Πώς έγινε τόσο πλούσιος ο Mr Twitter Jack Dorsey

Παραδόξως η περιουσία του δεν οφείλεται στη θητεία του στο Twitter.

Γράφει: Esquire Editors 01 Δεκεμβρίου 2021

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο Jack Dorsey ανακοίνωσε ότι παραιτείται από CEO της Twitter, 15 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας. Αποχωρεί από τη θέση αυτή έχοντας αποκτήσει μια περιουσία που αποτιμάται στα 11,8 δισ. δολάρια· σχεδόν δεκαπλάσια από ό,τι δέκα –και λιγότερα– χρόνια πριν. Κι όμως, αυτό ο Dorsey δεν το οφείλει στο Twitter. 

Η "δεκαετία των δισεκατομμυρίων" του Dorsey

Η μερίδα του λέοντος από την καθαρή αξία του Dorsey –τουτέστιν το 88% της εκτιμώμενης περιουσίας του– συνδέεται με το μερίδιό του (περίπου 11%) στη Square, μια fintech εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών για μικρές επιχειρήσεις, που "τρέχει” την εφαρμογή μεταφοράς χρημάτων μέσω κινητού CashApp. Η μετοχή της Square έχει δει την τιμή της να υπερ-τριπλασιάζεται από τον Ιανουάριο του 2020 στα 206 δολάρια σήμερα, ενισχυμένη από τις εύστοχες εξαγορές και την ανάπτυξη της CashApp, η οποία πρόσθεσε περίπου 12 εκατομμύρια χρήστες το 2020. Ο 45χρονος Dorsey υπήρξε συνιδρυτής της Square το 2009, μαζί με τον Jim McKelvey, και αμέσως ανέλαβε τη θέση του CEO – είχαν περάσει λίγα χρόνια από την ίδρυση του Twitter.

Αφού απολύθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Twitter το 2008, ο Dorsey επέστρεψε το 2015 – την ίδια χρονιά που η Square εισήχθη στο χρηματιστήριο. Για έξι χρόνια, ο Dorsey διηύθυνε παράλληλα και τις δύο εταιρείες – κατόρθωμα σπάνιο ακόμη και για τους εργασιομανείς τιτάνες της Silicon Valley. (Ο Elon Musk είναι επίσης CEO δύο εταιρειών, της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας ανάπτυξης πυραύλων SpaceX).

Η σκληρή δουλειά απέδωσε "άφθονους καρπούς” στον Dorsey. To φθινόπωρο του 2012 μπήκε στο club των δισεκατομμυριούχων για πρώτη φορά και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, με την περιουσία του να αποτιμάται σε καθαρή αξία στο 1,1 δισ. δολάρια, με βάση το μερίδιό του στο Twitter, το οποίο δεν είχε ακόμη εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η περιουσία του "σκαρφάλωσε” στα 6,3 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2018, για να υποχωρήσει σημαντικά στα 2,6 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2020, κατά την περίοδο που το χρηματιστήριο κλυδωνιζόταν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος