Το Spotify θα νιώθει τη μουσική που θες να ακούσεις

Στο εξής θα έχει φωνητική αναγνώριση για να σε νιώθει καλύτερα.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 05 Φεβρουαρίου 2021

Στην πρώτη επαφή με το Spotify, είναι δύσκολο να μην ξαφνιαστείς με την ευφυΐα της πλατφόρμας να "μαντεύει" το γούστο σου στη μουσική. Κάτι που αρχικά σε κάνει να αισθανθείς άβολα και υπέροχα μαζί, στην πορεία φαντάζει αυτονόητο με αποτέλεσμα η παραμικρή ενόχληση να διαγραφεί από τη μνήμη σου. Έχοντας αποδεχθεί λοιπόν, το γεγονός ότι οι αλγόριθμοι λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό κατασκοπευτικά -βλέπε social media- όταν οι προτιμήσεις σου εμφανίζονται αυτόματα, αισθάνεσαι πραγματικά ότι ζεις εκείνες τις στιγμές που έμοιαζαν κάποτε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Μουσική για όλες τις διαθέσεις

Στο πλαίσιο της αυτοβελτίωσης, της προσαρμογής στις ανάγκες της εποχής και της γενικότερης εξέλιξης, το Spotify προσπαθεί να υιοθετεί κάθε προηγμένη τεχνολογία που θα μπορούσε να εμπλουτίσει την εμπειρία που "πουλά". Μετά από την ανακοίνωση του bot που θα ανιχνεύει το κακό γούστο στη μουσική, οι υπεύθυνοι μόλις ενημέρωσαν το ευρύ κοινό ότι λίαν συντόμως η πλατφόρμα θα διαθέτει φωνητική αναγνώριση ώστε να "καταλαβαίνει" τη διάθεση στην οποία βρίσκεται ο εκάστοτε χρήστης.

Έτσι, ανάλογα με τον τόνο της φωνής σου, θα μπορεί να ξέρει πώς αισθάνεσαι και θα προτείνει μουσική ταιριαστή με τα συναισθήματά σου. Θα υπάρχουν δηλαδή αξιολογήσεις του τύπου "χαρούμενος", "λυπημένος", "θυμωμένος" ή "ουδέτερος" που θα εξαρτώνται από τον επιτονισμό ή το ρυθμό της ομιλίας του χρήστη. Το ίδιο σύστημα θα μπορεί να "ψυχανεμίζεται" παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η προφορά, όπως και το αν ο χρήστης είναι μόνος του ή με παρέα. 

Το Spotify θα νιώθει τη μουσική που θες να ακούσεις Getty Images
O Bad Bunny είναι ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες ακροάσεις στο Spotify για το 2020

Yeah or Neah?

Όταν δημοσιοποίησε το λανσάρισμα της νέας του λειτουργίας, το Spotify εξήγησε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο για μία εφαρμογή media streaming να συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά που προσφέρουν εξατομικευμένες προτάσεις, απλώς τώρα είναι περισσότερο ορατό από τους χρήστες. Βέβαια, σύμφωνα με το παράδειγμα του WhatsApp που μετρά τεράστιες απώλειες δημοτικότητας και στην πράξη χρηστών εξαιτίας των πρόσφατων ρυθμίσεών του στην πολιτική απορρήτου, ίσως μία τέτοια αναβάθμιση να μην "μεταφραστεί" από όλους ως θετική.

Παρόλα αυτά, στην πράξη σίγουρα εξοικονομεί χρόνο από το χρήστη καθώς δε θα χρειάζεται πια να απαντήσει σε τόσες ερωτήσεις αναφορικά με τις μουσικές του προτιμήσεις. Σαφέστατα, κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του κριτήρια για το πόσο παρεμβατικό ή αδιάκριτο είναι αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά και οι δύο όψεις του νομίσματος συγκλίνουν στο προφανές. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. 

Λίγα στατιστικά

Για την ιστορία, το σουηδο-αμερικανικό Spotify είναι μία από τις δημοφιλέστερες μουσικές πλατφόρμες streaming παγκοσμίως. Διαθέτει περισσότερους από 217 εκατ. ενεργούς χρήστες, εκ των οποίων οι μισοί περίπου πληρώνουν για την premium έκδοσή του ώστε να απολαμβάνουν μία σειρά από πλεονεκτήματα που δεν είναι προσβάσιμα στη δωρεάν εφαρμογή.  Αξίζει να σημειωθεί πως όσο ο προαναφερθείς αριθμός αυξάνεται,  τόση περισσότερη "ανάγκη" παρουσιάζεται για εμπλουτισμό των εξατομικευμένων χαρακτηριστικών του Spotify.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Bruce Lee εξαφανίστηκε

Για την ακρίβεια, το άγαλμά του.

Η Dua Lipa είναι (και) ακτιβίστρια

"Νομίζω ότι η γνώση είναι πολύ πιο σημαντική από την αυθόρμητη αντίδραση...".

Μόλις μάθαμε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν είναι μοναδικά

Πάνω που νόμιζες ότι έχεις κάτι το ξεχωριστό, έρχεται μια τεχνητή νοημοσύνη να στα διαλύσει όλα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα smartphones του μέλλοντος μπορεί να χρησιμοποιούν διαφανές ξύλο

Φαίνεται να είναι ισχυρότερο από το πλαστικό και το γυαλί, και είναι σίγουρα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Γραφει Παυλος Κρουστης