Επιστήμονες έφτιαξαν το υγρό μέταλλο του Terminator 2, το τέλος ίσως πλησιάζει

Πόσο έτοιμος νιώθεις να αντιμετωπίσεις τον Τ-1000;

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 16 Φεβρουαρίου 2022

Την πρώτη φορά που είδα το 'Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης', πίσω στις αρχές της εφηβείας μου, σοκαρίστηκα από τον κακό της ταινίας, το ανδροειδές που αλλάζει μορφή και ονομάζεται T-1000 (και το οποίο υποδύθηκε ο εξαιρετικός Robert Patrick). Πέρα από τη γοητεία και την ομορφιά των πρωτοποριακών για την εποχή ειδικών εφέ, ήταν απίστευτα ενοχλητική η σκέψη ενός ουσιαστικά αθάνατου ρομπότ-δολοφόνου, φτιαγμένου από ένα κράμα υγρού μετάλλου που μπορούσε να γίνει οτιδήποτε και να μπει οπουδήποτε, απορροφώντας σφαίρες και πυροβολισμούς κάθε είδους. Ένας εφιάλτης. ''Ευτυχώς είναι απλώς επιστημονική φαντασία'', σκέφτηκα.

Διάλειμμα από ροή για να πέσει το trailer:

Προχωράμε.

Πραγματικότητα

31 χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας αποδεικνύεται πως έκανα λάθος, τουλάχιστον ως προς ένα σημαντικό σκέλος. Πρόσφατα, ο Κινεζο-Αυστραλός φυσικός Xiaolin Wang και η ομάδα του κατόρθωσαν μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας να δημιουργήσουν ένα παντελώς διαχειρίσιμο υγρό μέταλλο, εμπνευσμένο από την θρυλική ταινία του James Cameron.

"Η αρχική ιδέα ήταν να παράγουμε όλα τα ειδικά εφέ της ταινίας. Για τους περισσότερους, όσα παρακολούθησαν ήταν απλά επιστημονική φαντασία. Για εμάς, είναι επιστήμη" αναφέρει σχετικά ο Wang, καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Wollongong, στην Αυστραλία, και υπεύθυνος του τμήματος Superconducting & Electronic Materials.

Η έρευνα του Wang επικεντρώνεται σε ένα κράμα υγρού μετάλλου που ονομάζεται Galinstan και ουσιαστικά είναι ένα μείγμα που αποτελείται από τα στοιχεία γάλλιο, ίνδιο και κασσίτερο. Διαθέτει αρνητικό σημείο τήξης -16°C, κάτι που σημαίνει πως σε θερμοκρασία δωματίου το εν λόγω μέταλλο είναι μονίμως υγρό. Κάτω όμως από το όριο των -16°C μπορεί να σταθεροποιηθεί. Εκτός από το γεγονός ότι το Galinstan είναι μη τοξικό και ηλεκτρικά αγώγιμο, η επιφανειακή τάση του κράματος μπορεί να 'χειραγωγηθεί'.

Για την επίδειξή τους, οι ερευνητές εισήγαγαν το Galinstan σε ένα δοχείο με υδροξείδιο του νατρίου. Στην αρχή το κράμα έσταζε κανονικά, αλλά μόλις οι ερευνητές ενεργοποίησαν την τάση, το μέταλλο μετατράπηκε σε μία σταθερή ράβδο με διάμετρο όσο το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Επίσης, με την παρουσία μαγνητών σε κοντινή απόσταση, έλκυε ακόμη και τις μικρότερες σταγόνες που έπεφταν.

> Διάβασε ακόμη: Fugaku: Ο υπερυπoλογιστής που ξεπερνά κάθε φαντασία

ια να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε φτιάξει μέχρι στιγμής" λέει ο Wang. "Πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε ήδη δημιουργήσει είναι αρκετό για να έχει ιδέες ο James Cameron για την επόμενη ταινία του" συμπληρώνει ο ίδιος. Και ας ελπίσουμε για το καλό όλων μας, να μείνει εκεί.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.