Ένας ακόμα άγνωστος πόλεμος για το 5G

Κανονική διελκυστίνδα στις Ηνωμένες Πολιτείες η πιθανή παρέμβαση του 5G στα ραδιοαλτίμετρα των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 02 Φεβρουαρίου 2022

Μπορεί, τελικά, να το ξεκαθαρίσαμε ότι το 5G δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία μας, παρόλα αυτά έχει ήδη προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στη βιομηχανία της αεροπορίας. Κι αυτό γιατί μέσα στους επόμενους μήνες η νέα γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας θα γίνει εμπορικά διαθέσιμη σε όλο και περισσότερες χώρες, ενώ έρευνες δείχνουν ότι το σήμα της μπορεί να παρέμβει σε αυτό του ραδιοαλτίμετρου, έναν συγκεκριμένο αισθητήρα που είναι εγκατεστημένος στα επιβατικά αεροσκάφη, ο οποίος δίνει στους πιλότους πληροφορίες για την απόσταση ανάμεσα στο αεροσκάφος και το έδαφος

Τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες

Εδώ και κάποιον καιρό, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, δηλαδή το αμερικανικό σώμα για την ασφάλεια των πτήσεων, προσπαθεί να δώσει μία λύση στο πρόβλημα, ενώ οι γίγαντες των τηλεπικοινωνιών αρνούνται την ύπαρξή του. Η υπηρεσία, μάλιστα, εξέδωσε σχετική προειδοποίηση τον Νοέμβριο, εκφράζοντας την ανησυχία της για την παρέμβαση του 5G στις συχνότητες των ραδιοαλτιμέτρων και άλλων παρόμοιων συσκευών των αεροσκαφών. Κι αυτό γιατί το 5G φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει πολλές φάσεις της πτήσης και ειδικά αυτή της προσεδάφισης, κάτι που, σε περιπτώσεις περιορισμένης ορατότητας, θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις αλλά και αδυναμία προσγείωσης.

Ένας ακόμα άγνωστος πόλεμος για το 5GGetty Images

Τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εναντίον αεροπορικών εταιρειών

Τις τελευταίες ημέρες, η αναζήτηση συμφωνίας ανάμεσα στον Λευκό Οίκο, τις ρυθμιστικές αεροπορικές αρχές και τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους έχει λάβει μορφή κούρσας, καθώς το 5G θα γίνει επισήμως διαθέσιμο στις ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου.

Προς το παρόν, κάποιοι πάροχοι έχουν προτείνει τη μείωση της ισχύος του σήματός τους, αλλά η βιομηχανία της αεροπορίας τη βρίσκει μη-επαρκή. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι το κόστος του 5G για τις αεροπορικές εταιρείες -που προκρίνουν τη δημιουργία 'νεκρών ζωνών' γύρω από τα αεροδρόμια- θα ανέλθει σε περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Airlines for America, επίσης, έχει εξηγήσει ότι αν επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο, 350.000 πτήσεις κάθε χρόνο θα καθυστερούν λόγω 5G, με τα αεροπλάνα να κάνουν μανούβρες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της προσγείωσης.

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά μας το 5G

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αμφισβητούν το γεγονός της παρέμβασης του 5G στα ραδιοαλτίμετρα, εξηγώντας ότι τα επόμενης γενιάς σήματα διαχωρίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό από τις συχνότητες των αλτιμέτρων και ότι έχουν προγραμματιστεί να λειτουργούν σε επίπεδα ασφαλείας.

Ποιος έχει δίκιο;

Οι πάροχοι ανά τον κόσμο, που έχουν πληρώσει δισεκατομμύρια για την εξασφάλιση των συχνοτήτων τους, προφανώς και δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για το πρόβλημα που, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λυθεί προς όφελος της ασφάλειας των επιβατών.

Ο Nick Ludlum, Senior Vice President του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Ctia, επιχειρηματολογεί ότι το 5G λειτουργεί ήδη με ασφάλεια και χωρίς να προκαλεί παρεμβάσεις στην αεροπλοΐα, σε σχεδόν 40 χώρες. Από την άλλη, οι αεροπορικές εταιρείες απαντούν ότι σε αυτές τις χώρες οι συχνότητες είναι όντως πολύ καλά διαχωρισμένες, αλλά και πως η χρήση του 5G γίνεται σε περιορισμένο επίπεδο.

ANTENNAGetty Images

Προς το παρόν, το σενάριο των 'νεκρών ζωνών', που έχει ήδη βρει εφαρμογή στη Γαλλία, αναμένεται να εφαρμοστεί στοχευμένα σε περίπου 50 αμερικανικά αεροδρόμια. Επίσης, κάποιοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μειώσουν το σήμα τους κοντά σε αυτά τα αεροδρόμια για έξι μήνες. Το ερώτημα παραμένει στο τραπέζι, όμως, για το αν αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν επαρκή.

> Διάβασε ακόμα: Ο πόλεμος του 5G

Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προβλήματα μπορεί να προκληθούν και σε ελικόπτερα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι στις ΗΠΑ τα νοσοκομειακά ελικόπτερα μεταφέρουν κάθε χρόνο 40 με 50 χιλιάδες ανθρώπους σε νοσοκομεία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία δεν έχει προκύψει κανένας 'συναγερμός' αν και γενικά πιστεύεται ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες θα εναρμονιστούν με τις αμερικανικές.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό είναι το πιο στενό σπίτι του κόσμου

Αν είσαι κλειστοφοβικός, προφανώς δε θα σου αρέσει καθόλου το σχέδιο αυτό.

Γραφει Γιαννης Σπανος

30 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγεις οπωσδήποτε αν θες να είσαι υγιής

Επιστήμονες ζήτησαν την εφαρμογή σήμανσης στα βλαβερά τρόφιμα, όπως γίνεται με τα προϊόντα καπνού.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένας τύπος αποφάσισε να φορέσει το Apple Vision Pro στον γάμο του

Όταν ήμασταν μικροί κοιμόμασταν αγκαλιά με τα αγαπημένα μας δώρα. Κάποιοι, μάλλον το κάνουν ακόμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Nunchi, το κορεάτικο μυστικό της επιτυχίας

Το κλειδί για να μπορέσεις να βρεις την ευτυχία, αλλά και να νικήσεις το κοινωνικό άγχος.

Γραφει Παυλος Κρουστης