Τα μεγαλύτερα και πιο πρόσφατα trends στην τεχνητή νοημοσύνη

Η έκθεση του Stanford για το πού βρισκόμαστε όσον αφορά το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Αν κάποιος αναλύσει την όλη φάση με την τεχνητή νοημοσύνη υπό το φως των αριθμών και των διαγραμμάτων, θα διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν είναι δα και τόσο τρομακτικά. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από τον Δείκτη Τεχνητής Νοημοσύνης 2023 που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Stanford. Αυτός ο δείκτης αποτυπώνει το τι συνέβη το περασμένο έτος στο συγκεκριμένο πεδίο, αξιοποιώντας δεδομένα από διάφορες πηγές.

Ορισμένα από τα συμπεράσματα, να σημειωθεί, δεν προκαλούν έκπληξη. Για παράδειγμα, ήταν αναμενόμενο το ότι τα τρέχοντα γλωσσικά μοντέλα με τα οποία λειτουργούν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τύπoυ ChatGPT είναι βελτιωμένα, όπως και το ότι προκαλούν μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, δεν περιμέναμε τον Δείκτη για να μάθουμε ότι η Κίνα είναι γεμάτη με βιομηχανικά ρομπότ. Ωστόσο, εμφανίστηκαν και αριθμοί που προκαλούν έκπληξη.

Τα συμπεράσματα

- Γίνεται όλο και πιο ακριβή η εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Πριν από τρία χρόνια, η εκπαίδευση του GPT-2 κόστισε 50.000 δολάρια, πέρυσι αυτή του PaLM ανήλθε στα 8 εκατομμύρια δολάρια.

- Υπήρξε μια έξαρση στις αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτή που προξενήθηκε από την deepfake παράδοση του Volodymyr Zelenskyy.

- Παρατηρείται μια τεράστια αύξηση των θέσεων εργασίας, σε διάφορους τομείς, που προαπαιτούν δεξιότητες οι οποίες σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

- Το ύψος των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη υποχώρησε το 2022 μετά το υψηλό που έφτασε το 2021.

- Το τελευταίο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν τους περισσότερους νόμους (εννέα), οι οποίοι σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

- Η τεχνητή νοημοσύνη έχει θετική επίπτωση στον τομέα της υγείας και της επιστήμης, καθώς επιταχύνει την επιστημονική πρόοδο.

- Τέλος, είναι αξιοσημείωτο το ότι οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται την τεχνητή νοημοσύνη (τουλάχιστον όχι ακόμη). Μόνο το 35% των ατόμων που ερωτήθηκαν συμφωνούν με την πρόταση που θέλει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη να έχουν περισσότερα οφέλη απ' ό,τι μειονεκτήματα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο στην Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι φαντασμαγορικές ασκήσεις που θα σε δυναμώσουν

Χωρίς μπάρες και μηχανήματα, ό,τι πιο διασκεδαστικό και challenging μπορείς να κάνεις για να γυμναστείς αποτελεσματικά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όσα έμαθε η ζωή στον Tony Curtis

Ο Tony Curtis έφυγε από τη ζωή σαν χθες, πριν από 13 χρόνια και εντός διαβάζεις όλα όσα είχε μοιραστεί με το αμερικανικό Esquire το 2006.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τρικς για γρήγορη απώλεια κοιλιακού λίπους που συνιστούν οι ειδικοί

Συμβουλές σχετικά με τη διατροφή, την προπόνηση και την αερόβια άσκηση για να ξεφορτωθείς το ανεπιθύμητο "σωσίβιο".

Γραφει Γιαννης Σπανος

To 'iPhone της AI' μάλλον είναι στα σκαριά

H OpenAI και ο Jony Ive ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σφυρηλατήσουν το μέλλον της αλληλεπίδρασης με την τεχνητή νοημοσύνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Κι αν η φονική αράχνη-μπανάνα θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία;

Η αράχνη-μπανάνα, όπως είναι το όνομά της, είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη στον κόσμο.

H Gisele μας συστήνει τις αδερφές της

Οι Raquel, Graziela, Patricia, Gabriela και Rafaela είναι οι αδερφές του πασίγνωστου μοντέλου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα