Ο Elon Musk ίσως θέλει να μας μετατρέψει σε ρομπότ

Το Optimus είναι το νέο, επερχόμενο δημιούργημα του ασταμάτητου αυτού τύπου.

Ο Elon Musk είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον της ανθρωπότητας (θα) βασίζεται στην τεχνολογία, τα διαστημικά ταξίδια με έμφαση στον τουρισμό θα γίνουν πραγματικότητα και ότι ούτε λίγο ούτε πολύ θα μπορούμε να κατεβάσουμε τη συνείδησή μας σε έναν υπολογιστή.

Σου θυμίζει μήπως κάτι; Στην ταινία Transcendence, ο Johnny Depp υποδύεται έναν επιστήμονα που ανακαλύπτει έναν τρόπο για να συνδέεται πλήρως με τις μηχανές. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία για να ανεβάσει τις σκέψεις, τις ιδέες, τις αναμνήσεις και την προσωπικότητά του όπως ένα αρχείο, σε ένα μηχάνημα που θα του επιτρέψει να ζήσει για πάντα, να κινείται ελεύθερα στο διαδίκτυο και να ελέγχει κάθε είδους συσκευές.

Αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά ο Musk πιστεύει ότι θα έρθει η στιγμή, κατά την οποία θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε μέρος της προσωπικότητάς μας σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ, όπως αυτά που έχουμε δει σε μερικές ανατριχιαστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας (στις οποίες τα ευφυή ρομπότ καταλήγουν πάντα να καταστρέφουν τους ανθρώπους).

>Διάβασε ακόμη: Ο Elon Musk έχει τη λύση ακόμη και για το τέλος του κόσμου

Στο μεταξύ, πριν από μερικά χρόνια, ο Musk είχε μιλήσει για τα σχέδιά του σχετικά με το Neuralink , το οποίο όχι μόνο θα προσέφερε δωρεάν internet σε όλο τον κόσμο, αλλά θα δημιουργούσε επίσης ένα τσιπ που, όταν και αν εμφυτευόταν στον εγκέφαλο κάποιου, θα του επέτρεπε να συνδεθεί με έναν υπολογιστή (εκτός από το ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών όπως το Πάρκινσον) για να υποβοηθήσει την επικοινωνία ανάμεσά τους και να διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Η εποχή του Optimus

Τώρα, ο δημιουργός της Tesla και της SpaceX λέει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να μας πάει ένα βήμα παραπέρα, όπως στο Black Mirror. Πιστεύει ότι είναι πιθανό να περάσουμε το είναι μας σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ ονόματι Optimus, το οποίο είναι ήδη στα σκαριά από την Tesla.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον Mathias Döpfner, το διευθύνοντα σύμβουλο του εκδοτικού ομίλου Axel Springer, ο Musk αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες και τα σχέδιά του για τον Optimus: 

"Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι γεγονός. Ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ γρήγορος", είπε και πρόσθεσε: "Θα μπορούσαμε να 'κατεβάσουμε' τα πράγματα που πιστεύουμε ότι μας κάνουν τόσο μοναδικούς. Τώρα, βέβαια, αν δε βρίσκεσαι πια σε αυτό το σώμα, θα κάνει σίγουρα τη διαφορά, αλλά όσον αφορά στη διατήρηση των αναμνήσεών μας, της προσωπικότητάς μας, νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό".

Επιπλέον κατά τον Musk, το Optimus διαθέτει μία κατασκευή με την οποία προσεγγίζει την εμφάνιση του ανθρώπινου σώματος (αν και όχι σε τόσο ρεαλιστικό βαθμό όσο στα Alien και Prometheus του Ridley Scott). Ο ίδιος εξήγησε ότι: "Η ανθρωπότητα έχει σχεδιάσει τον κόσμο για να αλληλεπιδρά με ένα δίποδο ανθρωποειδές με δύο χέρια και δέκα δάχτυλα. Έτσι, αν θέλετε ένα ρομπότ να ταιριάζει και να μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα με τους ανθρώπους, πρέπει να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, σχήμα και ικανότητα".

Έτσι, εκτός απροόπτου το Optimus θα έχει ύψος 1,76 μέτρα και θα ζυγίζει 56 κιλά, ενώ αναμένεται να μπορεί να κινείται με ταχύτητα έως και 8 χιλιόμετρα την ώρα. Θα φέρει επίσης αρκετές κάμερες και αυτόματο πιλότο για να μπορεί να κινείται χωρίς να συγκρούεται με εμπόδια. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος