O Elon Musk αποκάλυψε πρόσφατα στους Financial Times ότι συγκεκριμένοι παράγοντες της κινεζικής κυβέρνησης του ζήτησαν ευθέως να ματαιώσει τα όποια σχέδιά του για το λανσάρισμα της Starlink στην Κίνα. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε ως απάντηση και έκφραση αποδοκιμασίας στην κίνησή του να προσφέρει δορυφορικό Ίντερνετ στην Ουκρανία. Από όσα ανέφερε, είναι ασαφές το αν συμφώνησε στο αίτημα του Πεκίνου, αν και στον χάρτη που αναφέρει τις περιοχές που εξυπηρετεί η Starlink δεν περιλαμβάνονται σχέδια ανάπτυξης στην Κίνα, τη στιγμή που για παρακείμενες χώρες, όπως η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, αναφέρεται ότι "εκκρεμεί η ρυθμιστική έγκριση".
Starlink και λογοκρισία
Με το να προσφέρει μια καλή σύνδεση στο Ίντερνετ που παρακάμπτει τους συμβατικούς παρόχους, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, η Starllink αποτελεί μια υπηρεσία με μέλλον. Την ίδια στιγμή, βέβαια, παρακάμπτει τη λογοκρισία που κυριαρχεί στα συμβατικά δίκτυα.
Μετά από την Ουκρανία, η πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία άνοιξε πιο πρόσφατα και στο Ιράν, ως απάντηση στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες που συνοδεύονται από επιβολή λογοκρισίας.
Η περίπτωση της Κίνας
Στην Κίνα, όμως, η λογοκρισία είναι πολύ πιο οργανωμένη και επίμονη, ενώ κάθε συνεχιζόμενη προσπάθεια άλωσής της μέσω της Starlink, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει αντίποινα για τον Musk από την κεντρική κυβέρνηση.
> Διάβασε ακόμα: Το Tesla Bot του Elon Musk δεν ενθουσίασε τους ειδικούς
Το δε περιστατικό που ανέφερε, δρα ως υπενθύμιση του πόσο εκτεθειμένος είναι στις διεθνείς πιέσεις, παρότι προασπίζεται τις αρχές της ελευθερίας του λόγου, τουλάχιστον με τις δημόσιες δηλώσεις που κάνει.
Να σημειωθεί ότι μία άλλη εταιρεία του, η Tesla, διατηρεί εργοστάσιο στη Σαγκάη και υπολογίζεται ότι έχει πουλήσει περίπου 80.000 αυτοκίνητα στην Κίνα, κάτι που έχει κάνει τον Musk να "εναρμονίζεται" με την επίσημη γραμμή της ασιατικής χώρας.
> Διάβασε ακόμα: Γιατί ο Elon Musk δεν θα τα έβγαζε πέρα με το Twitter στο δικαστήριο
Την ίδια στιγμή, βέβαια, όπως όλα δείχνουν, o Musk θα αποκτήσει πριν από τις 28 Οκτωβρίου επισήμως το Twitter, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχει απαγορευτεί στην Κίνα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.