Πιθανότατα δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν στη ζωή σου για το Fabbriche di Careggine, ένα χωριό της Τοσκάνης στις Απουανές Άλπεις (παράκτια οροσειρά, φυσική συνέχεια των ιταλικών Άλπεων), που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η ιδιαίτερότητά του είναι πως προς το παρόν βρίσκεται στον πάτο της τεχνητής λίμνης Vagli αλλά σύντομα μπορεί να αναδυθεί και πάλι, για πρώτη φορά από το 1994. 

Το εν λόγω μέρος αποτελούσε κατοικία για τους σιδηρουργούς της ευρύτερης περιοχής αλλά εγκαταλείφθηκε το 1947, όταν επρόκειτο να κατασκευαστεί ένα φράγμα. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί μία λίμνη, η οποία "έπνιξε" το χωριό-φάντασμα.  Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως λόγω της στάθμης των υδάτων αλλά και της μορφολογίας του εδάφους, γίνεται ανά κάποιες δεκαετίες μία φυσική αποστράγγιση της λίμνης, τα νερά της οποίας προέρχονται από τους γειτονικούς ποταμούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι εμφανίζονται και πάλι τα ερείπια του χωριού, κάτι που έχει γίνει 4 φορές στο παρελθόν, το 1958, 1974, 1983 και το 1994, και θα συμβεί και πάλι προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021. 


Διάβασε ακόμη για τη μικρή Ιταλία της Ελλάδας σύμφωνα με την Daily Mail, τον οδηγό του Travel+Leisure για τους ταξιδιώτες σε ελληνικά νησιά και τι θα αλλάξει στα ταξίδια μας σύμφωνα με 5 experts