Θα είναι η Google η επόμενη που θα κάνει απολύσεις;

Εάν η Google δεσμευτεί για περικοπές προσωπικού, θα ακολουθήσει άλλα ονόματα της Big Tech, όπως η Meta και η Amazon.

Γράφει: Esquire Editors 24 Νοεμβρίου 2022

Καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση επιβαρύνει πορτοφόλια και χαρτοφυλάκια, μεγάλα ονόματα όπως η Meta, η Twitter και η Amazon έχουν ξεκινήσει απολύσεις το 2022. Μόνο οι απολύσεις του Νοεμβρίου στις εταιρείες τεχνολογίας έχουν ξεπεράσει τις 45.000, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να μικραίνουν το εργατικό τους δυναμικό κατά 10.000+ η καθεμία. Αλλά η Google έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει τις συζητήσεις για περικοπές... μέχρι τώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τεχνολογικού ειδησεογραφικού ιστότοπου The Information, η Alphabet (μητρική της Google) έχει αρχίσει να αισθάνεται την πίεση. 

Οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς συνεχίζουν να πλήττουν τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές των μετοχών. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης εκκλήσεις από τουλάχιστον έναν πλούσιο ακτιβιστή επενδυτή να μειώσει το "υπερβολικό" προσωπικό και το κόστος ανά εργαζόμενο.

Και με τη βοήθεια ενός νέου "σχεδίου βελτίωσης των επιδόσεων", οι απολύσεις της Google θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 6% του εργατικού δυναμικού της (περίπου 10.000 εργαζόμενοι) στις αρχές του 2023. Να τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

Οι απολύσεις της Google θα γίνουν με βελτιωμένες αξιολογήσεις επιδόσεων

Σύμφωνα με το The Information, η Google ζήτησε από τους διευθυντές των ομάδων να αξιολογούν τους υπαλλήλους χρησιμοποιώντας ένα νέο "σχέδιο κατάταξης και βελτίωσης της απόδοσης".

Σύμφωνα με τα προηγούμενα συστήματα, οι διευθυντές αναμενόταν γενικά να περικόψουν περίπου το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας για να εξαλείψουν τις χαμηλότερες επιδόσεις. Όμως το νέο σχέδιο θα χρειαστεί σχεδόν τριπλάσιο αριθμό απολύσεων, περίπου 10.000.

Με απλά λόγια το σύστημα επιτρέπει στη διοίκηση να αξιολογεί τους εργαζόμενους με βάση την απόδοση και τον αντίκτυπό τους στην επιχείρηση. Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές περιορίζουν τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να συγκεντρώσουν τις υψηλότερες βαθμολογίες. Περίπου το κατώτερο 6% θα μπορούσε να απολυθεί από την εταιρεία.

Το The Information αναφέρει επίσης ότι "οι διευθυντές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις για να αποφεύγουν την καταβολή μπόνους και επιδοτήσεις σε μετοχές" για περαιτέρω μείωση του κόστους.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων μακροοικονομικών προκλήσεων, μειωμένων τιμών τεχνολογικών μετοχών και μιας επιστολής από έναν ακτιβιστή επενδυτή.

Εάν η Google δεσμευτεί για περικοπές προσωπικού, θα ακολουθήσει άλλα ονόματα της Big Tech, όπως η Meta και η Amazon, που έχουν ήδη μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων φέτος.

Θα πραγματοποιηθούν πράγματι οι απολύσεις της Google;

Η Google, όπως και πολλά άλλα ονόματα στην Big Tech, ήταν αποδέκτης μιας σημαντική ανάπτυξης -και προσλήψεων- κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία. Η άνοδος αυτή επήλθε από την αλματώδη χρήση τεχνολογιών, καθώς και από την αντίσταση ορισμένων εταιρειών στη "Μεγάλη Παραίτηση" εντοπίζοντας κορυφαία ταλέντα όπου ήταν δυνατό.

Καθώς όμως ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζονται, οι διαφημιστές μειώνουν τις δαπάνες και οι ειδικοί φωνάζουν για πιθανή ύφεση, πολλές επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν ότι είχαν κάνει υπερβολικές προσλήψεις. Αυτό δεν άφησε σε πολλές από αυτές καμία άλλη επιλογή από το να επιλέξουν ανάμεσα σε απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα ή σε λιγότερο προσωπικό.

Μέχρι στιγμής, η ίδια η Google δεν έχει επιβεβαιώσει καμία απόλυση (ακόμα). Όμως, οι προσλήψεις και τα πρότυπα ανάπτυξής της μιμούνται πολλές από τις τάσεις της ευρύτερης τεχνολογικής βιομηχανίας τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόσφατα η εταιρεία πάγωσε όλες τις νέες προσλήψεις, ενώ είπε σε ορισμένες ομάδες να "βελτιωθούν ή να φύγουν" αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προσδοκίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai έχει επίσης υπονοήσει επερχόμενες αλλαγές. Συγκεκριμένα, ο Pichai δήλωσε ότι η Google θα μπορούσε να γίνει 20% πιο αποτελεσματική, υπονοώντας περικοπές θέσεων εργασίας και βελτιώσεις της παραγωγικότητας. Αν και η Google συνεχίζει να κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις, η θέση του είναι ότι η εταιρεία πρέπει να "[είναι] έξυπνη, [είναι] λιτή, [είναι] έξυπνη, [είναι] πιο αποτελεσματική".

Οι εξωτερικές επιρροές

Σαν να μην έφταναν οι μακροοικονομικές πιέσεις, η Google αντιμετωπίζει επίσης εκκλήσεις από τουλάχιστον έναν αξιόλογο ακτιβιστή επενδυτή να προβεί σε σημαντικές αλλαγές.

Πρόσφατα, ο δισεκατομμυριούχος του TCI Fund Management, Christopher Hohn, υποστήριξε σε επιστολή προς την Alphabet ότι το κόστος των εργαζομένων της Google είναι εκτός ελέγχου. Η επιστολή αναφέρει ότι η διοίκηση της Alphabet "πρέπει να αναλάβει επιθετική δράση" για να περιορίσει το κόστος και να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της.

Υπενθυμίζει ότι τα στελέχη έχουν δηλώσει ότι η Google "θα πρέπει να είναι 20% πιο αποτελεσματική". Η TCI Fund Management υποστηρίζει ότι ο διπλασιασμός του προσωπικού της Google από το 2017 είναι "υπερβολικός" και ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα πρέπει να μειωθεί για να εναρμονιστεί με το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον. (Επί του παρόντος, η Alphabet απασχολεί περίπου 187.000 άτομα).

Όχι μόνο αυτό, αλλά η TCI Fund Management πιστεύει ότι και το κόστος της Google ανά εργαζόμενο είναι πολύ υψηλό. Ο Hohn επισημαίνει ότι ο μέσος μισθός της Google το 2021 ανήλθε σε 295.884 δολάρια, που βρίσκεται "67% υψηλότερα από ό,τι στη Microsoft και 153% υψηλότερα από τις 20 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ".

Η TCI Fund Management πιστεύει ότι αυτά τα διογκωμένα μεγέθη, μαζί με τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, συνέβαλαν στη μείωση των κερδών της Google σε ετήσια βάση κατά 27% το γ' τρίμηνο.

Από τη μία πλευρά, η TCI έχει δίκιο. Τα κέρδη της Google μειώθηκαν σε ετήσια βάση (αν και εξακολουθεί να κερδίζει σχεδόν 14 δισ. δολάρια). Ωστόσο, ενώ η επιστολή της TCI μπορεί να έδωσε ώθηση, είναι απίθανο το hedge fund να ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για τις νέες πρακτικές απολύσεων της Google. Με απλά λόγια, το μερίδιο των 6 δισ. δολαρίων του ταμείου είναι μια απλή σταγόνα στον ωκεανό της Google που ανέρχεται σε 1,27 τρισ. δολάρια.

Υπάρχει επίσης ο αντίλογος ότι ο λόγος για την τεράστια επιτυχία της Google είναι επειδή διατηρεί ταλέντα υψηλού επιπέδου. Πληρώνοντας πάνω από τις τιμές της αγοράς, ο γίγαντας του Διαδικτύου μπορεί να συλλέξει -και να κρατήσει- τους καλύτερους και εξυπνότερους, να αποτρέψει την δαπανηρή φθορά στο προσωπικό και να διατηρήσει την παραγωγή και τη δημιουργικότητα σε υψηλά επίπεδα.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ιδανική θερμοκρασία για να κοιμάσαι ήσυχος

Νέα έρευνα εξηγεί για ποιο λόγο δε μπορούμε να ξεκουραστούμε το καλοκαίρι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Jo Nesbo τώρα και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ο διάσημος Νορβηγός συγγραφέας αποδέχθηκε την πρόταση να γίνει μέλος της κοινότητας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΠΑΔΑ.

Αν δεν γνωρίζεις τον Jackie Stewart, δε γνωρίζεις τίποτα για τη Formula 1

Μια ματιά στη ζωή του θρυλικού οδηγού αγώνων, που έγινε ντοκιμαντέρ και θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Οκτωβρίου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τρικς για να μην ξεμένεις από λεφτά από την αρχή του μήνα

Υπάρχουν τρόποι για να διαχειρίζεσαι πιο αποδοτικά τα χρήματά σου, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όλοι μιλούν για τον David Beckham που (ξανα)φίλησε την κόρη του στο στόμα

Μία ανάρτησή του στο Instagram προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα σε κάποιους ακολούθους του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα