Όρκα εναντίον καρχαρία

Ποιος επικρατεί στην μητέρα των μαχών του ωκεανού; Μία επιστημονική απάντηση.

Ο λευκός καρχαρίας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και πιο αποτελεσματικούς κυνηγούς που υπάρχουν στη φύση. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πλάσμα κάτω από την επιφάνεια του νερού, ικανό να υπονομεύσει τα σκήπτρα του "βασιλιά": Η όρκα, η φάλαινα-δολοφόνος. Εδώ γεννάται και το μεγάλο ερώτημα: Σε μία ενδεχόμενη μονομαχία των δύο, ποιος θα επικρατούσε;

Την απάντηση δίνει για μία ακόμη φορά η επιστήμη. Συγκεκριμένα, ο Salvador Jorgensen (επικεφαλής ερευνών στο Monterey Bay Aquarium της Καλιφόρνια) και η ομάδα του παρουσίασαν πρόσφατα μία έρευνα, για να αποδείξουν ότι οι καρχαρίες δεν είναι τα απόλυτα αφεντικά των θαλασσών. Για 15 ολόκληρα χρόνια παρατηρούσαν και κατέγραφαν τη συμπεριφορά τους, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά chips και υπερηχητικά σήματα.

Σε κάποιους καρχαρίες τοποθετήθηκαν μάλιστα και υποβρύχιοι δέκτες για να παρακολουθείται συνεχώς η κίνησή τους στα νερά ανοιχτά της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τουλάχιστον 17 λευκοί καρχαρίες είχαν επιδοθεί σε κυνήγι θαλάσσιων ελεφάντων κοντά στα νησιά Φάλαρον (ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο). Το έργο τους όμως διακόπηκε απότομα, αμέσως μετά την εμφάνιση δύο φαλαινών-δολοφόνων.

Όρκα εναντίον καρχαρία

Μερικοί από αυτούς τους καρχαρίες εγκατέλειψαν τη ζώνη κυνηγιού τους προς ανεύρεση κάποιας άλλης. Όσοι επέμειναν, δολοφονήθηκαν από τα τεράστια θηλαστικά μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Αυτό αποδεικνύει πως η προοπτική του θανάτου επηρεάζει κατά πολύ την ίδια τη συμπεριφορά των ζώων και τις συνήθειές τους, περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα και ασφαλώς, ότι η όρκα είναι εκείνη που κάνει τελικά κουμάντο στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικοί νικητές αυτής της αναμέτρησης ίσως τελικά αποδεικνύονται οι θαλάσσιοι ελέφαντες. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου