Πόσο κοστίζει η ευτυχία (σε χρήμα), σύμφωνα με την επιστήμη

Τα λεφτά φέρνουν τελικά την ευτυχία. Ποιος να το πίστευε;

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 20 Σεπτεμβρίου 2021

Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; Αν λάβεις υπόψη σου όσα λέει αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, όχι. Οι μεγαλύτεροι και πλουσιότεροι σταρ του κόσμου, μάλιστα, δεν παραλείπουν να μας διαβεβαιώνουν κάθε φορά που ερωτώνται σχετικώς ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάτι που μάλλον θα το έχεις ψιλιαστεί αν ανήκεις στην κατηγορία όσων δεν έχουν (αρκετά) χρήματα.

Η επιστήμη είναι με το μέρος σου

Όπως διαβάζουμε στο ιταλικό Esquire, που γενικώς καλά τα λέει, υπάρχουν πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που συμφωνούν με τους μη κατέχοντες το χρήμα αμφισβητίες. Η πρώτη και καλύτερη (;) από αυτές, που δημοσιεύτηκε το 2021 και φέρει την υπογραφή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, καταλήγει στο απλοϊκό συμπέρασμα του ότι όσο περισσότερα χρήματα έχουμε τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε, συμπέρασμα που μάλλον είναι προβληματικό.

Πόσο κοστίζει η ευτυχία (σε χρήμα), σύμφωνα με την επιστήμηGary John Norman / Getty Images

Η σκοτεινή πλευρά του χρήματος

Μία κάπως πιο ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, έδειξε ότι οι γόνοι και οι κόρες των ευκατάστατων γονέων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια στιγμή στο μέλλον κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές ή να κάνουν κατάχρηση ψυχότροπων ουσιών.

> Διάβασε ακόμα: 7 βιβλία για να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα στο καλοκαίρι

Οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν ότι όσο οι άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι τόσο τείνουν να καθίστανται λιγότερο "ηθικοί" αλλά και να συναισθάνονται σε μικρότερο βαθμό τους συνανθρώπους τους. Κι αυτό γιατί η οικονομική ευμάρεια μάλλον ενσταλάζει στους πολύ πλουσίους -σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κανόνα- ένα είδος αίσθησης ελευθερίας που τους κάνει να νοιάζονται λιγότερο για τα προβλήματα και τα συναισθήματα των άλλων.

> Διάβασε ακόμα: H Jennifer Aniston έχει βρει το κλειδί της ευτυχίας

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Αλλά ας τα κάνουμε τα πράγματα λιανά. Πόσα χρήματα α-κ-ρ-ι-β-ώ-ς χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι; Σύμφωνα με μία μελέτη του 2020 στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου και την οργάνωση Happy Planet Index, ένας "κανονικός" άνθρωπος χρειάζεται περίπου 40 χιλιάδες Ευρώ για να διάγει μία χαρούμενη ζωή. Μάλλον το ίδιο ποσό θα μας έκανε ευτυχείς κι εμάς στο Ελλάντα. Προφανώς σε ετήσιο εισόδημα και όχι σε βαλίτσα, μια κι έξω. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H επιστημονική μαγεία του Wi-Fi εν πτήσει

Η οξύμωρη πρόκληση της αποθήκευσης σε clouds, ενώ πετάς κυριολεκτικά στα σύννεφα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Monica Bellucci, πρώτη φορά ξανθιά

Φυσικά, για ακόμη μία φορά, δεν υπάρχουν λόγια.

Η σαγηνευτικά άγρια Lancia ECV2

Δυναμική, γοητευτική, αυθεντική.

Claire Foy όπως λέμε Sheryl Sandberg

Η πολυσυζητημένη διευθύντρια του Facebook καταφθάνει στη μικρή οθόνη.

Τα Red Flag emojis είναι παντού στα social media. Αλλά γιατί;

Για όλα υπάρχει μία εξήγηση και στην προκειμένη περίπτωση είναι απλή.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη