To 'ράλι' των κρυπτονομισμάτων

Μπορεί το Ethereum να πιάσει την τιμή του Bitcoin;

Γράφει: Esquire Editors 24 Φεβρουαρίου 2024

Το Ethereum -ως νεότερο- δεν είναι τόσο "έμπειρο" κρυπτονόμισμα όσο το Βitcoin. Είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη πλατφόρμα με νέες "καινοτομίες" που αλλάζουν ριζικά τη χρηματοοικονομική λογική του blockchain του.

Του Clem Chambers

Ενώ το Bitcoin σχεδιάστηκε για να είναι χρήμα, προορισμός του Ethereum ήταν να λειτουργεί ως ένας παγκόσμιος αποκεντρωμένος υπολογιστής με αυτόνομη χρηματοδοτική δομή που θα εξασφαλίζει τη συντήρησή του. Το Ethereum -ως τρόπος λειτουργίας και πρόταση αξίας- είναι η βάση για τη "φιλοξενία" blockchains που επιδιώκουν να είναι ταχύτερα και φθηνότερα από το ETH και, παρόλο που το πετυχαίνουν, το Ethereum εξακολουθεί να είναι "ο βασιλιάς των blockchains με VMs" (virtual machines). Το γεγονός ότι μια συναλλαγή μέσω Ethereum είναι ακριβή δεν το επηρεάζει αρνητικά, μολονότι ο λόγος ύπαρξής του ήταν να καθιστά τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές εξαιρετικά φθηνές. Tα blockchains δεν είναι πλέον φθηνά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές και το κόστος του Ethereum μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρά υψηλό.

Κανείς όμως δεν νοιάζεται γι' αυτό.

Τα κρυπτονομισμάτα διαθέτουν ένα εγγενές ελκυστικό στοιχείο: την πολυπρισματική γοητεία τους. Τη γοητεία του πλουτισμού, τη γοητεία του τζόγου, τη γοητεία του φιλοσοφικού υποβάθρου και της πολιτικής ιδεολογίας, τη γοητεία του "κόντρα στο κατεστημένο" και το πρωτόγνωρο στοιχείο ήταν πως όλες αυτές οι πτυχές συνδυαστικά δημιουργούν μια από τις πιο συναρπαστικές χρηματοοικονομικές δραστηριότητες στην Ιστορία. Προσθέστε το θρίλερ των τιμών τους, τα τρολ, τη τεράστια αξία που διαθέτει η αγορά των crypto, την πλούσια ειδησεογραφία και την επιθετική προώθησή του, και θα αντιληφθείτε πώς αυτά τα εφήμερα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να φέρουν τόση μεγάλη αξία και ωστόσο να παραμένουν άυλα.

Το Ethereum είναι το "δεύτερο βιολί" στην ορχήστρα των κρυπτονομισμάτων. Υστερεί σε σχέση με το Bitcoin, αν και στο παρελθόν έχει υπεραποδώσει έναντι του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος, αν και αυτό έχει συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο του ράλι, αφού το Bitcoin έχει διανύσει την πορεία ως τα νέα του επίπεδα. 

Επίσης, σε παλαιότερα ράλι, το Ether έχει ξεπεράσει το Bitcoin, αλλά ξεκινούσε από πολύ χαμηλότερη βάση.

Το διάγραμμα του Ethereum δείχνει ότι το προηγούμενο υψηλό του επιτεύχθηκε με μια εκτίναξη της τάξης του 66%, ενώ το υψηλό του Bitcoin με το "μισό ράλι": 32%. Για τους "παλαιότερους" η σχέση Bitcoin/Ether μοιάζει με εκείνη του χρυσός/ασήμι.

Στα προηγούμενα ράλι, το Ether έτρεξε περισσότερο από το Βitcoin, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στο ότι το Ether βρισκόταν σε πιο εκρηκτική φάση ανάπτυξης από το Βitcoin - αυτό ίσως ισχύει και σήμερα.

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin βρίσκεται στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ του Ethereum στα 350 δισ. δολάρια. Οι θιασώτες του Ethereum πιστεύουν ότι το Νο2 των κρυπτονομισμάτων θα ξεπεράσει το Bitcoin σε συνολική αξία: το λεγόμενο flippening. Η ιδέα αυτής της ανατροπής ωθεί πολλούς να υποστηρίζουν το Ethereum έναντι του Bitcoin.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο βλέπει το Bitcoin στα 120.000 δολάρια και το Ethereum στα 10.000 δολάρια - οι λάτρεις των crypto θεωρούν πως αναπόφευκτη αυτή την εξέλιξη. Χρειάζεται πίστη και πολύ θάρρος για να ακολουθήσεις αυτό το σχέδιο.

Ωστόσο, στην κορυφή των crypto, αν το Βitcoin σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά πριν ή μετά το halvening, τότε το Ethereum ίσως πιάσει τα επίπεδα του Bitcoin ή ακόμα και να το ξεπεράσει. 

Τα κρυπτονομίσματα έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τις ίδιες κινήσεις, επειδή είναι μια νέα αγορά. Μπορεί οι αρχάριοι να λένε ότι στα 15 χρόνια το Bitcoin πάλιωσε, αλλά εμείς υποστηρίζουμε με βεβαιότητα το αντίθετο - και αυτό είναι θετικό. 

Από: Forbes Greece

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η πρώτη μεξικανική βελτιωμένη Porsche έχει παρατσούκλι και λέγεται 'Mariachi'

Η συνεργασία του ιάπωνα καλλιτέχνη, Akira Nakai, και του ταλαντούχου Μεξικανού βελτιωτή, Juca, "γέννησε" την Porsche 911 RWB "Mariachi".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Mark Zuckerberg, τι σου συμβαίνει;

Ο Mr. Facebook ξαφνικά δείχνει να ενδιαφέρεται για τα ρούχα που φοράει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κι αν η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Σύμφωνα με μελέτη, η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επιγονιδίωμα του ανθρώπινου σώματος.