Αν κάποτε η Σελήνη υπήρξε το "μήλο της Έριδος" ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου, σήμερα η κούρσα του διαστήματος έχει διαφορετικό ζητούμενο αλλά και πολύ διαφορετικούς παίκτες. Ο νέος απόλυτος προορισμός φέρει το όνομα του Πλανήτη Άρη ενώ αντί για ισχυρά κράτη (Η.Π.Α-Σοβιετική Ένωση) που κονταροχτυπιούνται για την κατάκτηση ουράνιων σωμάτων, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο πια. Μήπως, λοιπόν, στο εγγύς μέλλον ο πρώτος άνθρωπος που θα καρφώσει τη σημαία του στον Κόκκινο Πλανήτη θα είναι ο Elon Musk;

Το ζήτημα, όμως, εκτός από το να φτάσουμε ως ανθρωπότητα στον Πλανήτη Άρη δεν τελειώνει μόνο στο μακρινό διαστημικό ταξίδι που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Θα πρέπει να βρούμε και τον κατάλληλο τρόπο για να τον αποικήσουμε. Έτσι, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο Nature φώτισε κάποια (μάλλον) αναπάντεχα δεδομένα. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής Jean-Marc Salotti δε θα χρειαστούν περισσότεροι από 110 άνθρωποι για την πρώτη αποικία στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι κατάλληλες προϋποθέσεις

"Για να επιβιώσουμε πάνω στον Άρη, θα πρέπει να έχουν γίνει κάποιες προβλέψεις όσον αφορά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι πρώτοι άποικοι" δήλωσε ο Γάλλος επιστήμονας, για να συνεχίσει: "Το μίνιμουμ των ανθρώπων που θα χρειαστούν είναι 110". Ένας βασικός λόγος για αυτό, είναι το γεγονός ότι η τεράστια απόσταση που χωρίζει τους δύο πλανήτες δημιουργεί επιτακτική ανάγκη η πρώτη αποικία να είναι και αυτόνομη (σε τροφή, τεχνολογία και άλλους τομείς) ώστε να μην εξαρτιέται από τη Γη. 


Η NASA έδωσε μία πρώτη πρόβλεψη για το πότε υπολογίζει να πατάει για πρώτη φορά ένας αστροναύτης το πόδι του στον Κόκκινο Πλανήτη: Το 2030.


Γιατί τι θα γίνει αν ξεσπάσει ένας πόλεμος και οι εγκαταστάσεις που ανεφοδιάζουν τους αποίκους του Άρη καταστραφούν; Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε καταδίκη σε αργό θάνατο. Φυσικά, η αυτονομία δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα στον Πλανήτη Άρη με την ατμόσφαιρά του να αποτελεί το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Εκεί, οι άνθρωποι δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα χωρίς ειδικές στολές ενώ, αντίστοιχα, τα κτίρια θα πρέπει εξοπλισμένα με τεχνολογία κατάλληλη ώστε να δημιουργεί προσομοίωση των συνθηκών της Γης.

Όσο τώρα γίνονται νέες έρευνες που θα μας βοηθήσουν στον αποικισμό του Άρη, το μυαλό του Elon Musk συνεχίζει να εργάζεται ασταμάτητα. Άλλες φορές λέγοντας (μάλλον) τρέλες, όπως τη φορά που πρότεινε να βομβαρδίσουμε την επιφάνεια του Πλανήτη Άρη, και άλλες ρίχνοντας όλες του τις δυνάμεις σε εκείνο που ποθεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο· άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως πρόσφατα επισήμανε στα στελέχη του πως πρώτος στόχος της SpaceX πια είναι να κατασκευαστεί ο πύραυλος που θα μπορέσει να οδηγήσει τους ανθρώπους στον Άρη.

Τέλος, επειδή όλα αυτά μπορεί να ακούγονται με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, να σε ενημερώσουμε πως δεν είναι, αφού πρόσφατα η NASA έδωσε μία πρώτη πρόβλεψη για το πότε υπολογίζει να πατάει για πρώτη φορά ένας αστροναύτης το πόδι του στον Κόκκινο Πλανήτη: Το 2030. Σε κάτι λιγότερο από δέκα χρόνια, δηλαδή. 


φωτογραφίες © Getty Images