Bard, η απάντηση της Google στο ChatGPT

Το chatbot της Google κηρύσσει πόλεμο ενάντια στο ChatGPT της OpenAI, που χρηματοδοτήθηκε από τη Microsoft.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 13 Φεβρουαρίου 2023

Απ' ό,τι φαίνεται, η Google θα προσπαθήσει να παραμείνει η "βασίλισσα" των μηχανών αναζήτησης με το λανσάρισμα του chatbot Bard, που επίκειται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το Bard έρχεται ως απάντηση στο ChatGPT, το εντυπωσιακά δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από τη νεοσύστατη εταιρεία OpenAI, με τη χρηματοδότηση της Microsoft.

Η δοκιμαστική χρήση του Bard έχει ήδη ξεκινήσει

Ο Sundar Pichai, CEO της Google, ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι το Bard είναι ήδη διαθέσιμο, δοκιμαστικά, σε επιλεγμένους χρήστες, ενώ έκανε γνωστό και το ότι λειτουργεί με μια πιο light έκδοση του πανίσχυρου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης LaMDA, που βασίζεται σε μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί το ChatGPT.

Η Google, μάλιστα, θα δώσει πρόσβαση στο Bard σε περισσότερους χρήστες, έτσι ώστε να πάρει feedback το οποίο θα συνεισφέρει στη διόρθωση των προβλημάτων που έχουν προκύψει γύρω από την ποιότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων που δίνουν τα chatbots.

Τα chatbots που γράφουν κείμενα σαν άνθρωποι

Τόσο το Bard όσο και το ChatGPT βασίζονται σε ένα λογισμικό που δημιουργεί κείμενο το οποίο μοιάζει να έχει γραφτεί από άνθρωπο. Τα chatbots είναι μεν εύγλωττα, αλλά αφενός παραμένουν επιρρεπή στο να επινοούν και να παρουσιάζουν πειστικά πληροφορίες που δεν ισχύουν, συνεισφέροντας στην παραπληροφόρηση, και αφετέρου ενδέχεται να αναπαράγουν κακοποιητικά ή προσβλητικά κείμενα, π.χ. με ρατσιστικό περιεχόμενο, τα οποία τα συντάσσουν παίρνοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν (κακώς) ελεύθερες στο διαδίκτυο.

Τα συγκεκριμένα "ελαττώματα" θεωρούνται αρκετά σοβαρά και εντείνονται από το γεγονός ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα chatbots δεν μπορεί να ενημερωθεί εύκολα με νέες πληροφορίες. Όσον αφορά το Bard, πάντως, οι απαντήσεις που θα δίνει σε ερωτήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει μία μόνο άποψη, θα αποτελούνται από μια σύνθεση πληροφοριών, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές οπτικές επί του θέματος.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος