Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις 8K τηλεοράσεις

Ένα μεγάλο βήμα για την TV, ένα τεράστιο για την διασκέδαση.

Τι είναι το 8Κ; Ακούγεται περισσότερο σαν κάποια επικίνδυνη ακτίνα λέιζερ και λιγότερο ως ένας επιστημονικός όρος που έχει να κάνει μα την κατ' οίκον διασκέδαση. Οι εξωπραγματικές ταχύτητες με τις οποίες γυρίζει σελίδα η τεχνολογία σήμερα είναι τέτοιες, ώστε πολλές φορές δεν προλαβαίνεις καν να ανοίξεις την καινούργια σου τηλεόραση κι ως δια μαγείας υπάρχει μία καινούργια TV εκεί έξω που την ξεπερνά κατά πολύ σε ποιότητα εικόνας κι επιδόσεις. Το μέλλον, δηλαδή, των τηλεοράσεων αλλάζει συνεχώς και σε λιγότερο από δώδεκα μήνες. 

Με ανάλυση 7680x4320, έχει περίπου τετραπλάσια pixels από την 4K

Κι ενώ οι καταναλωτές άρχισαν πριν λίγο καιρό να εξοικειώνονται με τις 4K τηλεοράσεις, με περίπου 100 εκ. από αυτές να έχουν πουληθεί μέσα στο 2018 (σε μεγάλο βαθμό χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο), οι εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η Samsung λάνσαρε την σειρά QLED 8K TV, η οποία σε λίγο καιρό θα παρουσιάσει και τον δικό της Γολιάθ: μία οθόνη 98 ιντσών που θα κοστίζει 88 χιλιάδες ευρώ. Ας δούμε όμως τι ακριβώς σημαίνουν όλες αυτές οι κωδικές ονομασίες.

Τι είναι μία 8K;

Είναι η πιο υψηλής ευκρίνειας εικόνα που υπάρχει. Με ανάλυση 7680x4320, έχει τη δυνατότητα για περίπου τετραπλάσια pixels σε σχέση με την 4K και 16 φορές περισσότερα από την παλιά σου HD τηλεόραση. Βέβαια, επειδή θα ήταν κρίμα να στριμωχτούν τόσα pixels σε λίγο χρόνο, οι 8K τηλεοράσεις κυκλοφορούν σε 65 ίντσες το λιγότερο. Μάλιστα η εικόνα θα είναι πολύ πιο φωτεινή, κάτι που βοηθά στο να τονίζεται και η παραμικρή λεπτομέρεια.

Προσοχή όμως: εξαιτίας του τεράστιου όγκου δεδομένων που θα περνούν από την τηλεόραση, θα χρειαστείς μία σύνδεση ίντερνετ τουλάχιστον 50Mbps για να μπορέσει η 8K να λειτουργήσει σωστά.

Γιατί να αγοράσεις μία 8K;

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις 8K τηλεοράσεις

Εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα. Καταρχάς στην Ελλάδα οι ταχύτητες του ίντερνετ μπορεί από μόνες τους να αποτελέσουν ένα πρόβλημα στην παρούσα φάση. Επίσης, το διαθέσιμο περιεχόμενο (ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ) σε 8K παραγωγές είναι ακόμη πολύ λίγο -με κάποιες τρανταχτές εξαιρέσεις όπως το Guardians of the Galaxy Vol.2- αφού οι ειδικές κάμερες που χρειάζονται είναι ακόμα πανάκριβες. 

Μεγάλα όμως brand όπως η Samsung, Panasonic και η Hisense πιέζουν τα studios προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ η πρώτη δηλώνει ότι σε λίγο καιρό το 4K περιεχόμενο θα μετατρέπεται αυτόματα σε 8K μέσα από μία νέα, smart τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό θα ήταν αν έχεις τα χρήματα για αυτήν την επένδυση να περιμένεις λίγο ακόμα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.