Τα αληθινά πρόσωπα των αυτοκρατόρων της Ρώμης

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τεχνολόγια μας επιτρέπει να ρίξουμε μία ματιά στο πρόσωπο των ισχυρότερων ανθρώπων της τότε εποχής.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 25 Οκτωβρίου 2020

Τι έκφραση είχε στο πρόσωπό του ο Οκταβιανός όταν κέρδισε τον μεγάλο του αντίπαλο Μάρκο Αντώνιο στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ; Γελούσε ή όχι παρανοϊκά ο Καλιγούλας; Πώς έμοιαζε το πρόσωπο του Νέρωνα καθώς κοιτούσε τις φλόγες -που ο ίδιος έβαλε- να κατατρώνε τη Ρώμη; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απασχολούν τους ανθρώπους που αγαπούν την ιστορία όταν προσπαθούν να φέρουν στο μυαλό τους τα αληθινά πρόσωπα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Ένας designer από το Τορόντο όμως απόφασισε να δώσει τέλος σε αυτές τις αιώνιες απορίες. Συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία (γραπτές καταγραφές, αγάλματα), το Photoshop αλλά και το machine learning (σ.σ: τη δυνατότητα των υπολογιστών να επεξεργάζονται τεράστιο όγκο αρχείων και μέσω αλγορίθμων να αυτο-εκπαιδεύονται σε κάποιον τομέα) κατάφερε να αναπαραστήσει ηλεκτρονικά τα πρόσωπα των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη για τα χρόνια που διήρκεσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Daniel Voshart μπόρεσε να "μαντέξει" μέσα από την πρωτοποριακή τεχνική που επέλεξε το πώς ακριβώς έμοιαζαν οι αυτοκράτορες που κράτησαν στα χέρια τους την τύχη του τότε γνωστού κόσμου από το 27 π. Χ. μέχρι το 285 μ.Χ. Τα 54 διαφορετικά μπούστα που εμφανίζονται στο παρακάτω γράφημα πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Το γράφημα

Τα αληθινά πρόσωπα των αυτοκρατόρων της Ρώμης

"Πιστεύω ότι η πανδημία με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά. Μπήκα στη διαδικασία να σκέφτομαι για κάποιο project που θα δουλέψω στην καραντίνα. Ίσως, οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τον αιματοκυλισμένη ζωή των αυτοκρατόρων της Ρώμης να μου τράβηξαν το ενδιαφέρον" δήλωσε στο Popular Mechanics, για να συνεχίσει: "Πιθανόν, και το γεγονός ότι δούλευα πάνω σε ένα project επιστημονικής φαντασίας, να με έκανε να σκεφτώ για το δικό μας παρελθόν".

Μάλιστα, ο Voshart τα βρήκε σκούρα από την υπερβολική επιτυχία που γνώριζε διαδικτυακά το project του. Δυσκολευόταν να προλάβει τις παραγγελίες που γίνονταν στη σελίδα που διατηρεί στο Etsy. Οι προτιμήσεις του κοινού από την άλλη ήταν μάλλον αναμενόμενος: Ο Οκταβιανός Αύγουστος και ο Νέρωνας είχαν την τιμητική τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους project ονομάζεται GAN και, επί της ουσίας, πρόκειται για τη δυνατότητα που αναπτύσσουν μέσω machine learning οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όχι απλά να επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων, αλλά και να αναπαριστούν με τεράστια ακρίβεια αυτό που τους ζητάμε.

Το project του Voshart είναι η καλή εκδοχή. Η κακή εκδοχή λέγεται deep fakes: Κατασκευασμένα βίντεο με ανθρώπους (συνήθως διάσημους) να κάνουν και να λένε πράγματα που δεν έκαναν ή δεν είπαν ποτέ. Ένα απλό παράδειγμα; Deep fake πορνό με διάσημες πρωταγωνίστριες ή ο προεκλογικός λόγος ενός πολιτικού που δεν εκφωνήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 20 κορυφαία προγράμματα της ελληνικής TV για το 2021

Αυτά είναι τα 20 πιο επιτυχημένα προγράμματα που μεταδόθηκαν από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας για τη σεζόν που μας αφήνει.

Τα απίστευτα push-ups του Bruce Lee με δύο μόνο δάχτυλα

Ο μάστερ των πολεμικών τεχνών εξουσιάζε με τέτοιο τρόπο το σώμα του, ώστε να εκτελεί κάμψεις με ένα χέρι και στηριζόμενος σε δύο δάχτυλα. Θα πρέπει να προπονηθείς πολύ σκληρά για να το καταφέρεις κι εσύ.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιατί ο Μαραθώνιος Barkley είναι για μαζοχιστές

14 μόνο άνθρωποι έχουν καταφέρει να τερματίσουν σε αυτή τη διαδρομή μέχρι σήμερα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μία σκούπα-ρομπότ στην υπηρεσία κάθε άντρα

Το μέλλον είναι εδώ με τις σκούπες-ρομπότ που σου εξασφαλίζουν ένα σπίτι πάντα καθαρό, με μηδέν κούραση.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η εκπληκτική συλλογή αυτοκινήτων της Megan Fox

Μία από τις πιο ποθητές γυναίκες του πλανήτη και μία fan της γερμανικής τελειότητας στο δρόμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος