Πώς ο Elon Musk έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

O ιδρυτής της Tesla σχεδόν εκθρόνισε τον Jeff Bezos σύμφωνα με το Forbes.

Γράφει: Esquire Editors 08 Απριλίου 2021

Ακόμη και εν μέσω μιας χρονιάς ρεκόρ για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, για κανέναν εξ αυτών οι τελευταίοι δώδεκα μήνες δεν ήταν τόσο θετικοί όσο για τον Elon Musk. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla είδε την περιουσία του να "εκτοξεύεται” σε άνευ προηγουμένου ύψη, με αποτέλεσμα να καταστεί ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2021, με "κομπόδεμα” 151 δισ. δολαρίων (Με βάση τις τιμές των μετοχών στις 5 Μαρτίου).

Η καθαρή περιουσία του Musk αυξήθηκε κατά το εκπληκτικό ποσό των 126,4 δισ. δολαρίων από τις 18 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα, χάρη στο "ράλι” που κατέγραψε η μετοχή της Tesla κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον Musk, που είχε περιουσία μόλις 24,6 δισ. δολαρίων πέρυσι με βάση την τότε κατάταξη του Forbes, τον περισσότερο κερδισμένο, σε δολαριακούς όρους, μεταξύ των συμμετεχόντων στη λίστα του 2021. Σε ποσοστιαίους όρους, η περιουσία του αυξήθηκε περισσότερο από 500% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Το ράλι της Tesla

Η εκτόξευση της περιουσίας του Musk οφείλεται κυρίως στην άνοδο που σημείωσε η μετοχή της Tesla, η οποία ενισχύθηκε περισσότερο από 300% από την εποχή που καταρτίστηκε η περσινή λίστα του Forbes, ακόμη κι αν συνυπολογιστεί η "βουτιά” κατά 32% που έχει καταγράψει η τιμή της μετοχής από το υψηλό του Ιανουαρίου 2021 των 900 δολαρίων. Η εταιρεία συνέχισε να "κερδίζει” τους επενδυτές λανσάροντας νέα οχήματα, αυξάνοντας τις παραδόσεις αυτοκινήτων στους πελάτες της και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Tesla εισήχθη στον δείκτη S&P 500 τον Δεκέμβριο.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Musk προέρχεται από το ποσοστό συμμετοχής 21% που έχει στην Tesla. Κατέχει περίπου 147 εκατ. μετοχές, ενώ έχει "κλειδώσει” περισσότερα από 56 εκατ. δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας, στο πλαίσιο του πακέτου αποδοχών του. Όσο η Tesla επιτύγχανε το ένα ορόσημο μετά το άλλο κατά τη διάρκεια του 2020, ο Musk έλαβε αρκετά πακέτα δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαστο, σύμφωνα με τις καταστάσεις που έχουν υποβληθεί στις ρυθμιστικές αρχές.

Η εκτόξευση της SpaceX

Η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση του Musk, η εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος SpaceX, επίσης "απογειώθηκε”. Τον Μάιο του 2020, η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά μετά το 2011. Τον Νοέμβριο, η SpaceX ξεκίνησε να μεταφέρει αστροναύτες προς και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, ολοκλήρωσε ακόμη έναν γύρο χρηματοδότησης, αντλώντας το ποσό των 850 εκατ. δολαρίων, με την αποτίμησή της να εκτιμάται στα 74 δισ. δολάρια, έναντι 46 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο το 2020. Το Forbes υπολογίζει ότι το ποσοστο της τάξης του 48% που κατέχει ο Musk στη SpaceX αξίζει περίπου 32 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας χρονιάς ο Musk σημείωσε αρκετά επιτεύγματα. Μεταξύ άλλων, ξεπέρασε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg και έγινε ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, ενώ πολύ γρήγορα υποσκέλισε και τον συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates (με περιουσία 124 δισ. δολαρίων) καταλαμβάνοντας τη τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Τον επόμενο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος "προσπέρασε” και τον Γάλλο μεγιστάνα του κλάδου πολυτελών αγαθών, Bernard Arnault (με περιουσία 150 δισ. δολαρίων) και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2021, δε, ο Musk κατάφερε να ρίξει για λίγο από τον "θρόνο” του τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Jeff Bezos, και να πάρει τα "σκήπτρα” του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, καθώς η καθαρή περιουσία του εκτινάχθηκε στο ύψος των 190 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, ο Bezos ανέκτησε τον "θρόνο”, τον οποίο συνεχίζει να κατέχει, με περιουσία 177 δισ. δολαρίων στις 5 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με το Forbes.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.