Τρικ για τον τέλειο ιντερνετικό κωδικό

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Ξέχνα το 123456 και τα γενέθλιά σου.

Καλό θα ήταν να έχεις ήδη στο μυαλό σου ότι η πιο σημαντική λέξη ίσως της ζωής σου, αυτή που περιέχει όλα τα δεδομένα σου και σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματά σου, δε μπορεί να είναι "123456". Ούτε η ημερομηνία γέννησής σου. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να είναι ο πιο πολυχρησιμοποιημένος ιντερνετικός κωδικός πρόσβασης στο διαδίκτυο. Αν θέλεις να δημιουργήσεις έναν που θα είναι απολύτως ασφαλής και που θα μπορείς να θυμάσαι πάντα και παντού, καλύτερα να ακολουθήσεις τα παρακάτω χρήσιμα βήματα. 

1. Πρέπει να είναι μακροσκελής

Ένας χάκερ μπορεί να μαντέψει έναν κωδικό πρόσβασης 3 χαρακτήρων σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτα. Και όχι, οι χάκερς δεν είναι παιδιά με κουκούλες που αρχίζουν να σκέφτονται όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και να τους πληκτρολογούν μέχρι να βρουν το σωστό. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν προγράμματα που κάνουν scroll σε κάθε συνδυασμό γραμμάτων με εντυπωσιακή ταχύτητα. Ωστόσο, επειδή τα μαθηματικά είναι με το μέρος μας σε αυτήν την περίπτωση, όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο περισσότερο αυτή η διαδικασία εκτείνεται εκθετικά δημιουργώντας πρόβλημα σε όσους προσπαθούν να τον "σπάσουν".

2. Δεν πρέπει να βγάζει νόημα

Προσοχή, γιατί αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή σε όλο το κείμενο. Εάν ο κωδικός πρόσβασής σας είναι μία τυχαία πρόταση με τουλάχιστον μία ανορθόγραφη ή κατασκευασμένη λέξη (ή όλες) και χωρίς διαδοχικές σειρές αριθμών, τότε θα είναι κυριολεκτικά αδύνατο να "σπάσει". Τα συστήματα που χρησιμοποιούν βασίζονται σε αληθινά λεξικά και αυτή η μέθοδος αυτομάτως γίνεται αναποτελεσματική.

3. Οι απαραίτητοι χαρακτήρες

Αυτό πρέπει να το έχεις διαβάσει παντού, ακριβώς επειδή ισχύει: Ο κωδικός σου πρέπει να περιέχει αριθμούς, σύμβολα, κεφαλαία και μικρά γράμματα. Ένα ακόμη βολικό τρικ είναι να αντικαταστήσεις μερικά γράμματα με αριθμούς και κεφαλαία. Αυτομάτως ο κωδικός γίνεται ακόμη πιο ακατανόητος και αδιαπέραστος.

4. Απόφυγε τα προσωπικά δεδομένα

Δεν είναι καλή ιδέα να βάλεις την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση ή το όνομα του κατοικίδιου σου. Πρόκειται για πληροφορίες που κατά πάσα πιθανότητα είναι εύκολα προσβάσιμες στον καθένα και προφανώς θα μπορέσει να σε χακάρει σε ένα δευτερόλεπτο.

5. Όχι στα ίδια passwords 

Αναγνωρίζουμε ότι είναι σπαστικό, εξαιρετικά σπαστικό και δύσκολο για τη μνήμη σου για την ακρίβεια. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να έχεις τον ίδιο κωδικό παντού, γιατί όπως και με τα προσωπικά δεδομένα, ένας να τον ξέρει ή να τον ανακαλύψει, μετά έχασες τα πάντα από παντού. Ένας διαφορετικός για κάθε λογαριασμό σου είναι το ιδανικό, αλλά αν δεν το καταφέρεις, προσπάθησε να είναι έστω περισσότεροι από ένας.  

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης