Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το 5G

Η νέα τεχνολογία βρίσκεται προ των πυλών και φέρνει μαζί της απίστευτες ταχύτητες.

Οι ψίθυροι για το 5G ξεκίνησαν την περσινή χρονιά. Τώρα έχουν μετατραπεί σε πολεμικές κραυγές. Η νέα τεχνολογία έρχεται και δείχνει έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας αλλά και με τις συσκευές μας -τουλάχιστον αυτό φανερώνουν οι κινήσεις των μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Πώς όμως φτάσαμε μέχρι το 5G; Πρώτα ήταν το 2G, το οποίο έκανε ντεμπούτο το 1991. Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το iPhone στις αγορές, μπήκε στη ζωή μας το 3G δίνοντας τη δυνατότητα για τις πρώτες βιντεοκλήσεις εκτός από τις παραδοσιακές κλήσεις και τα μηνύματα. Τότε όλοι πίστευαν ότι αυτό ήταν αρκετό. Δέκα χρόνια πριν, όμως, εμφανίστηκε το 4G δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να τρέχουν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές, να βλέπουν βίντεο και να κάνουν περίπου τα πάντα μέσα από το κινητό τους. Όλα έδειχναν ότι δεν θα χρειαστούμε κάτι περισσότερο.

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το 5G

Κι όμως, σε μία εποχή όπου πρακτικά όλη μας ζωή είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ (από τις συσκευές των σπιτιών μας μέχρι το delivery στη δουλειά), το 4G μοιάζει πια ξεπερασμένο. 

Το αμερικανικό Esquire μίλησε με τον Doug Murray, CEO της Big Switch Networks, μίας εταιρείας software που ζει από κοντά, εδώ και 20 χρόνια, όλες τις εξελίξεις στο οικοσύστημα των δικτύων. Του ζητήθηκε να πει όλα όσα γνωρίζει και θεωρεί σημαντικά για την επερχόμενη τεχνολογία 5G.

Τα προτερήματα

To 5G θα είναι εξωφρενικά γρήγορο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ταχύτητες 20 φορές μεγαλύτερες από ότι το 4G (που μόνο αργό δεν είναι). "Υπάρχουν millennials που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ γραμμή ίντερνετ στο σπίτι τους -με όποιες δυσκολίες έχει αυτό. Το δίκτυο 5G θα είναι τόσο ισχυρό ώστε να να μπορούν οι χρήστες να τρέχουν πολλές εφαρμογές και σε πολύ μεγάλες ταχύτητες" λέει ο Murray.

Πότε θα έρθει

Στην Αμερική οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαγωνίζονται για το ποια θα κόψει πρώτη το νήμα. Προτεραιότητα φαίνεται να έχουν οι μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπάρχουν αναφορές που θέλουν κάποιες από αυτές να υποδέχονται τη νέα τεχνολογία σε περίπου δύο μήνες από σήμερα. Φυσικά, το 5G θα κάνει κάποιο καιρό για να φτάσει σε όλα τα σπίτια των Η.Π.Α -λογικά όμως το αργότερο μέχρι το 2022 θα έχει καλυφθεί όλη η επικράτεια της χώρας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία σίγουρη πρόβλεψη ακόμα για το πότε θα πρέπει να το περιμένουμε στην Ευρώπη, αν κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταβάλει προσπάθειες για να ξεκινήσει έστω σε κάποιες περιοχές μέσα στο 2020.

Τα 5G smartphones

5G Samsung κινητά
Η Samsung παρουσιάσε τα πρώτα 5G κινητά της τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στον κόσμο των smartphones, το 2019 μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως η "χρονιά του 5G".  Η Samsung παρουσίασε ένα τέτοιο κινητό, το Galaxy S10 5G, που το κόστος του θα είναι γύρω 880 ευρώ ενώ το Huawei Mate X θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με 5G δίκτυο -μάλιστα το τελευταίο είναι αναδιπλούμενο, κοστίζοντας περίπου 2300 ευρώ. H LG και η Xiaomi είναι έτοιμες να παρουσιάσουν τα δικά τους 5G κινητά ενώ η Apple σίγουρα έχει κάτι στα σκαριά.

Αξίζει όμως να επενδύσεις σε ένα τέτοιο τηλέφωνο; Όταν ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το 5G στην Ευρώπη, προφανώς και δεν αξίζει. Γιατί όμως οι εταιρείες τα διαφημίζουν ήδη; "Απλά θέλουν να πουλήσουν. Η τακτική όμως αυτή βοηθά στο να εξαπλωθεί πιο γρήγορα η νέα τεχνολογία. Φυσικά για να δουλέψει καλά όλα αυτό πρέπει το οικοσύστημα να είναι καλά χτισμένο: το 5G να είναι εξαπλωμένο και τα κινητά να μπορούν να το υποστηρίξουν" εξηγεί ο Murray.

Τι άλλο θα προσφέρει 

5G ρομπότ
Το NTT Docomo 5G είναι ρομπότ. Όπως όμως φανερώνει και το όνομά του, είναι το πρώτο ρομπότ που υποστηρίζει τη νέα τεχνολογία.

Εκτός από το smartphones, σκέψου τις νέες τεχνολογίες στις οποίες θα συνεισφέρει τα μέγιστα: VR (εικονική πραγματικότητα), ΑΙ (Artificial Intelligence), αυτόνομα αυτοκίνητα. Το 5G θα κάνει όλα τα όνειρα του Elon Musk μία πολύ πιο εύκολη πραγματικότητα. "Φανταστείτε ότι θα αγγίζετε τα πάντα και θα μπορείτε να διαδράσετε μαζί τους μέσω του 5G, κάπως όπως κάνει ο Iron Man στις ταινίες" λέει ο Murray, για να συνεχίσει: "Για μένα αυτό είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό".

Ας δούμε όμως ένα πιο συγκεκριμένο σενάριο στον κόσμο του 5G. "Ας πούμε ότι οδηγείτε το αυτοκίνητό σας. Εκείνο αρχίζει να σας δίνει πληροφορίες: με βάση τα χιλιόμετρα που έχετε κάνει, τη θερμοκρασία και το χιόνι θα χρειαστεί να αλλάξετε λάστιχα πιο σύντομα από όσο υπολογίζατε, Αυτή η σκηνή θα είναι δυνατή ακριβώς λόγω 5G" εξηγεί ο Murray.

Τα ρίσκα

Πιο γρήγορο δίκτυο, σημαίνει πιο γρήγορη δικτύωση και έκθεση με τους άλλους ανθρώπους σε ένα περιβάλλον που ήδη η ιδιωτικότητα κινδυνεύει να χαθεί. Δυστυχώς αυτό, όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι απαραίτητα καλό ενώ δυνητικά μπορεί να αποδειχθεί πολύ κακό. Το αόρατο μάτι του μεγάλο αδελφού θα είναι ακόμα πιο γρήγορο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η τεχνολογία δεν είναι ποτέ κακή από μόνη της, εκείνο που φταίει πάντα είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν.

Η Huawei

5G Mate X Huawei
Mate X: Το πρώτο κινητό της Huawei που εκτός από αναδιπλούμενο έχει τη δυνατότητα και να υποστηρίξει 5G δίκτυο.

Αυτήν την στιγμή η εταιρεία που βρίσκεται πιο μπροστά από κάθε άλλη στο θέμα του 5G είναι ο κινεζικός κολοσσός της Huawei. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ουσιαστικά συμβουλεύουν τους πολίτες των Η.Π.Α να μην αγοράζουν κινητά από το εν λόγω brand. Σημαντική σημείωση σε όλο αυτό: η Ηuawei έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε πωλήσεις την αμερικανική Apple στην Κίνα. "Είναι πολύ ενδιαφέρον όταν ένα τεχνολογικό θέμα μετατρέπεται σε γεωπολιτικό" σχολιάζει με νόημα το Murray.

Πόσο καιρό θα κρατήσει

Σύμφωνα με τον Murray το προσδόκιμο ζωής του 5G είναι 10 χρόνια. Ακριβώς, δηλαδή, όπως συνέβη και με το 4G.

To μέλλον

Τι να περιμένουμε μετά το 5G; "Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε αυτήν την κουβέντα, όμως όσο προφανές κι αν ακούγεται, ήδη υπάρχουν συζητήσεις για τη δημιουργία ενός 6G δικτύου" λέει ο Murray.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.