Τα αληθινά πρόσωπα των αυτοκρατόρων της Ρώμης

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τεχνολόγια μας επιτρέπει να ρίξουμε μία ματιά στο πρόσωπο των ισχυρότερων ανθρώπων της τότε εποχής.

Τι έκφραση είχε στο πρόσωπό του ο Οκταβιανός όταν κέρδισε τον μεγάλο του αντίπαλο Μάρκο Αντώνιο στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ; Γελούσε ή όχι παρανοϊκά ο Καλιγούλας; Πώς έμοιαζε το πρόσωπο του Νέρωνα καθώς κοιτούσε τις φλόγες -που ο ίδιος έβαλε- να κατατρώνε τη Ρώμη; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απασχολούν τους ανθρώπους που αγαπούν την ιστορία όταν προσπαθούν να φέρουν στο μυαλό τους τα αληθινά πρόσωπα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Ένας designer από το Τορόντο όμως απόφασισε να δώσει τέλος σε αυτές τις αιώνιες απορίες. Συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία (γραπτές καταγραφές, αγάλματα), το Photoshop αλλά και το machine learning (σ.σ: τη δυνατότητα των υπολογιστών να επεξεργάζονται τεράστιο όγκο αρχείων και μέσω αλγορίθμων να αυτο-εκπαιδεύονται σε κάποιον τομέα) κατάφερε να αναπαραστήσει ηλεκτρονικά τα πρόσωπα των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη για τα χρόνια που διήρκεσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Daniel Voshart μπόρεσε να "μαντέξει" μέσα από την πρωτοποριακή τεχνική που επέλεξε το πώς ακριβώς έμοιαζαν οι αυτοκράτορες που κράτησαν στα χέρια τους την τύχη του τότε γνωστού κόσμου από το 27 π. Χ. μέχρι το 285 μ.Χ. Τα 54 διαφορετικά μπούστα που εμφανίζονται στο παρακάτω γράφημα πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Το γράφημα

Τα αληθινά πρόσωπα των αυτοκρατόρων της Ρώμης

"Πιστεύω ότι η πανδημία με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά. Μπήκα στη διαδικασία να σκέφτομαι για κάποιο project που θα δουλέψω στην καραντίνα. Ίσως, οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τον αιματοκυλισμένη ζωή των αυτοκρατόρων της Ρώμης να μου τράβηξαν το ενδιαφέρον" δήλωσε στο Popular Mechanics, για να συνεχίσει: "Πιθανόν, και το γεγονός ότι δούλευα πάνω σε ένα project επιστημονικής φαντασίας, να με έκανε να σκεφτώ για το δικό μας παρελθόν".

Μάλιστα, ο Voshart τα βρήκε σκούρα από την υπερβολική επιτυχία που γνώριζε διαδικτυακά το project του. Δυσκολευόταν να προλάβει τις παραγγελίες που γίνονταν στη σελίδα που διατηρεί στο Etsy. Οι προτιμήσεις του κοινού από την άλλη ήταν μάλλον αναμενόμενος: Ο Οκταβιανός Αύγουστος και ο Νέρωνας είχαν την τιμητική τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους project ονομάζεται GAN και, επί της ουσίας, πρόκειται για τη δυνατότητα που αναπτύσσουν μέσω machine learning οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όχι απλά να επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων, αλλά και να αναπαριστούν με τεράστια ακρίβεια αυτό που τους ζητάμε.

Το project του Voshart είναι η καλή εκδοχή. Η κακή εκδοχή λέγεται deep fakes: Κατασκευασμένα βίντεο με ανθρώπους (συνήθως διάσημους) να κάνουν και να λένε πράγματα που δεν έκαναν ή δεν είπαν ποτέ. Ένα απλό παράδειγμα; Deep fake πορνό με διάσημες πρωταγωνίστριες ή ο προεκλογικός λόγος ενός πολιτικού που δεν εκφωνήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος