Ρέτμπα, η ροζ λίμνη της Σενεγάλης

Ένα είδος άλγης κρύβεται πίσω από το πλέον εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο της Αφρικής.

Στο δυτικότερο σημείο της Αφρικής, 30 χλμ. βορειοανατολικά από το Ντακάρ, την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, υπάρχει μία λίμνη με πολύ παράξενο χρώμα. Μάλιστα το τοπίο γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν μπορέσει κανείς να το χαζέψει από μακριά: Μία στενή λωρίδα γης χωρίζει τη το νερό της λίμνης από το μπλε της θάλασσας δημιουργώντας την απόλυτη αντίθεση. Τα κοντινά δάση είναι πράσινα. Οι αμμουδιές έχουν ένα χρυσό χρώμα. Κι όμως, στη λίμνη Ρέτμπα το νερό είναι ροζ.

Ρέτμπα, η ροζ λίμνη της Σενεγάλης

Οι Γάλλοι, για να να τη ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες λίμνες του κόσμου την αποκαλούν Lac Rose (σ.σ: Ροζ Λίμνη), τονίζοντας το πόσο μοναδική είναι. Σήμερα, όμως, δεν είναι πια η μοναδική ροζ λίμνη του πλανήτη, αφού 8 χιλιάδες χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, στην Τανζανία, υπάρχει άλλη μία σαν κι εκείνη. Η λίμνη Νάτρον είναι τόσο αλμυρή ώστε το νερό της να εξατμίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Όταν, λοιπόν,  οι θερμοκρασίες το καλοκαιριού αγγίζουν τους 60 ° Κελσίου, η περιοχή γίνεται ακατάλληλη για κάθε μορφή ζωής - εκτός από τα φλαμίνγκο που με κάποιον παράξενο τρόπο καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμα κι εκεί. 

Λίμνη Ρέτμπα Σενεγάλη 6

Η λίμνη Ρέτμπα στη Σενεγάλη πολλές φορές παρομοιάζεται με τη Νεκρά Θάλασσα εξαιτίας της πολύ υψηλής περιεκτικότητας που έχει σε αλάτι. Όπως είναι φυσικό αυτό το πλεόνασμα αλατιού δίνει εδώ και πολλές γενιές δουλειά στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Η θέση τώρα της λίμνης είναι αρκετά γνωστή στους Ευρωπαίους, αφού παλιότερα αποτελούσε κομμάτι της διαδρομής για το ράλι Παρίσι-Ντακάρ. Εκείνο, όμως, που έκανε τη Ρέτμπα διάσημη σε όλον τον πλανήτη οφείλεται σε ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο.

Σενεγάλη αλάτι Λίμνη Ρέτμπα

Το αλάτι, που υπάρχει σε τεράστιες ποσότητες στη λίμνη, σε τέτοιον βαθμό ώστε περίπου 3 χιλιάδες εργάτες να ζουν από αυτό, είναι ο αγαπημένος προορισμός για ένα είδος άλγης που απορροφά το φως του ήλιο και σιγά σιγά παίρνει ένα ροζ χρώμα. Όχι μόνο αυτή, αλλά τόσο το νερό όσο και οι θάμνοι που βρίσκονται κοντά στην ακτή, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα τοπίο που προσελκύει τον τουρισμό όπως το μέλι τις μέλισσες.

Σενεγάλη Λίμνη Ρέτμπα 2

Αξίζει να σημειωθεί πως η άλγη αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, αν κάποιος θελήσει να βρεθεί στη λίμνη Ρέτμπα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Εκτός ίσως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα: Από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο οι βροχές σκουραίνουν το χρώμα της λίμνης στερώντας από τους ταξιδιώτες τις ιδανικές συνθήκες για φωτογραφίες, ενώ από τον Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτη η ξηρασία χαρίζει ιδανικές συνθήκες για φωτογραφίες, κάνει όμως παράλληλα αφόρητη τη ζωή των τουριστών που δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο ακραίες θερμοκρασίες. 

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης