Μήπως ο Zuckerberg σκοπεύει να καταστρέψει το Instagram;

Οι ιδρυτές του Instagram παραιτήθηκαν και όλοι φοβούνται ότι σύντομα θα αλλάξει ο χαρακτήρας του τελευταίoυ διασκεδαστικού network στα social media.

Γράφει: Esquire Editors 26 Σεπτεμβρίου 2018

Το Instagram είναι μάλλον το τελευταίο διασκεδαστικό πράγμα στον κόσμο των social media. Όμορφες φωτογραφίες, χαρούμενοι άνθρωποι, υλικό για gossip και ακόμη περισσότερο υλικό για memes. Αλλά οι ιδρυτές του, Kevin Systrom και Mike Krieger αποφάσισαν να τα αφήσουν όλα πίσω τους. 

Όπως ανέφεραν αρχικά οι New York Times, οι δύο προαναφερθέντες ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το Facebook Inc. την προηγούμενη Δευτέρα, 6 χρόνια αφού ο Zuckerberg έδωσε περίπου $1.000.000.000 για να το αγοράσει. Ο mr. Facebook αρκέστηκε να τους αποχαιρετήσει, τονίζοντας ότι "τους εύχομαι ότι καλύτερο από εδώ και πέρα και είμαι ανυπόμονος να δω τι θα ετοιμάσουν από εδώ και πέρα". Ωραία όλα αυτά, αλλά στην Silicon Valley τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. 

Ο Zuckerberg φαίνεται ότι ήθελε να παίξει αυτός τον ρόλο του micro-manager. Όταν αρχικά το Facebook αγόρασε το Instagram, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να μην εμπλέκονται οι υπηρεσίες τους. Όπως τονίζει το Bloomberg, οι Systrom και Krieger είχαν πλέον περισσότερους πόρους -αυτούς του Facebook- για να αξιοποιήσουν καλύτερα την πλατφόρμα τους και ασφαλώς να την αναπτύξουν. Στην πραγματικότητα, μέχρι εκείνο το σημείο κανείς δεν καταλάβαινε εύκολα τη σχέση των δύο. Όμως, ο Zuckerberg βλέποντας διαρκώς την δημοφιλία του Facebook να καταρρέει, άρχισε να αναφέρει όλο και περισσότερο το Instagram στα meetings και τις συνομιλίες με τους Systrom και Krieger. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να τονίσει πως η ανάπτυξη του photο-sharing app του Instagram θα έπρεπε να πιστωθεί στο Facebook, ενώ ήθελε να η παραγωγή περιεχομένου στο Instagram να ρέει πιο άμεσα και στο Facebook. Επεδίωκε δηλαδή πολύ πιο στενή σχέση μεταξύ των δύο social media και αυτό ήταν το σημείο στο οποίο οι συνιδρυτές του Instagram αντιστάθηκαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Zuckerberg αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα. Ο Jan Koum, ιδρυτής του WhatsApp, αποχώρησε από την εταιρεία τον περασμένο Απρίλιο, λίγους μήνες μετά την φυγή και του συνιδρυτή Brian Acton, ο οποίος είχε εγκαταλείψει για να εργαστεί πάνω σε ένα app που ονομάζεται Signal και επικεντρώνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο τελευταίος υποστήριξε την καμπάνια #DeleteFacebook μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica. Ο ιδρυτής του Oculus, Palmer Luckey, άφησε κι αυτός το πόστο του τον Μάρτιο του 2017, προειδοποιώντας δημόσια τους χρήστες του Facebook για τα προσωπικά τους δεδομένα. 

Με τους Systrom και Krieger να αποτελούν παρελθόν, ο Zuckerberg αναζητά έναν νέο επικεφαλής για το Instagram, που προφανέστατα θα πρέπει να συμφωνεί μαζί του για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθηθεί. Και αυτό μάλλον σημαίνει να ευθυγραμμιστεί περισσότερο η εμπειρία Facebook και Instagram. Αυτό δηλαδή με το οποίο δεν συμφωνούσαν οι Systrom και Krieger.

Το Facebook έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι διασκεδαστικό. Έχει γίνει ένα πεδίο αντιπαραθέσεων για διαφορετικές απόψεις και έχει γεμίσει fake news. Για να μην αναφέρουμε την σχεδόν ανύπαρκτη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κατά πάσα πιθανότητα δεν το εμπιστεύεσαι πια. Ούτε ο ίδιος ο Zuckerberg δεν το κάνει πλέον. Σύμφωνα μάλιστα με το Pew Research Center η χρήση του έχει μείνει στάσιμη, εν αντιθέσει με εκείνη του Instagram, που αυξάνεται συνεχώς. Και γι' αυτό η (σχεδόν) συγχώνευσή του με το Facebook δεν το ωφελεί καθόλου.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kevin Systrom (@kevin) on

Όταν ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους την Δευτέρα, οι Systrom και Krieger είπαν αρκετά και ενδιαφέροντα, ανάμεσα στα οποία και ότι "θέλουν λίγο χρόνο για να σκεφτούν και να επαναπροσδιορίσουν τις σημαίνει περιέργεια και δημιουργικότητα". Αυτός ίσως και να σημαίνει την δημιουργία ενός νέο social media app στο οποίο οι χρήστες θα διασκεδάζουν και πάλι χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα ή τις αλλαγές των αλγορίθμων κάθε λίγο. 

Δεν έκαναν επίσης καμία απολύτως αναφορά στον Zuckerberg, όπως εύστοχα διαπίστωσε το Business Insider. Ένα post του Systrom επανέλαβε λίγο αργότερα τα λεγόμενά τους, με την προσθήκη ωστόσο των business lessons που έμαθαν στο πλευρό του Zuckerberg. Ο καθένας μπορεί να το εκλάβει όμως νομίζει. Η πραγματικότητα όμως μοιάζει σαν να πηδούν ένας ένας από ένα πλοίο που βουλιάζει. 

Από: Esquire

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης