To Matrix, η ταινία, έχει δώσει τη δική της εξήγηση στο déjà vu. Σύμφωνα με αυτή -και εφόσον τα πάντα αποτελούν μια τεράστια προσομοίωση η οποία έχει δημιουργηθεί από μηχανές για την υποδούλωση της ανθρωπότητας- το déjà vu δεν αποτελεί παρά μια μικρή τροποποίηση στον προγραμματισμό σου, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις ζήσει κάτι δύο φορές.

Η επιστημονική εξήγηση της προμνησίας

Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο; Ναι. Ας σε πληροφορήσουμε, λοιπόν, ότι ο Alan Brown, επιστήμονας στο επάγγελμα, όχι τώρα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αποφάσισε να επιθεωρήσει ό,τι είχαν γράψει μέχρι τότε οι ερευνητές για το φαινόμενο που στα ελληνικά μεταφράζεται ως προμνησία.

Getty Images

Οι περισσότερες αναφορές που βρήκε είχαν να κάνουν με την παραφυσική, παρόλα αυτά, κάποια από τα συλλεχθέντα δεδομένα, απέδωσαν καρπούς.

Να σημειωθεί, επίσης, πως ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνάς του είχε να κάνει με το ότι τα 2/3 του γενικού πληθυσμού φαίνεται να έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους την εμπειρία της προμνησίας, κυρίως νιώθοντας ότι έχουν ξαναβρεθεί σε ένα μέρος, έχουν ξαναζήσει ένα σκηνικό ή έχουν επαναλάβει στο παρελθόν μία συζήτηση.

> Διάβασε ακόμα: Οι χώρες με το υψηλότερο IQ

Φταίει η χωρική ομοιότητα;

Σήμερα, χάρη στη σπουδαία δουλειά του Brown, μια ερευνητική ομάδα έχει ήδη διεξάγει μια σειρά από πειράματα πάνω στον παράξενο μηχανισμό της προμνησίας. Τα συμπεράσματα καταλήγουν στο ότι ένας παράγοντας που συνεισφέρει στην εμπειρία του déjà vu μπορεί να είναι η χωρική ομοιότητα μιας νέας κατάστασης με μία προηγούμενη, η οποία δεν μπορεί εκείνη τη στιγμή να ανασυρθεί στη μνήμη.

> Διάβασε ακόμα: Ασκήσεις από το Θιβέτ για αιώνια νεότητα

Για την επιβεβαίωση της συγκεκριμένης υπόθεσης εργασίας, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας. Παρ' όλα αυτά, ο παράγοντας της χωρικής ομοιότητας δεν είναι ο μόνος που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε ήδη ζήσει μια κατάσταση που ζούμε τώρα. Οπότε, αναμένουμε εις το ακουστικό μας.

Από: Esquire IT

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.