Το Assassin's Creed ίσως βοηθήσει στην ανακατασκευή της Παναγίας των Παρίσιων

Στο όγδοο επεισόδιο του video game το 2014, o διάσημος καθεδρικός ναός χαρτογραφήθηκε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 16 Απριλίου 2019

Η φωτιά που ξεκίνησε χθες στο βράδυ στον διάσημο καθεδρικό ναό και τελικά τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα το πρωί προκάλεσε, εκτός από σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη, και μία ανυπολόγιστη πολιτιστική καταστροφή που δύσκολα μπορεί να μετρηθεί σε νούμερα. Μάλιστα τα συναισθήματα και οι απόψεις διίστανται αγγίζοντας ακραίες αντιδράσεις: άλλοι πιστεύουν ότι η Παναγία των Παρισίων καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ άλλοι προσπαθώντας να ξεπεράσουν το συλλογικό τραύμα κάνουν ήδη υπολογισμούς για το πόσο καιρό και χρήματα θα χρειαστεί η ανακατασκευή της.

Μετά όμως το τρομερό ξάφνιασμα και τη βαθιά θλίψη που έφερε αυτή η είδηση, εγείρεται εύλογα το ερώτημα: όντως, πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει ένα τέτοιο μνημείο; Φυσικά, πέρα από τον χρόνο, πιο σημαντικός είναι ο τρόπος. Στην περίπτωση όμως της Παναγίας των Παρισίων τα νέα είναι ενθαρρυντικά αφού η χαρτογράφησή της, πριν την πυρκαγιά, ήταν τρομερά αναλυτική. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς και περισσότερο φωτογραφημένους καθεδρικούς στον κόσμο.

Το Assassin's Creed ίσως βοηθήσει στην ανακατασκευή της Παναγίας των Παρίσιων

Πέρα όμως από τις φωτογραφίες των τουριστών και των φοιτητών αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής, η υποψήφια διδάκτωρ Hannah Groch-Begley υπενθύμισε στο Twitter ότι ο ιστορικός Andrew Tallon είχε κάνει μία λεπτομερειακή απεικόνισε της Notre-Dame σε 3D χρησιμοποιώντας ένα laser scanner. Όμως, απρόσμενα, ένα video game ίσως αποδειχθεί πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο στην ανακατασκευή της μεσαιωνικής εκκλησίας.

Το Assassin's Creed Unity (2014) , το όγδοο δηλαδή επεισόδιο του γνωστού video game, διαδραματίζεται στο Παρίσι. Έτσι, όπως δήλωσε στο The Verge η Caroline Miousse, μία εκ των σχεδιαστών του παιχνιδιού, είχε χρειαστεί να περάσει δύο ολόκληρα χρόνια μελετώντας τον καθεδρικό ναό κυριολεκτικά πέτρα προς πέτρα. Μία εργασία τόσο προσεκτική και σε τέτοια λεπτομέρεια που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για την ανακατασκευή της Παναγίας των Παρισίων, εγκαινιάζοντας μία εποχή όπου η εικονική πραγματικότητα θα βοηθά ώστε να διατηρούνται ανέπαφα μνημεία της αναλογικής εποχής. 

Από: Esquire IT 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ντουμπάι του μέλλοντος

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιπτάμενα οχήματα και ταξίδια μέχρι τον Άρη: Η Disneyland της Μέσης Ανατολής μοιάζει να αλλάζει κατεύθυνση.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το PlayStation 5

Η νέα κονσόλα της Sony θα τρέχει με διαστημικές ταχύτητες.