Η αξία της ευτυχίας σε χρήμα, σύμφωνα με την επιστήμη

Τα λεφτά φέρνουν τελικά την ευτυχία. Ποιος να το πίστευε;

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 23 Σεπτεμβρίου 2023

Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; Αν λάβεις υπόψη σου όσα λέει αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, όχι. Οι μεγαλύτεροι και πλουσιότεροι σταρ του κόσμου, μάλιστα, δεν παραλείπουν να μας διαβεβαιώνουν κάθε φορά που ερωτώνται σχετικώς ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάτι που μάλλον θα το έχεις ψυλλιαστεί αν ανήκεις στην κατηγορία όσων δεν έχουν (αρκετά) χρήματα.

Η επιστήμη είναι με το μέρος σου

Όπως διαβάζουμε στο ιταλικό Esquire, που γενικώς καλά τα λέει, υπάρχουν πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που συμφωνούν με τους μη κατέχοντες το χρήμα αμφισβητίες. Η πρώτη και καλύτερη (;) από αυτές, που δημοσιεύτηκε πέρυσι και φέρει την υπογραφή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, καταλήγει στο απλοϊκό συμπέρασμα του ότι όσο περισσότερα χρήματα έχουμε τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε, συμπέρασμα που μάλλον είναι προβληματικό.

Η αξία της ευτυχίας σε χρήμα, σύμφωνα με την επιστήμη Gary John Norman / Getty Images

Η σκοτεινή πλευρά του χρήματος

Μία κάπως πιο ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, έδειξε ότι οι γόνοι και οι κόρες των ευκατάστατων γονέων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια στιγμή στο μέλλον κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές ή να κάνουν κατάχρηση ψυχότροπων ουσιών.

> Διάβασε ακόμα: 7 βιβλία για να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα στο καλοκαίρι

Οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν ότι όσο οι άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι τόσο τείνουν να καθίστανται λιγότερο "ηθικοί" αλλά και να συναισθάνονται σε μικρότερο βαθμό τους συνανθρώπους τους. Κι αυτό γιατί η οικονομική ευμάρεια μάλλον ενσταλάζει στους πολύ πλουσίους -σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κανόνα- ένα είδος αίσθησης ελευθερίας που τους κάνει να νοιάζονται λιγότερο για τα προβλήματα και τα συναισθήματα των άλλων.

> Διάβασε ακόμα: H Jennifer Aniston έχει βρει το κλειδί της ευτυχίας

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Αλλά ας τα κάνουμε τα πράγματα λιανά. Πόσα χρήματα α-κ-ρ-ι-β-ώ-ς χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι; Σύμφωνα με μία μελέτη του 2020 στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου και την οργάνωση Happy Planet Index, ένας "κανονικός" άνθρωπος χρειάζεται περίπου 40 χιλιάδες Ευρώ για να διάγει μία χαρούμενη ζωή. Μάλλον το ίδιο ποσό θα μας έκανε ευτυχείς κι εμάς στο Ελλάντα. Προφανώς σε ετήσιο εισόδημα και όχι σε βαλίτσα, μια κι έξω. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος