"Το μέλλον του gaming δεν έρχεται σε κουτί" δήλωσαν, πολύ χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι της Google στο Game Developers Conference που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σαν Φρανσίσκο. Η ανακοίνωση που περίμενε όλη η κοινότητα των gamers έσκασε σαν βόμβα: ο κολοσσός από την Καλιφόρνια μπαίνει δυνατά στον χώρο όχι με μία κονσόλα αλλά με κάτι που έρχεται από το μέλλον και λέγεται Stadia.

Το Stadia θα τρέχει στο Chrome και θα ξεκινά με ένα κλικ

Τι ακριβώς όμως είναι αυτή η νέα υπηρεσία που η Google ευελπιστεί πως θα αλλάξει όλα τα δεδομένα; Επί της ουσίας είναι μία εφαρμογή που βασίζεται στο Cloud. Το εντυπωσιακό όμως της υπόθεσης είναι ότι όπως όλα δείχνουν οι δυνατότητές της ξεπερνούν τις υπάρχουσες κονσόλες -χωρίς να χρειάζεται installation, χωρίς να έχει ανάγκη για firmware updates κάθε τρεις και λίγο, χωρίς να πρέπει να κάνεις download τα games.

Το Stadia θα τρέχει στο Chrome (όπως και στη mini συσκευή της εταιρείας που ακούει στο όνομα Chromecast) και το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι να κάνεις ένα "κλικ" για να ξεκινήσεις. Το streaming, με άλλα λόγια, μόλις μπήκε και στη ζωή των gamers.

Μαζί με την υπηρεσία ανακοινώθηκε και το χειριστήριο Stadia Controller. Ένα τυπικό δείγμα του τρόπου που σκέφτονται στην Google: απλό, απέριττο, χρηστικό, δείχνει να ρίχνει το βάρος του στην ουσία κι όχι στο φουτουριστικό design. Στα συν το γεγονός πως αντί για bluetooth συνδέεται με Wi-Fi, ελαχιστοποιώντας έτσι τα ενοχλητικά προβλήματα κακής συνδεσιμότητας. Μάλιστα, η Google δήλωσε ότι το Stadia θα είναι πλήρως συμβατό με όλα τα υπόλοιπα χειριστήρια της αγοράς.

Εκείνο, όμως, που κάνει το νέο χειριστήριο να διαφέρει είναι το κουμπί με την ένδειξη "Capture". Μέχρι στιγμής, και παρότι τα videos και οι photos των gamers κάνουν θραύση στο ίντερνετ, η "μαγνητοσκόπηση" gaming sessions ήταν πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι θα περίμενες κανείς. Φαίνεται όμως πως η Google σκέφτηκε να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό, δίνοντας στους gamers τη δυνατότητα να αποθανατίζουν τις εμπειρίες του με ένα μόνο κλικ.

Όσο για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες του Stadia που θα τρέχει στο Cloud μέσω Chrome χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα κουτί; Αρχικά θα υποστηρίζει μέχρι 4K resolution, ενώ υπάρχουν σχέδια για το άμεσο μέλλον που κάνουν λόγο για 8K resolution. Τα νούμερα ζαλίζουν, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το πόσο χαμηλά βρίσκονται οι δυνατότητες άλλων παικτών της αγοράς όπως, για παράδειγμα, η Apple με τα iMac.


Το streaming φαίνεται ότι είναι πια γεγονός ενώ το Stadia ακόμα κι όλα πάνε τελείως λάθος δείχνει ικανό να απασχολήσει την κοινότητα των gamers για αρκετό καιρό.


Το Google Stadia φαίνεται να παίρνει την σκυτάλη από το περσινό Project Stream της εταιρείας, το οποίο είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό τους gamers που είχαν την τύχη να παίξουν το Assassin’s Creed: Odyssey στον browser τους. Απλά, δείχνει παράλληλα να το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα εισάγοντας και την τόσο αναμενόμενη δυνατότητα του capture -όπου θα μπορείς να ποστάρεις τις gaming εμπειρίες σου με την ευκολία ενός tweet.

Το streaming φαίνεται ότι είναι πια γεγονός για τον κόσμο του gaming ενώ το Stadia ακόμα κι όλα πάνε τελείως λάθος -πράγμα μάλλον απίθανο- δείχνει ικανό να απασχολήσει την κοινότητα των gamers για αρκετό καιρό. Ίσως, μάλιστα, να αποτελέσει την ταφόπλακα για τις κονσόλες· το είδαμε πρώτα στη μουσική βιομηχανία με το Spotify να αντικαθιστά τις παραδοσιακές μορφές, το βλέπουμε στις σειρές και τις ταινίες με τις πλατφόρμες τύπου Netflix να τρώνε όλη την πίτα της αγοράς, μήπως είναι ώρα να το δούμε να συμβαίνει και στο gaming;

Από: Esquire US