Γιατί ο Elon Musk έχει εμμονή με το Bitcoin και το Twitter

Τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του και αναστατώνει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, ακολουθώντας την ίδια τακτική με τον Donald Trump.

Ένα tweet του Elon Musk με το οποίο ανακοίνωνε ότι η Tesla δεν θα δέχεται πλέον συναλλαγές σε Bitcoin, επειδή η "εξόρυξή" του επιβαρύνει το περιβάλλον, έκανε την αξία του κρυπτονομίσματος να πέσει κατά 40%. Κι όμως, ό,τι κι αν λέει στο Twitter, στην πραγματικότητα, ο Elon Musk δεν αποτελεί απειλή για το Bitcoin, τουλάχιστον όσο δεν παίρνει πίσω το 1,35 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει επενδύσει η Tesla σε αυτό. Προς τι όμως το συγκεκριμένο tweet; Και γιατί στη συνέχεια το "μάζεψε" με ένα άλλο, στο οποίο ανέφερε το πόσο πολύ εμπιστευόταν τους Αμερικανούς "εκσκαφείς" Bitcoin, συμβάλλοντας στην εκ νέου άνοδό του κατά 4%;

Το μήνυμα πίσω από το πρώτο tweet

To tweet με το οποίο ασκούσε κριτική στην καταστροφή του περιβάλλοντος που προκύπτει από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που συνεπάγεται η "εξόρυξη" δεδομένων, έκρυβε μία δική του συνειδητοποίηση, που την καμούφλαρε με έναν περιβαλλοντικό μανδύα. Το ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν είναι ακόμη αρκετά έτοιμη για να ξεκινήσει να λειτουργεί σε ευρεία κλίμακα. Κοινώς, δεν μπορεί να τους χωρέσει όλους.

Η Tesla, άλλωστε, πριν από αυτή τη συνειδητοποίηση του CEO της, είχε κάνει γνωστό φέτος τον Φεβρουάριο ότι είχε αποκτήσει Bitcoins αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Έναν μήνα αργότερα, μάλιστα, ο Musk είχε ενημερώσει τους ακολούθους του στο Twitter ότι πούλησε το 10% αυτών των Bitcoins, κερδίζοντας 101 εκατομμύρια δολάρια.

Με αυτόν τον τρόπο, τότε, είχε "επικοινωνήσει" το ότι όποιος επενδύει στο Bitcoin μπορεί να βγάλει χρήματα, αλλά και να κερδίσει ρευστό για την επιχείρησή του, κάτι που μάλλον από ένα σημείο και μετά άρχισε να έρχεται κόντρα στα συμφέροντά του. Κι αυτό γιατί ο Elon Musk γνωρίζει, όπως όλοι μας, το πόσο ασταθής είναι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, η αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Οι προσωπικές επενδύσεις του Elon Musk στο Bitcoin

Κι ενώ γνωρίζουμε το ποσό που έχει επενδύσει ο Elon Musk ως CEO της Tesla στο Bitcoin, δεν γνωρίζουμε το πόσα χρήματα διαθέτει σε κρυπτονομίσματα στην προσωπική του περιουσία. Το 2018, είχε σχολιάσει στο Twitter ότι διέθετε μόλις 0,25 BTC, που του τα είχε δώσει ένας φίλος του πριν από πολύ καιρό. Πλέον, όμως, όπως διαβάζουμε στο ισπανικό Esquire, υπάρχουν υποψίες ότι έχει κάνει προσωπικές επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οπότε, αν η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε κατά 4% μετά το tweet του στο οποίο έλεγε ότι μιλάει με τους "εκσκαφείς" σχετικά με τη βιωσιμότητα του ψηφιακού νομίσματος, τότε μιλάμε για μία πράξη που έγινε, όπως και η προηγούμενη, από προσωπικό συμφέρον.

Το κέρδος που αποκομίζει, βέβαια, ο Elon-Musk-προφήτης-του-Twitter και όχι ο Elon-Musk-CEO-της-Tesla από όλα τα tweets του σχετικά με το Bitcoin δεν είναι μόνο οικονομικό. Για την ακρίβεια, είναι και παρόμοιο με εκείνο ενός άλλου σύγχρονου προφήτη του Twitter, του πρώην Αμερικανού Προέδρου Donald Trump. Κερδίζει προσοχή.

 > Διάβασε ακόμα: Πώς ο Elon Musk με ένα tweet έσβησε $365 δισ. από την αγορά κρυπτονομισμάτων

Θεός και δαίμονας

Όπως ο Trump, έτσι και ο Musk, σύμφωνα με τη βιογράφο του Ashley Vance, χρησιμοποιεί το Twitter ως κύριο μέσο για τη δόμηση της ταυτότητάς του. Τους προηγούμενους μήνες, υποσχέθηκε να πουλήσει όλα του τα υπάρχοντα, ανακοίνωσε τη γέννηση του γιου του που θα ονομάζεται X Æ A-12 (προφέρεται: ex-ash-A-twelve), περιέγραψε την Tesla ως υπερεκτιμημένη, απήγγειλε στίχους από τον Εθνικό Ύμνο των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι το Facebook είναι άχρηστο. Το αποκορύφωμα; Με τον κορονοϊό, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες του ανοίγματος της κοινωνίας, υποβαθμίζοντας τις συνέπειες του ιού.

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με έναν Elon-Musk-θρησκευτική-φιγούρα-του Twitter. Οι "πιστοί" του είναι βέβαιοι ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει λάθος σε τίποτα και τον επευφημούν ό,τι θέση κι αν πάρει, ακόμα και αν οι νέες του θέσεις έρχονται σε σύγκρουση είτε με τις δικές του παλαιότερες είτε με την κοινή λογική. Βέβαια, υπάρχουν και οι ορδές των ανθρώπων που σιχαίνονται τόσο τον ίδιο όσο και ό,τι εκείνος κάνει. Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι ένας κατάφωρος απατεώνας που ψεύδεται και κοροϊδεύει και που θα κάνει τα πάντα για να βγάλει χρήματα. Ακριβώς όπως και ο Donald Trump. Θεός ή δαίμονας, λοιπόν; Θεός και δαίμονας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης