Το τοπίο των ψηφιακών απειλών έχει αλλάξει τόσο γρήγορα, που οι παλιές άμυνες μοιάζουν πια ανεπαρκείς. Η Kaspersky καταγράφει πάνω από 500.000 νέα κακόβουλα δείγματα την ημέρα, αριθμός που αποτυπώνει όχι απλώς αύξηση, αλλά μια βιομηχανία που δουλεύει ασταμάτητα.
Όπως λέει ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager GreCy της εταιρείας, "το μισό εκατομμύριο απειλών malware την ημέρα δεν είναι απλώς ένας αριθμός – δείχνει ότι δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με σποραδικές απόπειρες παραβίασης, αλλά με μια βιομηχανοποιημένη, μαζική διαδικασία".
Η Ελλάδα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους χάρτες επικινδυνότητας. Βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως στον όγκο κακόβουλου λογισμικού που εντοπίζεται σε εισερχόμενα email, ενώ στη Νότια Ευρώπη προηγείται στις επιθέσεις που στοχεύουν κρίσιμα βιομηχανικά συστήματα. Οι backdoor επιθέσεις έχουν εκτοξευθεί κατά 130% μέσα σε έναν χρόνο, την ώρα που password stealers και exploits αυξάνονται σταθερά.
Ο κ. Βλάχος τονίζει ότι "η ουσιαστική αλλαγή αφορά το ποιοτικό άλμα των απειλών". Με το κόστος χρήσης του AI να πέφτει, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να στήνουν πιο πειστικές, πιο στοχευμένες και καλύτερα προσαρμοσμένες επιθέσεις. "Σήμερα, μία μόνο καλά εκτελεσμένη επίθεση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες συνέπειες για έναν οργανισμό", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Γιατί οι ΜμΕ είναι ο πιο συχνός στόχος
Αν και δεν είναι οι πιο κερδοφόροι στόχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χτυπιούνται πιο συχνά. Ο λόγος είναι γνωστός: έχουν πολύτιμα δεδομένα, αλλά περιορισμένους πόρους. "Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν πολύτιμα δεδομένα, αλλά λειτουργούν με περιορισμένους πόρους. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που οι επιτιθέμενοι γνωρίζουν πολύ καλά", εξηγεί ο κ. Βλάχος.
Η πανευρωπαϊκή έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι το 65% των ελληνικών ΜμΕ δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική κυβερνοασφάλειας. Μόνο το 28% διαθέτει δική του ομάδα, ενώ ένα 18% αναθέτει αυτές τις λειτουργίες σε εξωτερικό συνεργάτη. Για το 20% η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών — ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι το 35% θεωρεί πως η διοίκηση δεν κατανοεί πραγματικά τη σοβαρότητα της απειλής. Την ίδια στιγμή, το κόστος ανάκαμψης από μια επιτυχημένη επίθεση ξεπερνά κατά 50% ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό κυβερνοασφάλειας μιας ΜμΕ. Οι εταιρείες δηλώνουν, επίσης, σύγχυση: το 32% δεν γνωρίζει αν τα μέτρα που έχει αρκούν.
Το 2025 ως σημείο καμπής
Παρά τις δυσκολίες, η αγορά δείχνει να αλλάζει. Η ενημέρωση αυξάνεται, οι κανονισμοί γίνονται πιο αυστηροί και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το ρίσκο δεν είναι θεωρητικό. Όπως λέει ο κ. Βλάχος, "η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί πλέον τεχνικό ζήτημα, είναι θέμα επιβίωσης". Για τις ΜμΕ, αυτό σημαίνει ότι η προστασία πρέπει να γίνει μέρος της στρατηγικής τους, όχι μια δαπάνη που μετατίθεται για αργότερα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.