Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει. Το να μην μας προκαλεί έκπληξη το ότι ο πυρήνας της Γης μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα στη μία του πλευρά. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα στοιχεία που μας δείχνουν ότι η Γη είναι γεμάτη παραξενιές, όπως το ότι δονείται κάθε 26 δευτερόλεπτα, έχει ένα κρυμμένο στρώμα εδάφους και γίνεται όλο και πιο ψυχρή. Ίσως να κρύβει κάπου και κάποιον αρχαίο εξωγήινο πολιτισμό, όλα είναι πιθανά.

Το παράδοξο φαινόμενο της ανισόπλευρης τροφοδότησης του πυρήνα της Γης

Η αλήθεια είναι ότι ο πυρήνας της Γης δεν έχει κατευθύνσεις γιατί πολύ απλά βρίσκεται στο κέντρο του πλανήτη. Παρόλα αυτά, μία ομάδα σεισμολόγων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, για τις ανάγκες μίας μελέτης τους, αναφέρουν ως δυτική του πλευρά αυτή που βρίσκεται κάτω από τη Βραζιλία και ως ανατολική αυτή που βρίσκεται κάτω από την Ινδονησία.

Η ανατολική πλευρά, λοιπόν, είναι εκείνη που μεγαλώνει πιο γρήγορα από τη δυτική, συνεισφέροντας πολλούς περισσότερους κρυστάλλους σιδήρου και έναν πολύ μεγαλύτερο όγκο ύλης στο γενικό σύνολο. Βέβαια, εξαιτίας της συνεχούς περιστροφής και τις δυνάμεις της βαρύτητας, κάθε έξτρα ύλη που προστίθεται στην πλευρά της Ινδονησίας ενώνεται με αυτή του υπόλοιπου πυρήνα έτσι ώστε ο πυρήνας της Γης να διατηρεί συνεχώς το σφαιρικό του σχήμα. Αλλά, το ερώτημα του γιατί η τροφοδότηση γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη μία πλευρά παραμένει. 

UC Berkeley

Ο κομβικός ρόλος του πυθμένα της θάλασσας

Οι επιστήμονες από το Μπέρκλεϊ προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτό το γεγονός με μία μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος του Nature Geoscience. Μάλιστα, εστίασαν σε κάποιες παρατηρήσεις σχετικές με τον πυρήνα της Γης, όπως το ότι, για κάποιον λόγο, τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα καθέτως παρά οριζοντίως, ένα δεδομένο που σχετίζεται, επίσης, και με το πώς η μάζα συγκεντρώνεται στον πυρήνα της Γης.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η διάχυση της θερμότητας μπορεί να εξηγήσει το γιατί προστίθενται περισσότεροι κρύσταλλοι σιδήρου με τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα από την πλευρά της Ινδονησίας. Οι κρύσταλλοι, μάλιστα, μετακινούνται με γρήγορο ρυθμό προς το κέντρο και το υπόλοιπο του πυρήνα, δημιουργώντας οριζοντίως κατανεμημένες δομές οι οποίες εξηγούν τα πιο αργά σεισμικά κύματα με οριζόντια φορά σε σχέση με τα πιο γρήγορα με κατακόρυφη φορά. Οι κατανεμημένοι κρύσταλλοι παραμένουν σε γραμμές αναμονής από τα ανατολικά προς τα δυτικά, αφήνοντας περιορισμένο χώρο στη σεισμική δραστηριότητα για να τα διαπεράσει.

Η διάχυση της θερμότητας φαίνεται πως οφείλεται στο ότι η πλευρά της Ινδονησίας αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό νησιών και έναν εκτεταμένο θαλάσσιο πυθμένα, στον οποίο τα τηγμένα υλικά αποβάλλουν θερμότητα από το εσωτερικό της Γης. Στη δυτική πλευρά, η Βραζιλία αποτελεί τμήμα της γιγαντιαίας χερσαίας έκτασης της Νοτίου Αμερικής, αφήνοντας πολύ λίγο χώρο για το ορμητικό αποτέλεσμα "ψύξης" του πυθμένα της θάλασσας.

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα

Αυτά τα ευρήματα μας οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μελλοντικούς ερευνητές. Το πρώτο από αυτά είναι το ότι οι επιστήμονες του Μπέρκλεϊ τοποθετούν χρονικά την ασυμμετρία της τροφοδότησης του πυρήνα της Γης στην ίδια την εποχή της δημιουργίας του, δηλαδή κάπου ανάμεσα σε μισό με ενάμιση δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι η ανισορροπία στη διαχεόμενη θερμότητα είναι τόσο παλιά που ίσως και να αποτελεί τμήμα του λόγου της γέννησης της σιδερένιας "καρδιάς" του πυρήνα της Γης.

 > Διάβασε ακόμα: Πώς άλλαξε ο πλανήτης Γη τα τελευταία 37 χρόνια

Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με το μαγνητικό πεδίο της Γης το οποίο δημιουργείται από την περιστρεφόμενη σιδερένια "καρδιά" του πυρήνα της. Χαρακτηριστικά όπως η πιο έντονα αισθητή κατακόρυφη σεισμική δραστηριότητα ή η ανομοιόμορφη κατανομή της κρυσταλλικής δομής του εσωτερικού πυρήνα της Γης, ίσως να μπορούν να δώσουν εξηγήσεις για υπάρχουσες ανωμαλίες ή για μία καλύτερη κατανόηση στο πώς ή το γιατί το μαγνητικό μας πεδίο λειτουργεί όπως λειτουργεί.

 > Διάβασε ακόμα: Ερευνητές παράγουν πόσιμο νερό από την ατμοσφαιρική υγρασία

Προς το παρόν, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο πυρήνας της Γης είναι κάπως, πώς να το πούμε, εκτός κέντρου.

Από: Esquire US