20 χιλ. δολάρια δίνει η NASA για τις καλύτερες διαστημικές τουαλέτες

Ένα διαχρονικό πρόβλημα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη λύση του.

Η τελευταία φορά που οι άνθρωποι πάτησαν στο Φεγγάρι ήταν τον Δεκέμβριο του 1972 μέσα από μία αποστολή της NASA. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των τεχνολογικών εξελίξεων, τα διαστημικά ταξίδια όμως είναι (σχετικά) παραπονεμένα, αφού μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η κούρσα για τη Σελήνη μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Τώρα, όμως, που η ιδιωτική πρωτοβουλία -βλέπε Elon Musk- μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, θα πρέπει να λυθούν και κάποια βασικά θέματα, όπως για παράδειγμα οι τουαλέτες.

Για τους αστροναύτες, όλες αυτές τις δεκαετίες, οι τουαλέτες των διαστημικών σταθμών και των διαστημόπλοιων αποτελούσαν ένα κλασικό πρόβλημα. Όπως μπορείς να φανταστείς, το ζήτημα έχει ονομασία και ονομάζεται "βαρύτητα" ή μάλλον "έλλειψη βαρύτητας". Έτσι, αν για τα ούρα έχει βρεθεί η λύση ενός μηχανισμού που λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο όπως οι ηλεκτρικές σκούπες ρουφώντας τα υγρά, δεν ισχύει το ίδιο για τις στερεές κενώσεις των ανθρώπων. Εκεί, αναγκαστικά, μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνται δοχεία που θυμίζουν πλαστικές σακούλες.

Όσο, λοιπόν, τα διαστημικά ταξίδια απευθύνονταν σε καλογυμνασμένους και εξασκημένους στην αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία αστροναύτες, το γεγονός ότι η χρήση τουαλέτας θύμιζε ελεύθερο κάμπινγκ δε δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα. Τώρα, όμως, βρισκόμαστε μερικά βήματα πριν ο τουρισμός τους διαστήματος γίνει πραγματικότητα. Κάτι, δηλαδή, που θα αφορά ζάμπλουτος πελάτες που θέλουν να ταξιδέψουν πέρα από τον πλανήτη Γη και δεν έχουν καμία διάθεση να στερηθούν τις ευκολίες τους. 


O Thatcher Cardon είχε κερδίσει 15 χιλιάδες δολάρια το 2017 για τις ειδικές στολές που σχεδίασε, οι οποίες επέτρεπαν στους αστροναύτες να μη χρησιμοποιούν πάνες για ενηλίκους.


Για αυτό και η NASA αντιλαμβανόμενη τα νέα δεδομένα και μένοντας πιστή στο ρητό που θέλει την πρόληψη να είναι πάντα καλύτερη από την καταπολέμηση, αναζητά τις ιδανικές διαστημικές τουαλέτες που θα μπορέσουν να δοκιμαστούν στο project Artemis, όπου μετά από δεκαετίες ένας πύραυλος από τη Γη θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη.

Παρότι, ήδη υπάρχουν κάποιες καινοτόμες ιδέες σχετικά με το δυσεπίλυτο αυτό ζήτημα, οριστική λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί. Έτσι, η NASA αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε φερέλπιδες designers ζητώντας από εκείνους να σχεδιάσουν τις διαστημικές τουαλέτες του μέλλοντος. Μάλιστα, τέτοιου τύπου διαγωνισμοί δεν είναι καινούργιοι για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, αφού ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Thatcher Cardon, είχε κερδίσει 15 χιλιάδες δολάρια το 2017 για τις ειδικές στολές που σχεδίασε, οι οποίες επέτρεπαν στους αστροναύτες να μη χρησιμοποιούν πάνες για ενηλίκους. 

Ποια είναι, όμως, τα ζητούμενα από τη NASA για τις τουαλέτες που θα λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, μέχρι σήμερα, τα ταξίδια στο διάστημα; Οι προδιαγραφές όπως τις ζητά είναι οι εξής

  • να λειτουργούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας
  • να ζυγίζουν λιγότερο από 15 κιλά
  • να μη χρειάζονται περισσότερα από 0.12 κυβικά μέτρα χώρου
  • να μην καταναλώνουν περισσότερα από 70 Watt
  • να μην ξεπερνά τα 60 ντεσιμπέλ ο θόρυβος που προκαλούν
  • να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα δύο φύλα.

Μπορεί να ακούγεται εύκολο, σίγουρα όμως δεν είναι. Ιδιαίτερα αν σκεφτείς ότι, μέχρι σήμερα, οι καλύτεροι μηχανικοί του κόσμου -δηλαδή αυτοί της NASA- δεν έχουν βρει τη λύση σε αυτήν τη σπαζοκεφαλιά.


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης