Όρκα εναντίον καρχαρία

Ποιος επικρατεί στην μητέρα των μαχών του ωκεανού; Μία επιστημονική απάντηση.

Ο λευκός καρχαρίας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και πιο αποτελεσματικούς κυνηγούς που υπάρχουν στη φύση. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πλάσμα κάτω από την επιφάνεια του νερού, ικανό να υπονομεύσει τα σκήπτρα του "βασιλιά": Η όρκα, η φάλαινα-δολοφόνος. Εδώ γεννάται και το μεγάλο ερώτημα: Σε μία ενδεχόμενη μονομαχία των δύο, ποιος θα επικρατούσε;

Την απάντηση δίνει για μία ακόμη φορά η επιστήμη. Συγκεκριμένα, ο Salvador Jorgensen (επικεφαλής ερευνών στο Monterey Bay Aquarium της Καλιφόρνια) και η ομάδα του παρουσίασαν πρόσφατα μία έρευνα, για να αποδείξουν ότι οι καρχαρίες δεν είναι τα απόλυτα αφεντικά των θαλασσών. Για 15 ολόκληρα χρόνια παρατηρούσαν και κατέγραφαν τη συμπεριφορά τους, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά chips και υπερηχητικά σήματα.

Σε κάποιους καρχαρίες τοποθετήθηκαν μάλιστα και υποβρύχιοι δέκτες για να παρακολουθείται συνεχώς η κίνησή τους στα νερά ανοιχτά της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τουλάχιστον 17 λευκοί καρχαρίες είχαν επιδοθεί σε κυνήγι θαλάσσιων ελεφάντων κοντά στα νησιά Φάλαρον (ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο). Το έργο τους όμως διακόπηκε απότομα, αμέσως μετά την εμφάνιση δύο φαλαινών-δολοφόνων.

Όρκα εναντίον καρχαρία

Μερικοί από αυτούς τους καρχαρίες εγκατέλειψαν τη ζώνη κυνηγιού τους προς ανεύρεση κάποιας άλλης. Όσοι επέμειναν, δολοφονήθηκαν από τα τεράστια θηλαστικά μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Αυτό αποδεικνύει πως η προοπτική του θανάτου επηρεάζει κατά πολύ την ίδια τη συμπεριφορά των ζώων και τις συνήθειές τους, περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα και ασφαλώς, ότι η όρκα είναι εκείνη που κάνει τελικά κουμάντο στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικοί νικητές αυτής της αναμέτρησης ίσως τελικά αποδεικνύονται οι θαλάσσιοι ελέφαντες. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Δείτε την τέλεια παραλία με άμμο στην Αττική

Η τέλεια αμμουδιά υπάρχει στην Αττική και μάλιστα απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Χρυσή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και ηλιοβασίλεμα που θυμίζει νησί.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αν έχεις κινητό Android, μην χρησιμοποιείς αυτόν τον browser

Αυτός ο browser σε κινητό Android μπορεί να φαίνεται ακίνδυνος, αλλά συλλέγει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Δες πώς να προστατευτείς με εναλλακτικούς browsers.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO στον χώρο του αυτοκινήτου-δείτε τις αποδοχές τους

Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.

Γιατί η δύναμη στους πήχεις σου είναι μυστικό μακροζωΐας

Η δύναμη της λαβής είναι βασικός δείκτης υγείας και μακροζωίας. Μάθε πώς με απλές ασκήσεις για τους πήχεις μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις κινδύνους.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

O Neymar κληρονόμησε 1 δισ. ευρώ από κάποιον Βραζιλιάνο που δεν είχε συναντήσει ποτέ

Ένας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον Neymar φαίνεται πως άφησε σε εκείνον την περιουσία του. Η κληρονομιά αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έχει φάει ξύλο και μαχαιριά, τον έχουν χτυπήσει αμάξι και λεωφορείο-ποιος πασίγνωστος ηθοποιός παραμένει ζωντανός

Για τους περισσότερους ηθοποιούς η δράση τελειώνει όταν κλείνουν οι κάμερες, για εκείνον όμως, συνεχίζεται και στην καθημερινότητά του. Κι ύστερα λένε για τις γάτες ότι είναι εφτάψυχες... Spoiler alert: Συμμετέχει στο cast του Wednesday.

Γραφει Νικη Κοντομηνα