήγα, φυσικά και την έβγαλα στην τουαλέτα.

Ταξιδεύω για να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος μαθαίνοντας να σέβομαι τη διαφορετικότητα.

Η αγαπημένη μου ταξιδιωτική ρουτίνα περιλαμβάνει το να "κλέβω" όλα τα σαπουνάκια και τις παντόφλες από τα ξενοδοχεία και να βάζω μικρά σουβενίρ από το ταξίδι ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου που διαβάζω. Έτσι, αν ανοίξω το συγκεκριμένο βιβλίο μετά από χρόνια, θα θυμηθώ ότι το διάβαζα, για παράδειγμα, στην Πολωνία, αφού θα βρω μέσα αποκόμματα εισιτηρίων από μουσεία, καρτ ποστάλ, ακόμα και κάποιο αποξηραμένο λουλούδι.

Παρίσι

Θέλω να πάω στη Νέα Ορλεάνη για το φαγητό, στο Σουδάν γιατί εκεί μεγάλωσε ο μπαμπάς μου και στην Ισλανδία για τα απόκοσμα τοπία.


H food blogger Mαριλού Παντάκη (aka Madame Ginger) μαγειρεύει πολλά και νόστιμα καθημερινά στο madameginger.com.