Από το WhatsApp στο Signal

O Elon Musk έφερε στο προσκήνιο ένα νέο app ανταλλαγής μηνυμάτων. Τι ακριβώς όμως συνέβη με αυτό;

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 15 Ιανουαρίου 2021

Ζούμε σε μία εξαιρετικά περίπλοκη εποχή αλλά ακόμη και σε αυτήν υπάρχει πάντοτε ένα κοινό thread πάνω στο οποίο όλοι μπορούν να συζητήσουν: εκείνο που περιλαμβάνει τον Elon Musk. Όχι, ο Νοτιοαφρικανός entrepreneur δεν αποκάλυψε κάποιο φιλόδοξο νέο project, ούτε έκανε γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το διαστημικό του πρόγραμμα και την 'κατάκτηση' του πλανήτη Άρη αλλά ουσιαστικά προμόταρε το Signal.

Ο Musk παρακίνησε μέσω Twitter τους χρήστες του WhatsApp να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Signal. "Use Signal" ήταν το ακριβές μήνυμά του και αυτό αρκούσε για να δημιουργήσει πανικό προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη και προς το χρηματιστήριο.

Το ατυχές timing

Πριν από αυτό και πιο συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου, το WhatsApp έστειλε στους Αμερικανούς χρήστες του ένα νέο μήνυμα σχετικά με τους όρους χρήσης του, το οποίο με μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται να απαιτεί την κοινή χρήση δεδομένων με το Facebook. Πέρα από το άκομψο του πράγματος, αυτό συνέπεσε και με την εισβολή στο Καπιτώλιο και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν κάποιοι πολύ ατυχείς συσχετισμοί.

Το ίδιο βράδυ, το WhatsApp ενημέρωσε τους Ευρωπαίους χρήστες του πως οι συνθήκες και οι όροι χρήσης δεν θα διαφοροποιηθούν στη Γηραιά Ήπειρο και διαβεβαίωσε άπαντες πως δεν θα κοινοποιηθούν σε καμία περίπτωση τα δεδομένα τους για διαφημιστικούς λόγους στο Facebook. Πολλοί, ειδικά μετά το tweet του Musk έσπευσαν σχεδόν αμέσως να αναζητήσουν εναλλακτικές, με κυριότερη το Signal.

Τι είναι πάλι αυτό το Signal;

Μετά από όλα αυτά συνέβη κάτι σουρεαλιστικό. Η μετοχή της εταιρείας Signal Advance από το Τέξας -που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων- σημείωσε κατακόρυφη άνοδο στο χρηματιστήριο, καθώς πολλοί επενδυτές ξεγελάστηκαν από την κατά ένα μέρος συνωνυμίας.

Από το WhatsApp στο SignalGetty Images

Το Signal είναι μία κρυπτογραφημένη υπηρεσία μηνυμάτων ανεξάρτητης πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από το Signal Foundation και το Signal Messenger LLC. Λειτουργεί πάνω-κάτω όπως όλες οι αντίστοιχες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας τυπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς ως αναγνωριστικά κλήσης και  κρυπτογράφηση end to end για να εξασφαλίσει την επικοινωνία με άλλους χρήστες σημάτων. 

Είναι λοιπόν ώρα να αφήσεις το WhatsApp και να στραφείς στο Signal; Παρότι τα downloads του τελευταίου το πρόσφατο διάστημα είναι εντυπωσιακά δύσκολα θα μπορέσεις να το συνηθίσεις μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στην πράσινη οθόνη. Και αργά ή γρήγορα θα επιστρέψεις σε αυτήν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης