Κάπου κάπως κάποτε, οι φιλοτελιστές και οι συλλέκτες τέχνης, lego, βινυλίων, νομισμάτων, κόμικς κλπ ήταν πολύ περισσότεροι από ό,τι είναι σήμερα. Συλλέκτες γενικότερα υπάρχουν ακόμη, απλώς εν έτει 2021 τα ενδιαφέροντα και τα ερεθίσματά τους έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα να προσπαθούν να συγκεντρώσουν διαφορετικά "πράγματα". Τα εισαγωγικά μπαίνουν εσκεμμένα, καθώς τα ψηφιακά memes που πλέον αποτελούν μόδα σε αυτόν τον τομέα δεν είναι χειροπιαστά. 

Μία γάτα Nyan, το κινούμενο δηλαδή που βλέπεις στο βίντεο παραπάνω πουλήθηκε -στην αυθεντική της μορφή (ως συλλεκτικό crypto-έργο δηλαδή χωρίς να μπορεί να δημιουργηθεί αντίγραφο) έναντι 300 Ethereum. Όπου Ethereum εσύ φαντάζεσαι ένα κρυπτονόμισμα και εν προκειμένω το συγκεκριμένο ποσό ισοδυναμεί με 600.000 δολάρια.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σου ακούγεται εξωφρενικό, σου θυμίζουμε ότι η συλλογή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Χαρακτήρες παιχνιδιών και εργαλεία (Fortnite, Counter Strike) στο παρελθόν είχαν αγγίξει τις 60.000 δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με το Forbes, η συνολική αξία της αγοράς αυτής μπορεί να ανέλθει έως και τα 200 δισ. στο μέλλον. Πόσο σημαντικό είναι σαν γεγονός αντικατοπτρίζεται και από την τακτική του Christie's. Ο γνωστός οίκος δημοπρασιών στην παρούσα φάση έχει σε εξέλιξη διαδικτυακή δημοπρασία του Beeple, ενός ψηφιακού έργου που μοιάζει με κολάζ. 

Το ρεκόρ τιμής που σημείωσε η γάτα Nyan δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από το δημιουργό της, Nyan Chris Torres. Όπως έγραψε σε tweet, δεν περίμενε τέτοιου είδους επιτυχία, πόσω μάλλον 10 χρόνια μετά από το ντεμπούτο του βίντεο στο YouTube, όπου μετράει 186 εκατ. θεάσεις.