Το τσιπ του Musk επιτρέπει σε τετραπληγικό να παίξει σκάκι με τη σκέψη του

Το εμφύτευμα του έχει αλλάξει τη ζωή, όπως αναφέρει.

Η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Elon Musk, παρουσίασε σε ένα livestream τον άνθρωπο που δοκίμασε πρώτος το τσιπ της εταιρείας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα για τον τομέα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Noland Arbaugh, ένας 29χρονος τετραπληγικός, ο οποίος, μετά από ένα τραγικό ατύχημα κατάδυσης που είχε οκτώ χρόνια πριν, βρήκε την ελπίδα στο επαναστατικό εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink.

Απρόσκοπτη διασύνδεση με υπολογιστές

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Arbaugh κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης προσέφερε μια γεύση από τη μεταμορφωτική δύναμη της τεχνολογίας της εταιρείας. Αν και αναγνώρισε ότι το τσιπ έχει ελαττώματα, ο Arbaugh εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη για τις νέες ικανότητες που του χάρισε. Από τις παρατεταμένες συνεδρίες παιχνιδιών μέχρι τη νέα του ανεξαρτησία στις καθημερινές εργασίες, το τσιπ έχει δώσει στον Arbaugh νέο σκοπό.

Το ταξίδι της Neuralink ξεκίνησε το 2016 με την τολμηρή φιλοδοξία να δημιουργήσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα ικανά να διασυνδέονται απρόσκοπτα με υπολογιστές. Μετά από αυστηρές δοκιμές σε θηλαστικά, η εταιρεία αντιμετώπισε τον έλεγχο της Επιτροπής Ιατρών λόγω ανησυχιών για την ευημερία των ζώων. Παρά τη διαμάχη, η Neuralink συνέχισε τις δοκιμές της σε ανθρώπους, με γνώμονα τη σταθερή δέσμευση για πρωτοποριακές λύσεις για τη νευρολογική αποκατάσταση.

Παίζοντας σκάκι

Η ζωντανή επίδειξη των δυνατοτήτων του τσιπ από τον Arbaugh αιχμαλώτισε τη φαντασία των θεατών σε όλο τον κόσμο. Με αβίαστη ακρίβεια, πλοηγήθηκε σε μια παρτίδα σκάκι χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του, ένα κατόρθωμα που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητο δεδομένης της κατάστασής του. Μέσα από την εμπειρία του, ο Arbaugh αποτελεί παράδειγμα για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην αποκατάσταση των ασθενών με αναπηρίες και νευρολογικές βλάβες.

"Μου αρέσει να παίζω σκάκι και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που μου δώσατε τη δυνατότητα να κάνω. Κάτι που δεν μπορούσα να κάνω πολύ τα τελευταία χρόνια, ειδικά όχι έτσι", είπε. "Έπρεπε να χρησιμοποιώ ένα 'ραβδί για ποντίκι' και διάφορα άλλα, αλλά τώρα όλα γίνονται με το μυαλό μου".

Ο Arbaugh σημείωσε ότι ο "μεγαλύτερος περιορισμός" μέχρι στιγμής είναι ότι πρέπει να φορτίσει ξανά το εμφύτευμα μετά από πολύωρη συνεδρία gaming.

"Παίζεις για οκτώ ώρες, πρέπει να σταματήσεις και να το αφήσεις να φορτίσει για λίγο και μετά να μπορέσεις να παίξεις λίγο ακόμα", είπε.

Ο Arbaugh δήλωσε ότι ο έλεγχος του Neuralink έγινε σύντομα "διαισθητικός" και ότι για να μετακινήσει τον κέρσορα του υπολογιστή, για παράδειγμα, χρειαζόταν μόνο να φανταστεί ότι ο κέρσορας κινείται.

"Βασικά ήταν σαν να χρησιμοποιείς τη Δύναμη σε έναν κέρσορα", είπε παρομοιάζοντας τις νέες του δυνατότητες με τη "μαγεία" των Star Wars.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα