Αν μπορούσαμε, δοκιμάζοντας την αστρική προβολή, να βγούμε έξω από το σύμπαν και να το κοιτάξουμε από απόσταση, τι σχήμα θα είχε; Προφανώς, αφού ζούμε σε μία μικρή πέτρα στη μέση του αστρικού πουθενά, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Παρά την πικρή συνειδητοποίηση όμως, τα ευρήματα κάποιων διάσημων επιστημόνων μας δίνουν τη δυνατότητα να το μαντέψουμε.

Η σημερινή επιστήμη έχει καταλήξει σε τρεις πιθανές εκδοχές για το σχήμα του σύμπαντος

Την αρχή έκανε, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Edwin Hubble: οι παρατηρήσεις του τον οδήγησαν να πιστέψει ακράδαντα πως το σύμπαν διαστέλλεται προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που εκφράζεται μέσα από τον Νόμο του Hubble. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Albert Einstein: σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, το ίδιο το σύμπαν μπορεί να παίρνει διαφορετικές "καμπύλες" μορφές - ανάλογα, πάντα, με την πυκνότητά του.

Με βάση τις δικές τους ανακαλύψεις, η σημερινή επιστήμη έχει καταλήξει σε τρεις πιθανές εκδοχές: Πρώτον, το σύμπαν είναι "ανοιχτό", θα συνεχίσει να διαστέλλεται για πάντα κι έχει μορφή που θυμίζει σέλα αλόγου. Δεύτερον, το σύμπαν, παρότι δεν έχει όρια, είναι "κλειστό" και πεπερασμένο με το σχήμα του να θυμίζει σφαίρα, μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει, ακολουθώντας μία διαδικασία αντίστροφη του Big Bang γνωστή ως Big Crunch. Τρίτον, το σύμπαν δεν έχει όρια, συνεχίζει να διαστέλλεται, με όλο και μειούμενο ρυθμό όμως που τείνει προς το μηδέν, με το σχήμα του να είναι επίπεδο. Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό το τρίτο μοντέλο είναι κι εκείνο στο οποίο πιστεύουν οι περισσότεροι επιστήμονες.

Τα τρία πιθανά σχήματα του σύμπαντος: σφαίρα, καμπύλη, επίπεδο.

Βέβαια, όταν μιλάμε για το σχήμα του σύμπαντος (καμπύλη, σφαίρα, επίπεδο) καλό είναι να μην το παίρνουμε κυριολεκτικά: "Όταν γίνεται λόγος για την καμπυλότητα του σύμπαντος, στην ουσία, αναφερόμαστε σε μία εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στις διαστάσεις που γνωρίζουμε (πλάτος, μήκος, βάθος) αλλά και σε μία τέταρτη, τον χρόνο, η οποία διαφεύγει από τις αισθήσεις μας" διαβάζουμε στο Astronomia.com.

Ο κοσμικός ιστός της αράχνης

Αν κάποιος μπορέσει να συλλάβει, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού πάντα, ένα από τα τρία πιθανά σχήματα του σύμπαντος έρχεται αντιμέτωπος με ένα άλλο πρόβλημα: πώς μοιάζει στο εσωτερικό του; "Θυμίζει έναν κοσμικό ιστό αράχνης που εκτείνεται για δισεκατομμύρια έτη φωτός, αποτελούμενος από γαλαξίες, αστρικές σκόνες, νέφη αλλά και πολλές "αχαρτογράφητες” περιοχές όπου το "παράξενο” μπορεί να φωλιάσει" εξηγεί το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ιταλίας.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το VIPERS project έκανε δυνατή μία πρώτη εικονική προβολή του. "Ανακατασκευάστηκε η κατανομή των γαλαξιών όταν το σύμπαν είχε τη μισή του ηλικία, περίπου 7 δισ. χρόνια" αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο. Χάρη σε αυτό το πρότζεκτ, λοιπόν, καταφέραμε να έχουμε μία πρώτη εικόνα για τον κοσμικό ιστό αράχνης που μας περιβάλλει - για τα πλέγματα από γαλαξίες που περιτριγυρίζονται από αχανείς κενές εκτάσεις.

Φυσικά όμως, όπως λένε κι οι επιστήμονες, τα πάντα είναι "σχετικά"· ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα σύμπαν τεσσάρων διαστάσεων.

Από: Esquire IT