Η Google, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Raspberry Pi Foundation, φέρνει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Ελλάδα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που οι μαθητές προσεγγίζουν την τεχνολογία.
Το "Experience AI”, σχεδιασμένο από τη Google DeepMind και το Raspberry Pi Foundation, εστιάζει στη διδασκαλία βασικών εννοιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (ML) στους μαθητές γυμνασίου, εξοπλίζοντάς τους για έναν κόσμο που καθοδηγείται από την τεχνολογία.
"Μια σημαντική αλλαγή που εφοδιάζει τους μαθητές με δεξιότητες"
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες μέσα από μαθήματα που είναι προαιρετικά, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμα. Στην Ελλάδα, το έργο υλοποιείται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με την υποστήριξη του Raspberry Pi Foundation, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και επιμόρφωση.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε τον αντίκτυπο του προγράμματος: "Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι απλώς ένα βήμα μπροστά, αλλά μια σημαντική αλλαγή που εφοδιάζει τους μαθητές με δεξιότητες για έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο".
Παράλληλα, η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε: "Με αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα αποκτούν τα εργαλεία για να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία που θα καθορίσει το μέλλον τους".
Πώς λειτουργεί το "Experience AI”
Το πρόγραμμα παρέχει:
Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό: Σχέδια μαθημάτων, βίντεο και δραστηριότητες που κάνουν την AI κατανοητή και προσιτή.
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Οι δάσκαλοι αποκτούν αυτοπεποίθηση για να διδάξουν τις βασικές αρχές της AI και να ενισχύσουν την κριτική σκέψη των μαθητών.
Εστίαση στους μαθητές γυμνασίου: Υλικό ειδικά σχεδιασμένο για την ηλικιακή ομάδα που χρειάζεται να προετοιμαστεί για το μέλλον.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εργαλεία αυτά μέσα από την πλατφόρμα experience-ai.org/el.
Ένας κόσμος ευκαιριών
Η Google, από την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας AI Skilling τον Απρίλιο του 2024, έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 15.000 άτομα στην Ελλάδα σε τεχνολογίες AI και ML. Το "Experience AI” είναι το επόμενο μεγάλο βήμα προς έναν ψηφιακό κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε μαθητής έχει ίσες ευκαιρίες να αναπτύξει τις δεξιότητές του.
Με το "Experience AI”, η εκπαίδευση στην Ελλάδα αποκτά τα εφόδια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντας στους μαθητές την αυτοπεποίθηση να καινοτομήσουν και να ηγηθούν σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.