Ο Αμερικανικός Στρατός έχει στα σκαριά τη δημιουργία ενός νέου όπλου, τρεις φορές πιο ισχυρού από αυτά που ήδη υπάρχουν και πολύ πιο γρήγορου. Αν στρέψει το λέιζέρ του σε ένα drone μπορεί όχι απλώς να το βλάψει, αλλά κυριολεκτικά να το τηγανίσει στον αέρα. Η ονομασία του είναι το διακριτικό Στρατηγικό Λέιζερ Υπερβραχέων Παλμών για Στρατιωτικές Πλατφόρμες (Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms) και ένα σημείωμα που αποκαλύπτει την πρόθεση κατασκευής του μόλις αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Πενταγώνου.

Η διαφορά του με τα παλαιότερα όπλα

Τα περισσότερα στρατιωτικά λέιζερ λειτουργούν με συνεχόμενα κύματα ή εστιάζουν σε έναν στόχο με μία συνεχόμενη ακτίνα ενέργειας. Στην ουσία, λειτουργούν σαν φλόγιστρα, θερμαίνοντας την επιφάνεια του στόχου τους -π.χ. ενός drone- μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν τα τμήματά του και να πέσει ή να εκραγεί. Το πρόβλημά τους είναι ότι, για να αποδώσουν, θα πρέπει να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή στόχο για κάποια δευτερόλεπτα.

Από την άλλη, τα λέιζερ υπερβραχέων παλμών μπορούν να αναπτύξουν ισχύ 1 Τεραβάτ μέσα σε 200 φεμτοδευτερόλεπτα. Για να καταλάβεις για τι μεγέθη μιλάμε, 1 Τεραβάτ ισούται με 1 τρισεκατομμύριο Βατ, ενώ 1 φεμτοδευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 1 τετρακισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Οι τρεις μηχανισμοί κατάρριψης του στόχου

Μάλιστα, σε αντίθεση με τα λέιζερ συνεχόμενου κύματος που απλώς "καίνε" τον στόχο τους, το νέο όπλο θα μπορεί να ουδετεροποιήσει τον στόχο του με τρεις ξεχωριστούς μηχανισμούς: την αφαίρεση υλικού, το "τύφλωμα" των αισθητήρων του και την παραγωγή ηλεκτρομαγνητικού παλμού.

iStock

Ο τελευταίος μηχανισμός παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να συνεισφέρει στην εγγύηση της κατάρριψης του εχθρικού drone. Κι αυτό γιατί ακόμα και αν το λέιζερ δεν κάψει αρκετό υλικό του για να το κάνει να εκραγεί στον αέρα ή αν εκείνο διαθέτει ανιχνευτές που δεν μπορούν να "τυφλωθούν", ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός από μόνος του θα το βγάλει νοκ άουτ.

Σημείωση: Καμία από τις φωτογραφίες δεν απεικονίζει το υπό σχεδιασμό όπλο.

Από: Esquire US